Ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μετέβη στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διαδέχεται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Τασούλας μίλησε για το “πέτρινο ακρωτήρι“, όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα, αλλά και τους στόχους του, διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να τους πετύχει.
Μίλησε για ενίσχυση των διπλωματικών και αμυντικών μας δυνατοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά για το επίσημο άγγελμα της εκλογής μου, που αποτελεί για μένα κορυφαία τιμή, αλλά κυρίως αποτελεί μια βαριά, βαρύτιμη ευθύνη. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να διαβιβάσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία, μέλος της οποίας είχα την τιμή να υπάρξω τα τελευταία 25 χρόνια, τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την κατά το Σύνταγμα ανάδειξή μου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετέχοντας όμως στο δημόσιο βίο υπό διάφορες ιδιότητες, ακόμη περισσότερες δεκαετίες πλέον γνωρίζω καλά, κύριε Πρόεδρε, όπως κι εσείς, τις δυνατότητες της πολιτικής που την αναδεικνύει η λαϊκή κυριαρχία. Δυνατότητες προσφοράς έργου και παραδείγματος, προκειμένου η πατρίδα μας, η πατρίδα όλων μας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και ο λαός μας να προοδεύουν.
Γνωρίζω όμως καλά και τις αδυναμίες της πολιτικής. Αυτές μόνο με κατά το δυνατόν κοινή προσπάθεια και εθνική και κοινωνική συνοχή μπορούμε να τις παραμερίσουμε, αναζητώντας λύσεις ευρύτερης αποδοχής που πηγάζουν από τον γνήσιο διάλογο όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και με την κοινωνία. Λύσεις που πείθουν τους πολλούς πως οι εύλογες αξιώσεις και η νηφάλια και συχνά αυστηρή κοινωνική κριτική μπορούν να μετατραπούν σε πολιτική, διορθωτική ή μεταρρυθμιστική. Η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε και ο ελληνικός λαός, έχουν εύλογες αξιώσεις από τους εκπροσώπους τους. Αξιώσεις, μεταξύ άλλων, εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας, προκοπής, κοινωνικής προστασίας, πολιτικής προστασίας. Και πόσο επίκαιρο είναι αυτό το πολιτικής προστασίας; Δικαιοσύνης, επίσης, όπως ειδικότερα διαπιστώνουμε, τόσο εκδηλωτικό και δικαιολογημένα και σήμερα.
Η υπηρέτηση αυτών των αξιώσεων, που δεν είναι παρά συνταγματικές κρίσιμες υπαγορεύσεις για την Πολιτεία, ανατίθεται στα πολιτικά κόμματα που με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας αναλαμβάνουν κάθε φορά την διακυβέρνηση της χώρας. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών δεν εξαρτάται μόνο από τον σωστό προγραμματισμό ή τις εποικοδομητικές προτάσεις. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι πολιτικές διεργασίες. Κι όλα αυτά πρέπει να επιτελούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας και πλήθους γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πολεμικών συγκρούσεων.
Εδώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταπολεμικές παραδοχές σχέσεων και ισορροπιών δοκιμάζονται ήδη ή μετατοπίζονται ανησυχητικά, ο ρυθμός του κόσμου, όπως τον ξέραμε από τα μεταπολεμικά χρόνια, δεν φαίνεται να συνεχίζει ο ίδιος και μια στοίβα σπασμένες εικόνες παίρνει συχνά τη θέση του. Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό αλλαγών, στάσεων και ισορροπιών, για μας εδώ στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας, η γραμμή παραμένει σταθερή: Ενίσχυση των διπλωματικών και αμυντικών μας δυνατοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που στοχεύει στη στρατηγική της αυτονομία, αλλά που πρέπει να βιαστεί ακόμη περισσότερο γι αυτό.
Η χώρα μας καλείται να ενισχύσει περαιτέρω το γόητρό της προς τα έξω και παλεύει για την προκοπή και το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της, που είναι, πιστεύω, στόχοι ευρύτερα αποδεκτή. Να γιατί ασχέτως επιμέρους διαφωνιών, ακόμη και εντάσεων, το αόρατο νήμα που μας ενώνει στις μεγάλες ζωτικές επιλογές δεν πρέπει να σπάσει. Μελετήσαμε ή και τιμήσαμε ξανά και εδώ στη Βουλή και σε όλη την Ελλάδα τα εντελώς τελευταία χρόνια καίριες επετείους της εθνικής μας πορείας. Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση.
Κάθε θρίαμβος και επιτυχία μέσα από αυτό το ιστορικό υλικό οφείλεται στο αόρατο νήμα που μας ενώνει με κοινούς στόχους και κοινά μέσα, ενώ συχνά καταστροφές και πισωγυρίσματα οφείλονται στο σπάσιμο αυτού του νήματος από σκληρά και φανατικά αντίθετους στόχους και διχασμούς. Είναι το αόρατο νήμα που μας ενώνει όταν κινητοποιούμαστε για να αποτρέψουμε ένα κακό ή για να κατακτήσουμε ένα μεγάλο στόχο. Και όσο μεγαλύτερη διάρκεια και αξιοπιστία έχει η κοινή μας προσπάθεια προς μεγάλους στόχους, τόσο περισσότεροι στόχοι κατακτιούνται.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην αποστολή που από σήμερα επωμίζομαι. Η αρμονική λειτουργία και συνέργεια των θεσμών, το ήπιο κατά το δυνατόν πολιτικό κλίμα και η διαφύλαξη κλίματος ενότητας είναι πολύτιμα υποβοηθητικό πλαίσιο για την επιτυχία των πολιτικών επιδιώξεων και την χρησιμότητα των πολιτικών ανταγωνισμών. Και όσο κοινότοπα μπορεί να ηχούν αυτά, άλλο τόσο κι ακόμη περισσότερο ισχύουν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, καλείται μεταξύ άλλων, να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού ακριβώς του πλαισίου, έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του συνταγματικού του ρόλου και αναδεικνύοντας πότε πότε ακριβώς την ανάγκη διαφύλαξης αυτού του αόρατου νήματος που στα πολύ μεγάλα και σπουδαία δεν παύει ποτέ να μας ενώνει. Αυτό το χρέος το έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιστορικά, θεσμικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον ελληνικό λαό, προς τον εγγυητή του πολιτεύματος, δηλαδή και προς το Σύνταγμα που όλοι σεβόμαστε.
