«Επί 9 χρόνια επαναλάμβαναν το ελευθερία ή θάνατος. Να ξαναθυμηθούμε τι σύνορα είχε το κράτος του 1830 για να καταλάβουμε πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε και να εκτιμήσουμε την πορεία των 204 ετών. Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι το μεγαλύτερο σχολείο μας, είναι η πιο αισιόδοξη πηγή μας, γι’ αυτό και την τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.
«Τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους έφταναν μέχρι τη Στερεά Ελλάδα, μέχρι τις γραμμές που σχηματίζουν οι εκβολές του Σπερχειού και του Αχελώου κι είχαμε επιπλέον την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τις Σποράδες. Φτιάξαμε το πρώτο ελληνικό κράτος σε εποχή που επικρατούσαν απολυταρχίες κι έγινε ένα κράτος – παράδειγμα. Περιορισμένα σύνορα στην αρχή, απεριόριστες όμως οι φιλοδοξίες μας. Μέσα σε 204 χρόνια η Ελλάδα κατάφερε πάρα πολλά. Σήμερα η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, ένας τόπος που επιδιώκει την προκοπή του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, γιορτάσαμε και τιμήσαμε την μεγαλύτερη εθνική επέτειο του Ελληνισμού. Και σήμερα εδώ, μέσα από μία καταπληκτική και εμψυχωτική παρέλαση του ένοπλου τμήματος του Έθνους, με τη χαρά της αφθαρσίας μες στα μάτια παρέλασαν οι νέες και οι νέοι μας ξαναζήσαμε μεγάλες στιγμές που αξίζει κάθε χρόνο να τις ξαναζούμε.
Τι ήταν η 25η Μαρτίου του 1821; Ήταν ένας μεγάλος ξεσηκωμός, ο οποίος κράτησε εννέα χρόνια. Είχε ανυπολόγιστες θυσίες και τελικά η υπόσχεση που έδωσαν οι πρόγονοί μας στους εαυτούς τους για απόκτηση πολιτικής ύπαρξης και ανεξαρτησίας επιτεύχθηκε. Επί εννέα χρόνια επαναλάμβαναν το Ελευθερία ή Θάνατος, ίσαμε που κατακτήθηκε.
Και αυτό το κράτος, το πρώτο, το ανεξάρτητο, το νεοελληνικό, αρχές του 1830, για να σκεφθούμε πάλι, για να ξαναθυμηθούμε πάλι τι σύνορα είχε, για να καταλάβουμε πώς ξεκινήσαμε, πόσο ασφυκτικά ξεκινήσαμε, πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε και να εκτιμήσουμε την πορεία των 204 ετών ίσαμε τώρα.
Τα σύνορα του πρώτου ελληνικού κράτους αρχές του 1830, έφταναν μέχρι τη Στερεά Ελλάδα. Έφταναν στη γραμμή που σχηματίζουν οι εκβολές του Σπερχειού, στο Μαλιακό κόλπο και του Αχελώου στο Ιόνιο Πέλαγος. Είχαμε επιπλέον την Εύβοια, της Κυκλάδες και τις Σποράδες. Και με αυτή την αφετηρία φτιάξαμε το πρώτο έθνος κράτος σε μια εποχή που η απολυταρχικές πολυεθνικές αυτοκρατορίες επικρατούσαν.
Και ναι, αυτό το έθνος κράτος, το μικρό, αποτέλεσε τους επόμενους αιώνες παράδειγμα και εξαπλώθηκε αυτό το μοντέλο παντού. Περιορισμένα σύνορα λοιπόν στην αρχή, απεριόριστες όμως οι φιλοδοξίες μας.
Στους δύο αιώνες που ακολούθησαν μέσα από εξάρσεις και πτώσεις, μέσα από χαμήλωματα και υψωμούς η Ελλάδα κατάφερε πάρα πολλά.
Σήμερα σε αυτό το πέτρινο ακρωτήρι που μας έταξε η μοίρα, σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων, η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας, ένας τόπος που επιδιώκει την προκοπή του και μία Πολιτεία που επιτακτικά θέλει να μοιάσει με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης, στη συγκρότηση της.
Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε, πόσο ασφυκτικά ξεκινήσαμε ως προς τα όρια μας για να εκτιμήσουμε πού φτάσαμε και για να πιστέψουμε ότι αυτά που διεκδικούμε μαζί με την προκοπή μας είναι επιτεύξιμα με εθνική και κοινωνική συνοχή, με ενότητα, σε αυτά τα μεγάλα και τα σπουδαία που μας ενώνουν. Και αν θέλουμε να το πιστέψουμε και αν θέλουμε να το κάνουμε πράξη, ας ξαναεπισκεφθούμε πάλι την 25η Μαρτίου του 1821. Είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο σχολείο μας. Είναι η πιο αισιόδοξη πηγή μας, γι αυτό και σήμερα την τιμήσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Ζήτω η 25η Μαρτίου».
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
