Σαφές μήνυμα για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα προήδρευσε, από κοινού με τη Φινλανδή Υπουργό Sari Essayah, της προπαρασκευαστικής συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ο Έλληνας Υπουργός πρότεινε στοχευμένες πολιτικές στήριξης, έξυπνες εμπορικές συμφωνίες και γενναία χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια στιγμή, στην παρέμβασή του με θέμα την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι πίσω από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους κρύβονται έντονες ανισορροπίες.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενώ το βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά εμφανίζουν αυξημένες τιμές, άλλα προϊόντα, όπως τα σιτηρά, παραμένουν υπό πίεση. Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι η κλιματική αστάθεια, το αυξημένο κόστος εισροών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα του αγροτικού εισοδήματος.
Ο Έλληνας Υπουργός ανέδειξε και τις εθνικές διακυμάνσεις: από την ενίσχυση των εξαγωγών νωπών προϊόντων, έως τις σοβαρές απώλειες σε παραγωγές όπως τα ροδάκινα και τα κεράσια λόγω παγετού.
Ειδική αναφορά έκανε στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.–ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η αναβολή εφαρμογής των αναθεωρημένων δασμών αποτελεί ένα κρίσιμο “παράθυρο ευκαιρίας”.«Τώρα είναι η στιγμή για μια συμφωνία που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, τον σεβασμό στα ευρωπαϊκά πρότυπα και την προστασία των ευαίσθητων τομέων παραγωγής. Η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει τους αγρότες της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να μην αντιμετωπίζει τη γεωργία ως απλό εμπόρευμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη γραμμή η ελληνική στρατηγική για τις πρωτεΐνες
Στην παρέμβασή του, με θέμα τις πρωτεΐνες για τρόφιμα και ζωοτροφές, ο κ. Τσιάρας παρουσίασε την ολιστική στρατηγική της Ελλάδας για τη στήριξη της καλλιέργειας ψυχανθών, τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές και την αξιοποίηση των εργαλείων της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, κατέθεσε τη σαφή ελληνική θέση απέναντι στις τεχνολογίες εργαστηριακά παραγόμενης πρωτεΐνης, δηλώνοντας: «Η καινοτομία πρέπει να υπηρετεί τη βιώσιμη γεωργία, όχι να την αντικαθιστά. Η διατροφή μας δεν μπορεί να εξαρτάται από παγκόσμιες αλυσίδες που αποσταθεροποιούνται εύκολα. Πρέπει να επιστρέψουμε στη γη, στους παραγωγούς και στην ποιότητα». Ο Υπουργός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στην παρουσίαση μιας νέας ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Πρωτεΐνες, που θα ενισχύει την αυτάρκεια, θα επενδύει στην έρευνα και θα δίνει ώθηση στην εγχώρια παραγωγή.
Κλείνοντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαίοι αγρότες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν δίκαιους όρους. «Το οφείλουμε σε όσους στηρίζουν την επισιτιστική μας ασφάλεια, την ύπαιθρο και την κοινωνική συνοχή. Τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική ευθύνης, ανθεκτικότητας και προοπτικής», σημείωσε.
Κοινό μέτωπο του ΕΛΚ για ισχυρή ΚΑΠ – Πρωτοβουλία Τσιάρα και Essayah
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με κοινή προεδρία της Φινλανδής Sari Essayah και του Έλληνα Υπουργού Κώστα Τσιάρα, διατυπώθηκε ένα σαφές, ενιαίο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της παρουσίασης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) στις 16 Ιουλίου: «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατάλληλα και φιλόδοξα», ήταν η κεντρική γραμμή των υπουργών.
Όπως υπογραμμίστηκε, η ΚΑΠ δεν είναι απλώς ένας δημοσιονομικός μηχανισμός. Είναι θεμέλιο της επισιτιστικής ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Ε.Ε. Η στρατηγική της σημασία ενισχύεται ακόμη περισσότερο σε συνθήκες αβεβαιότητας, όπως η τρέχουσα συγκυρία.
Οι Υπουργοί του ΕΛΚ ζήτησαν:
• Σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, με ειδικό ταμείο.
• Διατήρηση της ΚΑΠ ως ανεξάρτητου νομικού πλαισίου, για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της συνέχειας για τους αγρότες.
• Ενίσχυση της ετοιμότητας της Ε.Ε. απέναντι σε κρίσεις, καθώς και της ανθεκτικότητας της γεωργικής παραγωγής απέναντι στις επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής.
«Μόνο με επαρκείς πόρους μπορεί η ΚΑΠ να συνεχίσει να στηρίζει τον αγρότη, να εγγυάται την ποιότητα των τροφίμων και να κρατά ζωντανή την ύπαιθρο», κατέληξαν.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
