Σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ενισχύονται οι βοριάδες στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ενώ θα σημειωθούν και λίγες βροχές σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 8 μποφόρ, η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 20 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στα Δωδεκάνησα την νότια Κρήτη και τα δυτικά θα φτάσει και τους 25 βαθμούς.
Λίγες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τη βόρεια Κρήτη αλλά και στη Μεσσηνία. Ίσως στο νότιο Ιόνιο και λίγες καταιγίδες
Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 23 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως τους 21 βαθμούς Κελσίου.
Λίγες βροχές, λιγότερες και από σήμερα στις ίδιες περιοχές την Παρασκευή κα ξανά την Κυριακή κυρίως ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια. Από το απόγευμα της Κυριακής, με την ενίσχυση των ανέμων, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενδεικτικά στην Αθήνα από την Δευτέρα 19 με 20 μέγιστη. Για αξιόλογες βροχές ουδέν νεότερο ως τουλάχιστον τις 8 Νοεμβρίου.
Tι συνέβη στη Βαλένθια
Ένα αποκομμένο από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, σχεδόν στάσιμο σύστημα στην περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου, αυτό που στη χώρα μας το χαρακτηρίζουμε ως «ψυχρή λίμνη», έδωσε στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες ισχυρές καταιγίδες.
Κοντά στη Βαλένθια καταγράφηκαν περισσότερα από 490 χιλιοστά σε 8 ώρες, περισσότερο νερό από ότι κατά μέσο όρο πέφτει σε όλη την Αθήνα όλο το χρόνο. Το νερό αυτό έφτασε στην πόλη άμεσα ως «αιφνίδια πλημμύρα» (flash flood) προκαλώντας βιβλική καταστροφή, πιο σημαντική και από αυτήν του 1957 στην περιοχή.
Οι προγνώσεις της ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχαν δώσει «κόκκινο συναγερμό» για την περιοχή, τον ύψιστο βαθμό. Εκτιμώ όμως ότι ο όγκος του νερού και η ραγδαιότητα με την οποία έπεσε, ξεπέρασε κατά πολύ τα όσα προέβλεπαν τα περισσότερα μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης.
Το πώς τέτοιες καταστροφές θα αποφευχθούν στο μέλλον, γιατί το σίγουρο είναι ότι θα ξανασυμβούν, είναι ένα μεγάλο θέμα επιστημονικής συζήτησης, ολοκληρωμένου σχεδιασμού, αλλά και έργων.
Θυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2021 σε ένα βράδυ περίπου 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους κυρίως στη Γερμανία, αλλά και στο Βέλγιο από πλημμύρα. Στη χώρα μας o Daniel είναι πολύ πρόσφατος, και η περίπτωση της Μάνδρας, όχι πολλά χρόνια πίσω…
Παναγιώτης Γιαννόπουλος Φυσικός Μετεωρολόγος Μ.Sc. FRMetS
www.ertnews.gr