Τον σχεδιασμό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου για την περίοδο 2021-2027, την μεγαλύτερη οριζόντια παρέμβαση στις Δυτικές συνοικίες για την επόμενη επταετία, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Είχε προηγηθεί διαβούλευση με ερωτηματολόγια σε 4.000 περίπου κατοίκους των συνοικιών Νεάπολης, Αγίων Αναργύρων και Παλαιών εκ των οποίων απαντήθηκαν τα μισά σχεδόν με τους δημότες και τους 28 περίπου φορείς να θεωρούν πως μέσα από την μεγάλη παρέμβαση στα δυτικά του Βόλου, πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα με πεζοδρόμια, πάρκα, κοινόχρηστους χώρους, κυκλοφοριακό, παραβατικότητα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου Βόλου κ. Ευστ. Νικηφόρου, τον οποίο επαίνεσε για το έργο του ο Δήμαρχος, παρουσίασε τους δύο βασικούς πυλώνες (Μουσείο Αργούς και Πεδίο Άρεως) και την φιλοσοφία των παρεμβάσεων που προτείνονται.
Ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το σχεδιασμό της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και του καθορισμού της περιοχής παρέμβασης, ανέθεσε σε εταιρία τη διενέργεια πολυκαναλικής έρευνας (τηλεφωνική, επιτόπια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για τη συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων σχετικών με τα δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά των περιοχών του Δήμου Βόλου. Παράλληλα, απεστάλησαν ερωτηματολόγια σε φορείς της πόλης (σύνολο 38), με σκοπό την καταγραφή από μέρους τους προβλημάτων, αναγκών και προτάσεων. Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (Διεύθυνση Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση, συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τη Δ.ΥΠ.Α., το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το πρόγραμμα ΤΕΒΑ κ.α.. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της Επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2023 στο δημαρχείο του Βόλου.
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή του δήμου, εντοπίστηκαν προβλήματα, ανάγκες και δυνατότητες και προσδιορίστηκε η περιοχή παρέμβασης. Συγκεκριμένα, αυτή περιλαμβάνει την περιοχή της Νεάπολης, των Αγίων Αναργύρων, των Παλαιών και την πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Η προτεινόμενη Στρατηγική φιλοδοξεί να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες της Περιοχής Παρέμβασης μέσω της υλοποίησης των παρακάτω έργων:
ΕΤΠΑ
1. Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς
2. Ανάπλαση του Πολυλειτουργικού Πάρκου Πεδίου Άρεως
- Μελέτη ανάπλασης του Πολυλειτουργικού Πάρκου Πεδίου Άρεως
- Ανάπλαση του Πολυλειτουργικού Πάρκου Πεδίου Άρεως (βόρειο τμήμα)
3. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βόλου
4. Αναβάθμιση δικτύου ομβρίων περιοχής κυκλικών κόμβων Δημαρχείου και Τελωνείου
5. Διαμόρφωση τμήματος της οδού Σέκερη και Χέυδεν σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και κατασκευή ποδηλατόδρομου
6. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος 18ου-29ου Δημοτικών Σχολείων & 10ου και 32ου Νηπιαγωγείων Βόλου
7. Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού συγκροτήματος 4ου Γυμνασίου – 4ου Λυκείου Βόλου
8. Διαμόρφωση πεζοδρομίων, οδών ήπιας κυκλοφορίας και κατασκευή ποδηλατόδρομου στην περιοχή Νεάπολη
9. Νέο κτήριο βιβλιοθήκης στο ΚΔΑΠ Νεάπολης
10. Επέκταση δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι – Νεάπολη
11. Διαμόρφωση περίφραξης και περιβάλλοντος χώρου κτιρίου Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
12. Διαμόρφωση ελαφρά υπερυψωμένων τμημάτων πεζοδιαβάσεων περιοχής κόμβων
13. Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου στο Ο.Τ. 1272 στη Νεάπολη
14. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Αθλητικού Κέντρου Νεάπολης
ΕΚΤ
1. Γραφείο Απασχόλησης (Job Center) (συνεχιζόμενη δομή)
2. Γραφείο Επιχειρείν (συνεχιζόμενη δομή)
3. Hotspot Νεάπολης (συνεχιζόμενη δομή)
Οι δράσεις των ΣΒΑΑ, οι προϋπολογισμοί αυτών και οι τιμές επίτευξης των δεικτών που τους συνοδεύουν, θα οριστικοποιηθούν, κατόπιν αξιολόγησή τους, με την έγκριση των Στρατηγικών από την ΕΥΔ Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ».
φωτογραφία Tasos Triantafillou