Για την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μίλησε στο ΕΡΤΝews o o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Kωστής Χατδηδάκης, λέγοντας ότι «κανείς δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά». Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχει το θέμα της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας» ενώ στην κυβέρνηση γνωρίζουν το πώς πρέπει να λειτουργεί καλύτερα το Δημόσιο. Υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι θέμα ιδεοληψίας» αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση που γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν γνωρίζει εάν ήταν αντικειμενική καθώς «το 97% των υπαλλήλων έβγαιναν άριστοι». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της έλλειψης ακινήτων από την αγορά προαναγγέλοντας ότι στη ΔΕΘ πιθανώς να ανακοινωθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στέγαση.
Μιλώντας στην εκπομπή Newsroom και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «τίθεται ένα ευρύτερο θέμα αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημοσίου που δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε είναι θέμα ιδεοληψίας. Τίθεται από την κοινωνία».
Όπως είπε, «όλοι όσοι είμαστε στο δημόσιο, είτε είμαστε υπουργοί είτε απλώς δημόσιοι υπάλληλοι, είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας. Επομένως, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη η μονιμότητα δεν ισχύει με σκοπό να έχεις πάντοτε μια δημόσια διοίκηση σε εγρήγορση.
Κανένας δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά για τους δημοσίους υπαλλήλους
«Κανένας δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά για τους δημοσίους υπαλλήλους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζοντας ό,τι υπάρχει το θέμα της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας μέσα στη δημόσια διοίκηση. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα που η ίδια άνοιξε με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ολιστικά.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για το εάν θα είναι αντικειμενική η αξιολόγηση των δημοσιίων υπαλλήλων σημείωσε ότι «θα υπάρχουν κανόνες και συγκεκριμένοι άξονες πάνω στους οποίους οι άνθρωποι θα αξιολογούνται». Μιλώντας για το υπουργείο Εσωτερικών, όπου ήδη λειτουργεί στην πράξη η αξιολόγηση, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό γνωρίζουν ότι γίνεται με εγγυήσεις αξιοκρατίας.
«Θα διευρυνθούν τα μπόνους απόδοσης» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί περίπου 1.000 άνθρωποι επειδή έτσι κρίθηκε από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σταματά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλά προχωρά και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της δημόσιας δίοικησης. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα ακολουθήσει μια πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας όπου οι ασθενείς προαιρετικά θα μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες που τους προσφέρθηκαν. «Θα πάμε πιο βαθιά την αξιολόγηση στο χώρο της παιδείας και όλο αυτό έρχεται και συνδέεται με αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης», πρόσθεσε.
«Αλίμονο αν γίνουμε οπαδοί της ακινησίας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση» δήλωσε στο EΡΤΝews ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Έχουμε πρόθεση να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη»
Aλλάζοντας θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη μεσαία τάξη. Μιλώντας για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα εξήγγειλε ενέργειες για την αποκλιμάκωση των τιμών με τη διάθεση στην αγορά μεγαλύτερου αριθμού κατοικιών.
«Η βασική μας προσπάθεια θα είναι η ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων» τόνισε προσθέτοντας λέγοντας στη συνέχεια ότι «στη ΔΕΘ πιθανώς να ανακοινώσουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στέγαση».
«Η κυβέρνηση, προφανώς πέρα από τους ιδιοκτήτες τους οποίους έχει στηρίξει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, με τις γονικές παροχές και τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και με άλλες παρεμβάσεις, βλέπει και την πλευρά των ενοικιαστών και την πλευρά όσων γενικότερα δεν έχουν σπίτι», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας τα προγράμματα που τρέχουν για το θέμα της στέγασης καθώς και τα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες για να διατεθούν περισσότερα διαμερίσματα και σπίτια στην αγορά.
«Δεδομένου ότι το θέμα είναι σημαντικό, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με πολλές πολιτικές», πρόσθεσε κάνοντας αναφορά και στην κοινωνική κατοικία: «Εργαζόμαστε, επίσης, και προς την κατεύθυνση της κοινωνικής κατοικίας, έτσι ώστε σπίτια ή οικόπεδα του δημοσίου, να μετατραπούν σε κατοικίες και να γίνουν κοινωνικές κατοικίες, όπως η ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά και η Ανατόλια στη Νέα Ιωνία. Στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος είναι και η πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, να επιστρέφει ένα νοίκι από τα δώδεκα που δίνει ένας ενοικιαστής από την πολιτεία», σημείωσε.
Τι είπε για την προανακριτική για τα Τέμπη
Αναφερόμενος στα Τέμπη και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή υποστήριξε ότι θα «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στον φυσικό δικαστή να αποφασίσει».
Eιδικότερα όπως είπε, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που θα κατατεθεί σύντομα, θα είναι τεκμηριωμένη πρόταση και θα δίνει το δικαίωμα στο φυσικό δικαστή να αποφασίσει.
«Έχουμε και εμείς το δικαίωμα να μη συμφωνούμε με αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ» σημείωσε εκτιμώντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κερδίζει σε αξιοπιστία με την στάση που κρατά.
Όσον αφορά τις κατηγορίες από την αντιπολίτευση για προσπάθεια συγκάλυψης τόνισε: «Θα ήταν πολιτικά βλακώδες να προχωρήσουμε με μια τέτοια αντίληψη. Άλλο τόσο λάθος είναι και ο ποινικός λαϊκισμός, το κυνήγι των μαγισσών και όλα αυτά τα οποία ακούμε κατά καιρούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια ακραίας εκμετάλλευσης της τραγωδίας αυτής».
Τι είπε για τη Γάζα
Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι «η Ελλάδα προώθησε ψήφισμα στον ΟΗΕ και το οποίο εκφώνησε δημόσια ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υπέγραψαν 80 χώρες και μιλά για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η ανθρώπινη τραγωδία».
Ειδικότερα, όπως είπε «παρά λοιπόν τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ έχουμε και παραπάνω απαιτήσεις από τους φίλους μας». Μιλώντας για τον λιμό που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Γάζα ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. «Όσο ακραία και φρικιαστική ήταν η επίθεση που είχε γίνει από την Χαμάς στη Γάζα, άλλο τόσο νομίζουμε ότι έχουν ξεπεραστεί όρια», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
