• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια
Share

20/08/2026 01:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • el
    • el
    • en
    • de
    • it
    • es
    • fr
    • zh-CN
    • ar
    • sq
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια

Last updated: 2026/08/20 at 1:54 ΠΜ
Newsroom Published 20/08/2026
Share
4 Min Read
ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια
SHARE

ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια

Contents
Άμυνα, κοινωνικές δαπάνες και τόκοι αυξάνουν την πίεσηΟι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ΑμερικανώνΤο επόμενο μεγάλο «μέτωπο» είναι το όριο χρέουςΗ δυσμενέστερη δημοσιονομική εικόνα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος ξεπέρασε την Τετάρτη το πρωτοφανές όριο των 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό ρεκόρ και αναδεικνύοντας τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά την υπέρβαση του ορίου των 39 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάρτιο, ενώ αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε χρειαστεί και για να αυξηθεί το χρέος από τα 38 στα 39 τρισεκατομμύρια, τον περασμένο Οκτώβριο.

Άμυνα, κοινωνικές δαπάνες και τόκοι αυξάνουν την πίεση

Η εκτόξευση του χρέους αποτυπώνει τις μεγάλες και συχνά ανταγωνιστικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι αμυντικές δαπάνες, τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare, αλλά και οι ολοένα υψηλότερες πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος απορροφούν σημαντικό μέρος των κρατικών δαπανών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνεται στον περιορισμό της σπατάλης, της απάτης και της κατάχρησης στις ομοσπονδιακές δαπάνες, ενώ παράλληλα επιδιώκει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η βελτίωση της σχέσης του χρέους προς το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Αμερικανών

Οικονομολόγοι και ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ταχεία αύξηση του χρέους δεν αποτελεί απλώς έναν δημοσιονομικό δείκτη, αλλά έχει ήδη επιπτώσεις στην οικονομική καθημερινότητα των Αμερικανών.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα στεγαστικά δάνεια και τη χρηματοδότηση αυτοκινήτων, ενώ η αυξημένη επιβάρυνση από τους τόκους περιορίζει τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις. Παράλληλα, η δημοσιονομική πίεση μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος για αγαθά και υπηρεσίες και να περιορίσει τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης σε βάθος χρόνου.

Η Μάργκαρετ Σπέλινγκς, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bipartisan Policy Center, προειδοποίησε ότι η σημερινή πορεία του ομοσπονδιακού χρέους δεν είναι βιώσιμη.

Όπως ανέφερε, η αύξηση του χρέους επιβαρύνει ήδη το κόστος ζωής και περιορίζει πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι μια ύφεση, μια αναστάτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ένας παγκόσμιος πόλεμος ή άλλη σοβαρή οικονομική κρίση θα μπορούσε να επιδεινώσει απότομα την κατάσταση.

Το επόμενο μεγάλο «μέτωπο» είναι το όριο χρέους

Παράλληλα με την αύξηση του συνολικού χρέους, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί εκ νέου το λεγόμενο «όριο χρέους» των ΗΠΑ. Πρόκειται για το ανώτατο επίπεδο δανεισμού που επιτρέπεται από τον νόμο και το οποίο το Κογκρέσο μπορεί να αυξήσει, να αναστείλει ή να καταργήσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bipartisan Policy Center, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να προσεγγίσουν το όριο των 41,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάποια στιγμή από τα τέλη του χειμώνα έως τα μέσα του καλοκαιριού του 2027.

Αυτό σημαίνει ότι το Κογκρέσο θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει εάν θα αυξήσει ή θα αναστείλει το ανώτατο όριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της.

Η δυσμενέστερη δημοσιονομική εικόνα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών

Η κατάσταση των αμερικανικών δημόσιων οικονομικών προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Πρόσφατη ανάλυση στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καταδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν μία από τις δυσμενέστερες δημοσιονομικές θέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Το νέο ορόσημο των 40 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενισχύει, έτσι, τη συζήτηση στην Ουάσινγκτον για την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων και αντιμετώπισης της μακροπρόθεσμης δυναμικής του χρέους, πριν η αυξανόμενη επιβάρυνση από τους τόκους περιορίσει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Πηγή: AP

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ιός Δυτικού Νείλου: Σαράντα εφτά νέα κρούσματα, 4 νέοι θάνατοι την εβδομάδα μέχρι τις 19/8 Ιός Δυτικού Νείλου: Σαράντα εφτά νέα κρούσματα, 4 νέοι θάνατοι την εβδομάδα μέχρι τις 19/8

Δημοφιλέστερα

Ιός Δυτικού Νείλου: Σαράντα εφτά νέα κρούσματα, 4 νέοι θάνατοι την εβδομάδα μέχρι τις 19/8
Ιός Δυτικού Νείλου: Σαράντα εφτά νέα κρούσματα, 4 νέοι θάνατοι την εβδομάδα μέχρι τις 19/8
20/08/2026
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100

Δείτε ποιός γιορτάζει

 

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?