Κέρδη και απώλειες μετρούν στη Μαγνησία τα κόμματα μετά την ολοκλήρωση και των επαναληπτικών εκλογών της Αυτοδιοίκησης.
Στο επίπεδο των 8 Δήμων, 5 στην ηπειρωτική Μαγνησία και τρεις νησιωτικούς, η ΝΔ διεύρυνε την απήχησή της, κερδίζοντας από την “προοδευτική συμμαχία” τον Δήμο Αλμυρού και τον Δήμο Αλοννήσου.
Ειδικότερα έχουν εκλεγεί στον Δήμο Αλμυρού ο κ. Δημ. Εσερίδης (50+), στον Δήμο Ρήγα Φεραίου (50+) ο κ. Δ. Νασίκας, στον Δήμο Βόλου (50+) ο κ. Αχ. Μπέος με μεγάλο τμήμα της ΝΔ, στελέχη της κ.α. να τον στηρίζουν στην τρίτη εκλογική του επιτυχία, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου (50+) ο ανεξάρτητος κ. Κ. Καραγεωργίου, υποστηρίχτηκε από στελέχη της ΝΔ αλλά και από άλλους χώρους, πετυχαίνοντας νίκη από την πρώτη Κυριακή, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου (50+) ο κ. Μιχ. Μιτζικός, επανεξελέγη με πολλά μέλη και στελέχη της ΝΔ να τον στηρίζουν, όπως και ο κ. Θοδ. Τζούμας στη Σκιάθο (50+).
Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στον Δήμο Αλοννήσου (50+) με τον κ. Αναγνώστου επίσης να στηρίζεται από “γαλάζια’ στελέχη και άλλες δυνάμεις και να εκλέγεται Δήμαρχος.
Η μοναδική περίπτωση Δήμου της Μαγνησίας στην οποία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορούν να θεωρούν πως έχουν ισχυρότερη συμμετοχή στην διαμόρφωση πλειοψηφίας, είναι στον Δήμο Σκοπέλου με την επανεκλογή του κ. Στ. Περίσση.
Στις περιφερειακές εκλογές, ιδιαίτερα στους Δήμους οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από τα ακραία φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ κ.α. δυνάμεις συσπειρώθηκαν απέναντι στον κ. Κ. Αγοραστό πετυχαίνοντας αλλαγή διοίκησης και εκλέγοντας Περιφερειάρχη τον κ. Δ. Κουρέτα με 38.177 ψηφοδέλτια στον Β’ γύρο στις ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων σε σύνολο 173.317 εγγεγραμμένων (22%).
Ήδη στον πολυσυλλεκτικό χώρο έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τις θέσεις ευθύνης της νέας Περιφερειακής Αρχής η οποία αναλαμβάνει 1/1/2024 με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην θέση του νέου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας (είθισται να επιλέγεται η πρώτη σε σταυροδοσία υποψηφιότητα της Περιφερειακής Ενότητας) και στους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες – έως και έξι σε κάθε Περιφέρεια μεταξύ όλων των περιφερειακών συμβούλων.
- Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) συντονίζουν και εποπτεύουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας,
β) εκτελούν τις αποφάσεις του περιφερειάρχη, του περιφερειακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα όπου είναι κατά τόπο αρμόδιοι,
γ) ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο περιφερειάρχης
δ) διατυπώνουν εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας,
ε) έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητα τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης,
στ) προεδρεύουν του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας.
ζ) συμμετέχουν στη διοίκηση κληροδοτήματος, με έδρα την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, στις περιπτώσεις που προβλέπεται από την πράξη σύστασης του ή κατ` άλλο νόμιμο τρόπο, η συμμετοχή του Νομάρχη της καταργούμενης με τον παρόντα νόμο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες δύνανται να συγκαλούν τους περιφερειακούς συμβούλους της οικείας περιφερειακής ενότητας και να διαβουλεύονται επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αφορά την οικεία περιφερειακή ενότητα.
-Στους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες ο περιφερειάρχης αναθέτει με απόφασή του την άσκηση τομέων αρμοδιοτήτων της περιφέρειας. Μπορεί, επίσης, να τους μεταβιβάζει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του. Όμοιες αρμοδιότητες μπορεί ο περιφερειάρχης να αναθέτει, συμπληρωματικά προς τις αρμοδιότητες της προηγούμενης παραγράφου, και στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες.