Με αντίθετες απόψεις τοποθετούνται, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων καυσίμων, την επομένη της συζήτησης στη βουλή, ως προς τη νομοθετική διάταξη που θα περιληφθεί στον νέο ΚΟΚ, η οποία θα απαγορεύει την πώληση υγρών καυσίμων στους μοτοσικλετιστές, ενώ θα προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση.
«Δεν μπορεί να έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και να λέει θα τιμωρήσουμε τους πρατηριούχους εμπόρων καυσίμων εάν προμηθεύσουν με καύσιμα τα δίκυκλα τους δικυκλιστές οι οποίοι δεν φορούν κράνος. Εμείς δεν είμαστε ούτε ανακριτικοί υπάλληλοι, ούτε έχουμε το ρόλο της τροχαίας, ούτε μπορούμε να φοβόμαστε να βάλουμε σε ένα μηχανάκι βενζίνη, σε έναν άνθρωπο ο οποίος θα έρθει, ούτε μπορούμε να τον προσβάλουμε» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Δεν μπορούμε» επισήμανε ο ίδιος, γιατί ποιος θα προστατέψει το πρατήριο υγρών καυσίμων από ενδεχόμενη εκδικητικότητα του καταναλωτή;».
«Αν κάποιος άνθρωπος εκείνη την ώρα χάσει τον έλεγχό του και επιτεθεί είτε στον υπάλληλο είτε περάσει το βράδυ που είναι κλειστό το πρατήριο και δημιουργήσει μια καταστροφή, ποιος θα τιμωρήσει αυτόν τον άνθρωπο και πώς θα προστατευτεί ο πρατηριούχος;» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, το μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση είναι «υπερβολικό».
«Αν όμως αύριο βγει κάποιος άλλος, δηλαδή η περίπτωση που ζήσαμε όλοι στα Χανιά με έναν οδηγό ο οποίος είχε υπερβεί την κατανάλωση του αλκοόλ, θα βγει κάποιος άλλος λοιπόν υπουργός, κάποια άλλη κυβέρνηση και θα πει δεν θα δίνουν και σε αυτούς που έχουν πιει αλκοόλ, δηλαδή θα κάνουμε και αλκοτέστ, μετά θα βγει κάποιος άλλος, δεν θα δίνουμε και σε αυτούς που δεν έχουν ΚΤΕΟ. Είναι λίγο υπερβολικό. Αυτό θέλω να τονίσω» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Να πω ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο το έχω ζήσει πάρα πολλές φορές. Έρχεται ένας άνθρωπος, ένας πελάτης σε ένα πρατήριο ο οποίος βιάζεται, καίγεται γιατί εκείνη την ώρα η μητέρα του είναι στο νοσοκομείο, το παιδί του έχει ζαλιστεί στο σπίτι, ο αδερφός του έχει κάποιο πρόβλημα ή ο ίδιος πρέπει να μεταβεί κάπου αλλού. Έχει τύχει πολλές φορές να μην έχει ούτε χρήματα επάνω του κάποιος άνθρωπος, τον οποίο δεν είναι ανάγκη να τον ξέρουμε και να πει σας παρακαλώ βάλτε μου 3 ευρώ γιατί έχω αυτή την ανάγκη, καίγομαι και θα περάσω μετά να σας τα δώσω. Όταν λοιπόν έρχεται ένας τέτοιος άνθρωπος, ο οποίος έχει ένα πολύ σοβαρό τέτοιο πρόβλημα και δεν φοράει κράνος και σου λέει αυτό θα του πεις, δεν σου βάζω καύσιμο;» προσέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ως προς το ποια θα είναι η κοινή στάση που θα κρατήσουν οι βενζινοπώλες τελικά, ο ίδιος σημείωσε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων δεν έχει συμφωνήσει με το μέτρο.
«Έχει διανεμηθεί και σήμερα δελτίο Τύπου. Δεν ξέρω αν έχει φτάσει ακόμα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάντως θα διανεμηθεί ότι δεν συμφωνούμε σε αυτό. Ποτέ δεν συμφωνήσαμε. Να είμαστε εμείς υπεύθυνοι, να τιμωρούμαστε εμείς για την περίπτωση στην οποία προμηθεύσουμε καύσιμα κάποιον δικυκλιστή που δεν φοράνε κράνος. Να έχουμε μία απαλλαγή επειδή εμείς είμαστε δημόσια πρατήρια, το οποίο σημαίνει ότι υποχρεούμαστε να εξυπηρετούμε βάση νομοθεσίας και βάση Προεδρικού Διατάγματος υποχρεούμαστε να εξυπηρετούμε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έρχονται να κάνουν μια νομοταγή συναλλαγή. Εάν αρνηθούμε την εξυπηρέτηση, τότε έχουμε πρόβλημα να ξέρετε. Είναι το αντίστοιχο με τα ταξί. Τα ταξί έχουν μια δημόσια άδεια. Αν αρνηθούν να πάρουν πελάτη από τον δρόμο, όπως λέει η νομοθεσία τους, τότε σε καταγγελία θα αντιμετωπίσουν το νόμο. Το ίδιο είμαστε και εμείς. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, αποδεχόμαστε να υπάρχει μια διάταξη στον ΚΟΚ η οποία θα λέει ότι δεν θα έχουμε ποινικές ευθύνες για άρνηση πώλησης, δηλαδή να αρνηθούμε να πουλήσουμε και να μην έχουμε ποινική ευθύνη για αυτό. Όχι να τιμωρούμαστε επειδή πουλήσαμε» είπε ο κ. Παπαγεωργίου.
«Αν εμάς μας απαλλάσσει από την ποινική ευθύνη η άρνηση πώλησης, τότε βεβαίως θα είμαστε συμμέτοχοι. Αν όμως είναι ο νόμος αποκλειστικά τιμωρητικός για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, όχι, θα είμαστε αντίθετοι» είπε καταλήγοντας.
Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής, ανέφερε πως την Τρίτη, σε ραντεβού της Ομοσπονδίας με τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτή η διάταξη για την οποία η Ομοσπονδία είπε πως θα συνεργαστεί.
«Είμαστε ξεκάθαροι σαν Ομοσπονδία ότι εμείς θα τηρήσουμε το νόμο εφόσον έχουν νομοθετήσει όμως. Πριν από 25 μέρες πάνω κάτω, έγινε η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Υπουργός Υγείας, Υπουργός Ανάπτυξης και η Ομοσπονδία. Συζητήσαμε αυτό το θέμα όπου είπαμε ότι εμείς θα συνεργαστούμε. Δεν θα βάλουμε βενζίνη εφόσον υπάρχει νόμος από πίσω» είπε η κ. Ζάγκα.
Όπως ανέφερε, εάν δεν έχει νομοθετηθεί διάταξη, μπορεί ο καταναλωτής να καταγγείλει τον πρατηριούχο για άρνηση παροχής υπηρεσιών.
«Εάν έρθετε στα μαγαζιά μας με μια κάμερα θα δείτε ότι όλα τα μαγαζιά έχουν πάνω στις αντλίες πίνακες που λέει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούμε να βάλουμε καύσιμο για τις μηχανές. Λοιπόν, είναι υποχρεωμένος ο οδηγός να κατέβει, να σβήσει την μηχανή, να μην καπνίζει όπως και για τα οχήματα και να μην δουλεύει το κινητό. Αν λοιπόν δεν τα τηρήσει αυτά, εγώ δεν είμαι υποχρεωμένη να βάλω βενζίνη» επισήμανε. Εφαρμόζονται πράγματι αυτά, τόνισε η κ. Ζάγκα, «είναι η εντολή από την εταιρεία που είμαστε μαζί, ότι αν γίνει κάτι βρίσκουμε τον μπελά μας. Οπότε είτε ο υπάλληλος είτε και εμείς οι ίδιοι που σερβίρουμε τους πελάτες μας δούμε ότι μιλάει στο τηλέφωνο, είτε καπνίζει, λέμε σταματάτε και ξεκινάμε. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα».
«Θα βγάλουν νόμο, θα το νομοθετήσουν και από κει και πέρα είμαστε καλυμμένοι. Είναι ξεκάθαρο. (…) Η εντολή είναι μόλις έρθει το κείμενο και θα το κολλήσουμε, τότε μπορούμε να αρνηθούμε. Δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα ο άλλος. Εγώ πολλές φορές ας πούμε, έρχονται και λέει δεν κατεβαίνω από τη μηχανή. Δεν κατεβαίνεις; Όχι, ωραία φεύγεις. Δεν είμαι υποχρεωμένη να τον σερβίρω πάνω στη μηχανή» συμπλήρωσε.
«Γιατί δηλαδή να μην έχουμε ακόμα ένα κοινωνικό πρόσωπο οι πρατηριούχοι όπου να συμβάλλουμε, όχι άλλο αίμα στην άσφαλτο. Ανεβαίνεις στη μηχανή, είσαι εκτεθειμένος, κάτι να γίνει, θα πέσεις, ένα κράνος θα σε σώσει. Όταν μπαίνεις στην μηχανή δεν το σκέφτεσαι ότι χρειάζεσαι κι ένα κράνος; Να μου πείτε να γίνει μια καλύτερη τιμή. Να κοιτάξουν να κατεβάσουν την τιμή. Αυτό είναι μια ιδέα. Αλλά δεν πάμε κόντρα σε αυτό. Αρκεί να έχουμε τον νόμο» τόνισε η κ. Ζάγκα καταλήγοντας.
www.ertnews.gr