Ομιλία για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του θα κάνει σήμερα ο Κιρ Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει για τη σκληρή δημοσιονομική πραγματικότητα, επειδή «δεν είμαστε στο 2010», αλλά θα υποσχεθεί ότι «έρχονται καλύτερες μέρες».
Ο Σερ Στάρμερ θα επικεντρωθεί στους εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι αυτοί πληρώνουν το τίμημα όταν «η κυβέρνηση αποτυγχάνει να προσφέρει οικονομική σταθερότητα» και εφαρμόζει λιτότητα που «δεν αποτελεί λύση». Ο ίδιος θα υποσχεθεί «σταθερότητα, επενδύσεις, και μεταρρυθμίσεις» που θα βοηθήσουν το NHS, ενώ «θα προστατευτούν οι μισθοί των εργαζομένων».
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το πού βρισκόμαστε ως χώρα. Δεν είμαστε στο 1997, όταν η οικονομία ήταν αξιοπρεπής, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν γονατίσει. Και δεν είναι το 2010, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν ισχυρές, αλλά τα δημόσια οικονομικά ήταν αδύναμα. Αυτές είναι πρωτοφανείς συνθήκες.
«Και αυτό πριν καν φτάσουμε στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αγνοούνται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Μια οικονομία γεμάτη αδυναμία στην παραγωγικότητα και τις επενδύσεις. Ένα κράτος που χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό για να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός ασταθούς κόσμου.
«Αλλά δεν θα το προσφέρω ως δικαιολογία. Περιμένω να κριθώ για την ικανότητά μου να το αντιμετωπίσω. Η πολιτική είναι πάντα μια επιλογή. Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι και να αγκαλιάσουμε το σκληρό φως της δημοσιονομικής πραγματικότητας, ώστε να μπορέσουμε να ενωθούμε πίσω από ένα αξιόπιστο, μακροπρόθεσμο σχέδιο. Είναι καιρός να τρέξουμε προς τις δύσκολες αποφάσεις, γιατί η αγνόηση τους μας έβαλε στο δρόμο της παρακμής. Ήρθε η ώρα να αγνοήσουμε τη λαϊκίστικη χορωδία των εύκολων απαντήσεων… δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε αυτό», θα πει μεταξύ άλλων ο Κιρ Στάρμερ από το West Midlands.
Αντιδράσεις
Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των εργοδοτών στην εθνική ασφάλιση των εργαζόμενων, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις ευρέως στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα δημόσια οικονομικά και ότι θα έπρεπε «είτε να αυξηθούν οι φόροι είτε να γίνουν σημαντικές περικοπές δαπανών», είπε ο Paul Johnson, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών.
«Μας λένε ότι αυτό ανακαλύφθηκε τώρα, και φαίνεται ότι θα έχουμε περίπου 40 δισ. λίρες σε αυξήσεις φόρων, αν πιστέψουμε την ενημέρωση που υπάρχει. Και αυτό θα καταστήσει αυτόν τον προϋπολογισμό έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς αύξησης φόρων που έχουν γίνει ποτέ», πρόσθεσε ο ίδιος.
Our full letter — demanding welfare not warfare — here. pic.twitter.com/X0dMxiHbHP
— Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) October 28, 2024
«Αποτελεί εθνικό σκάνδαλο το γεγονός ότι 4,2 εκατομμύρια παιδιά και 2,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην έκτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου», αναφέρει δημόσια επιστολή που υπογράφει ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Βουλευτών. Με την επιστολή τους ζητούν:
Κατάργηση του ανώτατου ορίου παροχών για δύο παιδιά
Αναστροφή των περικοπών στα καύσιμα για το χειμώνα
Φορολόγηση του πλούτου
Προστασία της κοινωνικής πρόνοιας
Επένδυση σε ένα πιο πράσινο μέλλον
I’m a strong supporter of the OBR. I was proud to serve in the government which set it up and strongly believe it enhances the UK’s economic credibility. However its credibility in holding the government to account depends on political impartiality so if that is being undermined… pic.twitter.com/5BrEBcQS8W
— Jeremy Hunt (@Jeremy_Hunt) October 28, 2024
Εν τω μεταξύ ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, διαμαρτύρεται στο Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού καθώς δημοσιοποιούν την έκθεση τους που δείχνει δημοσιονομική τρύπα από την προηγούμενη κυβέρνηση την ίδια μέρα που ανακοινώνεται ο προϋπολογισμός, την Τετάρτη. Ο πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ κατηγορεί την ανεξάρτητη αρχή για πολιτική μεροληψία.
www.ertnews.gr