Στον Βόλο βρέθηκε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στην πρώτη πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, με τίτλο «Κράτος Δικαίου».
Ο Κώστας Αρβανίτης αρχικά συναντήθηκε με τη Διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας και Εύβοιας όπου ζήτησε θέματα που αφορούν στην προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και του Περιφερειακού Τύπου, για να ακολουθήσει αμέσως μετά συνέντευξη Tύπου, βάζοντας την ατζέντα τα θέματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Ο κ. Αρβανίτης, αρχικά αναφέρθηκε στον κλάδο των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θέμα , που μαζί με τα slaps, έχουν αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν είναι δυνατόν Υπουργοί να επιτίθενται σε δημοσιογράφους στην Κρήτη, δεν είναι δυνατόν ισχυροί παράγοντες να κάνουν εκδικητικά slaps ζητώντας τεράστια ποσά, απλώς για να αποδυναμώσουν τον αντίπαλο που είναι η δημοκρατία και η ελευθερία. «Λευτεριά στους δημοσιογράφους»», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας την ανάγκη της ανεξαρτησίας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , καλώντας παράλληλα τους επιχειρηματίες να συμμαχήσουν με την είδηση, την αλήθεια και τους εργαζόμενούς τους, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν στον χώρο, αφού τα trust των Αθηνών και των Βρυξελλών, καταπίνουν την είδηση, την ελευθεροτυπία, τη δημοκρατία. Αναφέρθηκε,επίσης, στις εκδικητικές αγωγές, σε μηνύσεις αλλά και σε επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, όπως η υπόθεση Καραϊβάζ, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με το ζήτημα όταν στην Ελλάδα κρύβεται, και ακόμα δεν έχει διερευνηθεί εάν υπάρχει εμπλοκή της greek mafia.
Αναφορικά με το εξώδικο του απέστειλε ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος στα τοπικά ΜΜΕ ζητάει για κάθε δημοσίευμα που δημοσιοποιείται και προέρχεται από κινήσεις ή πρωτοβουλίες ή συλλογικότητες πολιτών να δημοσιοποιούνται τα ονοματεπώνυμα των πολιτών, είπε: «Αυτά αφορούν την Λατινική Αμερική και τη νότια Ιταλία του προηγούμενου αιώνα. Αυτή η κίνηση είναι έξω από τα όρια αντίληψης του κράτους δικαίου” χαρακτηρίζοντάς το “φοβερό ατόπημα..». Πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να φιλοξενούν όλες τις καταγγελίες και τις απόψεις και να προστατεύουν την πηγή τους. “Όλοι οι επιχειρήσεις του Τύπου οφείλουν να πάρουν θέση. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΕΡΤ και την τοποθέτηση του κ. Ζούλα»
“Θα είμαι έξω από το Δημαρχείο μαζί με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες για το LNG”
Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το υγροποιημένο αέριο και για τη διαμαρτυρία των πολιτών, σημείωσε ότι θα βρίσκεται και ο ίδιος αύριο έξω από το Δημαρχείο με όλους τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, προκειμένου να στηρίξει το αίτημα για τη μη υλοποίηση της επένδυσης σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι: «Αυτό που συμβαίνει με το υγροποιημένο αέριο έρχεται βίαια από την εποχή που εκκρεμούσε η κρίση στην Ουκρανία . Έτσι βίαια έγινε και η απολιγνητοποίηση της χώρας. Σταματήσαμε τον δικό μας ορυκτό πλούτο και εισαγάγουμε τον ορυκτό πλούτο του κ. Πούτιν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι κατά του Πούτιν στα λόγια και πολύ Πούτιν στις πράξεις».