Κύριε Πρόεδρε, με τη βοήθεια του Θεού, με τη συμπαράσταση όλων των παραγόντων του πολιτεύματος, με τη συμπαράσταση του ίδιου του ελληνικού λαού, βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας
Σημειώνεται ότι προτεινόμενος από τη ΝΔ τέως πρόεδρος της Βουλής, εξασφάλισε τις ψήφους 160 βουλευτών, στη σημερινή, τέταρτη ψηφοφορία, που διεξήχθη στη Βουλή. Ο Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η Λούκα Κατσέλη 29 και ο Κωνσταντίνος Κυριακού 14. «Παρών» δηλωσαν 39 βουλευτές. Η Νέα Αριστερά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ως ένδειξη αποδοκιμασίας, στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα. «Όχι στη συγκάλυψη» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποχώρησε από την ψηφοφορία ακολουθούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής συγκέντρωσε στο πρόσωπο του 160 θετικές ψήφους, όσες είχε συγκεντρώσει και στις προηγούμενες 3 ψηφοφορίες. Αλλαγή υπήρξαν στη 2η και 3η θέση λόγω της αποχής των βουλευτών της Νέας Αριστεράς από τη διαδικασία. Έτσι ο κ. Γιαννιτσης ήρθε 2ος με 34 θετικές ψήφους στο προσώπο του ενώ η κυρία Κατσέλη συγκέντρωσε 29 (από 40) με την υποψηφιότητα της να καταγράφεται 3η. Τέταρτος ήταν ο κ. Κυριακού (προτεινόμενος από τη Νίκη) με 24 ψήφους.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 276 βουλευτές (απόντες ήταν 24 βουλευτές) και έλαβαν:
-Κώστας Τασούλας (προτεινόμενος από ΝΔ): 160
-Τάσος Γιαννίτσης (προτεινόμενος από ΠΑΣΟΚ): 34
-Λούκα Κατσέλη (προτεινόμενη από ΣΥΡΙΖΑ): 29
-Κώστας Κυριακού (προτεινόμενος από Νίκη): 14
-Παρών: 39
Τον Κ. Τασούλα ψήφισαν η ΝΔ (156 βουλευτές), ο Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), ο (ανεξάρτητος προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες) Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, ο Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), ο Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση.
Την Λ. Κατσέλη ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές), η Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ), Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τ. Γιαννίτση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (31 βουλευτές) και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ).
Τον Κ. Κυριακού ψήφισαν η Νίκη (10 βουλευτές), οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Κώστας Φλώρος.
Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ (21 βουλευτές), η Ελληνική Λύση (11 βουλευτές), η Πλεύση Ελευθερίας (6 βουλευτές), οι Σπαρτιάτες (5 βουλευτές) και ο ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Θανάσης Χαλκιάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.
Απόντες ήταν οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, και οι 7 προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Μιχάλης Χουρδάκης, Ραλλία Χρηστίδου).
Την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα σχολίασε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την βεβαιότητά του «ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον κ. Τασούλα και τον συνεχάρη για την εκλογή του στην Προεδρία.
Στενά κομματική επιλογή πολλαπλώς προβληματική χαρακτήρισε τον κ Τασούλα ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.
Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης αποδείχτηκε κι από το ότι δεν στηρίχθηκε ο κύριος Τασούλας από κανένα άλλο κόμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Για κομματική επιλογή η οποία βαρύνεται και με σκιές για το έγκλημα των Τεμπών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Θα αναβαθμίσει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τόνισε για την εκλογή του κ. Τασούλα στο αξίωμα του ΠτΔ ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας.
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας
Σχετικά Άρθρα:
- Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εκλογή του Κ. Τασούλα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
- Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Ν. Κακλαμάνης προς Κ. Τασούλα: Η ευστάθεια στη λειτουργία των θεσμών κρίσιμος παράγοντας της πορείας σας
- Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση κλιμακώνει τον καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή του κ. Τασούλα – Η Νέα Αριστερά απέχει
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αποχώρησε από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Ζ. Κωνσταντοπούλου για την εκλογή Τασούλα: «Επιχειρείται η αναβάθμισή του σε θέση που θα μπορεί να απονέμει χάρες»
- Β. Στίγκας για Κ. Τασούλα: «Θα αναβαθμίσει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας»
- Π. Δουδωνής για Κ. Τασούλα: Στενά κομματική επιλογή, πολλαπλώς προβληματική
- Δ. Νατσιός για εκλογή ΠτΔ: «Μια κομματική επιλογή η οποία βαρύνεται και με σκιές για το έγκλημα των Τεμπών»
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
![Youtube](https://myvolos.net/wp-content/uploads/2023/02/1384060.png)