Σε έναν νέο πόλο διακλαδικών εγκαταστάσεων μετατρέπεται η Μαγνησία με το νέο δόγμα της Κυβέρνησης της ΝΔ για τον ρόλο των ΕΔ, την επαύξηση του επιπέδου της διαλειτουργικότητας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας.
Από τον διωγμό της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που σχεδιαζόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και τα Φύλλα Πορείας που ετοιμάζονταν για εκατοντάδες στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους για την Αττική και τον οικονομικό μαρασμό που θα προκαλούσε στον Βόλο και ευρύτερα, η σημερινή ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, με επικεφαλής τον στρατηγό Κων. Φλώρο, (Διοικητή Τάγματος Πεζοναυτών στο “Γεωργούλα” στο παρελθόν), αλλάζει άρδην τον ρόλο της Μαγνησίας.
Η 32η Ταξιαρχία Π/Ν όχι μόνο διατηρήθηκε στον Βόλο αλλά ενισχύεται με μέσα και ρόλο καθώς και συνεκπαιδεύσεις.
Το ίδιο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο ενώ σταθερά αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει η 111 Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου.
Πλεόν η Μαγνησία θα αποκτήσει και εγκατάσταση του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Αλμυρού, με τον ναύσταθμο που θα κατασκευαστεί για την μόνιμη παρουσία 4 αρματαγωγών, να διαθέτει και χώρο για ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων (LPD) , το οποίο θα εξυπηρετεί και τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Αναφέρεται σχετικά σε ρεπορτά του enikos.gr (Του Χρήστου Μαζανίτη)
Ανατροπή στο Αιγαίο: Οι Πεζοναύτες αποκτούν σύγχρονο ναύσταθμο στον Βόλο
Οι συνεχείς και κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο – που δεν έχουν λησμονηθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων παρά την νηνεμία των τελευταίων μηνών – δρομολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Με τις εκλογές στην Τουρκία να έχουν πλέον τελειώσει και τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει προς την Δύση την ηγεμονία του, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επαναφορά των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο και οι ωμές απειλές με εισβολή στην Ελλάδα σε περίπτωση που ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του νέου ναυστάθμου στον Αλμυρό Βόλου, όπου θα ναυλοχούν τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, εκτοξεύοντας τις δυνατότητες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που εδρεύει στον Βόλο.
Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή Ναυστάθμου στον Αλμυρό είχε πρώτη αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, υπέρ της μεταφορά της Διοίκησης Αρματαγωγών έχει συνηγορήσει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), μετά από σχετική συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου καθώς και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021. Στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Επιτελείων και δη το Πολεμικό Ναυτικό διέκριναν κι επικύρωσαν την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η παραμονή των οποίων εκεί δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τον αντικειμενικό σκοπό τους.
Θα πρέπει να τονιστεί, το έλλειμα της ναυτικής υποστήριξης της 32 Ταξιαρχίας έχει καταγραφεί από το 2013, ωστόσο έπρεπε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια για να μπει σε τροχιά υλοποίησης, υπό την πίεση των τουρκικών απειλών. Ειδικά για τις ανάγκες των Πεζοναυτών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει προσωπική επίγνωση, έχοντας υπηρετήσει την περίοδο 1986-1989 ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών.
ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ μοιράζονται το κοινό όραμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη της αναβάθμισης του ρόλου των Πεζοναυτών, με το δόγμα της διακλαδικότητας να βρίσκει εν προκειμένω την απόλυτη εφαρμογή.
Εξελίξεις
Η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να βρίσκεται εν υπνώσει, ωστόσο κανείς δεν ξεχνάει ότι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου που τα Ρίχτερ έπληξαν τη χώρα, η καθημερινότητα δεν περιλάμβανε μόνο την κατακόρυφη άνοδο των παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο αλλά και την αναβάθμιση της απειλής πολέμου (Casus Belli) σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ακόμη και νοτίως της Κρήτης, δηλαδή εκτός Αιγαίου Πελάγους. Με αυτά τα δεδομένα η ανάγκη υλοποίησης του έργου καθίστανται επιτακτική και υψίστης προτεραιότητας.
Η εγκατάσταση της Διοίκησης Αρματαγωγών στην περιοχή θα εκτοξεύσεις τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Πεζοναυτών, που ανά πάσα ώρα θα μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία και να επιχειρήσουν σε κάθε σημείο της νησιωτικής επικράτειας, με αποβατικές ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το σχέδιο κατασκευής του Λιμένα δεν περιλαμβάνει την φιλοξενία μόνο των 4 αρματαγωγών του ΠΝ αλλά κι ενός πλοίου – μεγέθους ελικοπτεροφόρου, τύπου LPD. Τέτοια πλοία διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία (κλάσης Mistral), τα οποία έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο κι έχουν μετάσχει σε ασκήσεις και στον Βόλο.
Η δημιουργία του ναυστάθμου, που θα μπορεί να φιλοξενεί πλοία του τύπου στην «αυλή» των πεζοναυτών, έχει κινήσει το ζωηρό ενδιαφέρον τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων, στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, που βλέπουν ένα ασφαλές και προστατευμένο λιμάνι σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή, απ’ όπου θα μπορούν να επιχειρούν.
Οι εργασίες ελλιμενισμού θα προσφέρουν την δυνατότητα συντήρησης και μικροεργασιών ενώ οι βαριές εργασίες θα συνεχίσουν να γίνονται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, που διαθέτει και τις απαραίτητες υποδομές.
Στρατηγικής σημασίας
Το σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς θεωρείται ύψιστης στρατηγικής σημασίας αφού ακριβώς δίπλα δεν βρίσκεται μόνο η 32 ΤΑΞ αλλά και η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έχει ημιμόνιμη παρουσία ένα Τάγμα ελικοπτέρων των Αμερικανών για ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πεδίο βολής Γλαφυρών, στο οποίο επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ασκούνται συχνά.
Επιπλέον, υπάρχει και η ομπρέλα προστασίας με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot – λόγω της 111 Πτέρυγας Μάχης, που επίσης βρίσκεται στον Βόλο.
Στα σχέδια (όχι και τόσο μακρινά) του ΓΕΕΘΑ είναι οι Έλληνες πεζοναύτες να πλησιάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αμερικανικά πρότυπα, κυρίως σε ότι αφορά τα μέσα που θα διαθέτουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, και την απόκτηση των 76 αμφίβιων AAV-7 από το απόθεμα του Στρατού των ΗΠΑ.
Ήδη έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το 2023 κονδύλια 4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο του Ναυστάθμου.
Ο δήμος Αλμυρού, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (20 υπέρ – 2 κατά) αποφάσισαν την παραχώρηση απαιτούμενης έκτασης.
Η δημιουργία του νέου ναυστάθμου και η περαιτέρω παρουσία αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων αναμένεται να προκαλέσει (μετά την Αλεξανδρούπολη και την 110 ΠΜ στην Λάρισα) νέο κύμα οργής από την Τουρκία, η οποία βλέπει ότι μετά τον Έβρο καταρρέει επιχειρησιακά και το όνειρο της «γαλάζιας πατρίδας» στο Αιγαίο, αφού ο επιχειρησιακός ρόλος των πεζοναυτών είναι κατά κύρια βάση αποβατικός. Κι οι ασκήσεις Ελλήνων – Αμερικανών και Γάλλων δεν πρόκειται να περιοριστούν μόνο στην Σκύρο αλλά να επεκταθούν και σε άλλα νησιά με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.