Εργασιακά- Δικαιοσύνη- Κράτος Δικαίου
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι εργάζεται σε δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μία αφορά στα εργασιακά και η άλλη στη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
Αναφορικά με τα εργασιακά τόνισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τον κατώτατο μισθό και αυτός δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα. Οφείλει η κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την οδηγία. Χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχει ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, υπάρχει ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα. Οι διαυβερνήσεις οφείλουν να εναρμονιστούν με τις οδηγίες και δουλειά των Σωματείων είναι να απαιτήσουν άμεσα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ο κατώτατος μισθός είναι μισθός βάσης και η διαδικασία της σύγκλισης πρέπει άμεσα να προχωρήσει. Η απόκλιση του κατώτατου ελληνικού μισθού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό έχει τεράστια απόκλιση, όταν το επίπεδο ζωής είναι ίδιο με αυτό τον Βρυξελλών, και όταν η φτώχεια του Έλληνα εργαζόμενου είναι τριπλάσια. Πρέπει να τεθούν άμεσα σε λειτουργία οι τριμελής επιτροπής και να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις. Τρία χρόνια τώρα το παλεύουμε στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις πλατφόρμες εργαζομένων όπου δήλωσε με έμφαση ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν είναι εργολάβοι. Εργολάβοι είναι αυτοί που έχουν την πλατφόρμα, εκφράζοντας παράλληλα και τη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Έκλεισε, σύμφωνα με την ert.gr, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν θέματα πολυτέλειας. Η Δημοκρατία είναι αιτούμενο και βρίσκεται στο προσκήνιο. Οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έγιναν μεταξύ ΄40-΄45 ήταν για την Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών και όχι για το ψωμί. Είναι πλείστα όσα τα παραδείγματα διαχρονικά στην Ιστορία που οι πολίτες ξεσηκώνονται για τα ζητήματα της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου.
Συνάντηση με την Ενωση Συντακτών
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στον Βόλο για την συμμετοχή του στην εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με ομιλητές τον ίδιο και τον Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Διευθυντή του γραφείου του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Απριλίου με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, αποτελούμενης από τον πρόεδρο της Γιώργο Τσιγκλιφύση και τον ταμία της Μάκη Μπαλλή.
Τον ευρωβουλευτή συνόδευε κλιμάκιο του κόμματος με την Βανέσσα Κατσαρδή, συντονίστρια της ΝΕ, τον βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεικόπουλο, τους υποψήφιους βουλευτές Μπάμπη Αραμπατζή, Μάνθο Δραμητινό, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τον Αλεξ. Παπαπέτρο εκπρόσωπο της βουλευτού Μαγνησίας Κατερίνας Παπανάτσιου.
Ο ευρωβουλευτής ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους της Ένωσης για τα μεγάλα προβλήματα (μισθολογικά, ασφαλιστικά, λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών και τηλεοπτικών σταθμών με ελάχιστη ή ανύπαρκτη στελέχωση τους από δημοσιογράφους) του περιφερειακού Τύπου και των εργαζόμενων σε αυτόν, αναδεικνύοντας παράλληλα τον αναντικατάστατο ρόλο των τοπικών μέσων ενημέρωσης ως βασικού πυλώνα της Δημοκρατίας, της διαφάνειας και της πρόσβασης των πολιτών σε ενημέρωση που δεν πρέπει να εξαρτάται από συμφέροντα .
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συζήτηση στην πρόσφατη απόπειρα του Δήμαρχου Βόλου να λογοκρίνει την δημόσια συζήτηση, απειλώντας τα ΜΜΕ με εξώδικα. Σύμφωνα με την άποψη της Ένωσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση της για το θέμα αυτό «αυτή η κίνηση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, γεγονός πρωτοφανές για τα δημοσιογραφικά χρονικά, έχει προφανή σκοπό να ελέγξει και να περιορίσει τον δημόσιο λόγο, ακόμη και την έκφραση ελεύθερης άποψης από τους πολίτες στον δημόσιο βίο, κίνηση που ταιριάζει μόνο σε ένα απολυταρχικό καθεστώς και είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι ο Αχιλλέας Μπέος τοποθετεί την αποστολή του εξώδικου ως δικαίωμα στο πλαίσιο «ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας».
Ο Κώστας Αρβανίτης έξεφρασε την συμφωνία του με τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των μελών της Ένωσης, δηλώνοντας την διαθεσιμότητα του για την αξιοποίηση και του Ευρωκοινοβούλιου για την ανάδειξη των θεμάτων αυτών και την προώθηση προτάσεων για μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα αυτά.