• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: ΗΠΑ: Η έκρηξη των data centers εκτοξεύει το κόστος του ρεύματος
Share

17/01/2026 17:59

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΗΠΑ: Η έκρηξη των data centers εκτοξεύει το κόστος του ρεύματος

Last updated: 2026/01/17 at 3:54 ΜΜ
Newsroom Published 17/01/2026
Share
4 Min Read
SHARE

Data Center στο Stanton Springs

Contents
Πολιτικός πονοκέφαλος Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ο Λευκός Οίκος καθώς και μια διακομματική ομάδα κυβερνητών εντείνουν τις πιέσεις προς τον διαχειριστή του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, ζητώντας άμεσα μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής προσφοράς και τον περιορισμό των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος. Αφορμή αποτελεί η εκρηκτική αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από τα data centers που στηρίζουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε μια περίοδο όπου το κόστος ζωής αναδεικνύεται σε κρίσιμο πολιτικό ζήτημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, με τη συμμετοχή κυβερνητών από πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Οχάιο και η Βιρτζίνια. Κυβέρνηση και πολιτειακές αρχές ζητούν από τον οργανισμό PJM Interconnection, που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο σε 13 πολιτείες από το Νιου Τζέρσεϊ έως το Ιλινόι, να προχωρήσει σε δημοπρασία για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Στο τέλος της εκδήλωσης, κυβέρνηση και κυβερνήτες υπέγραψαν κοινή δήλωση αρχών, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο είχε αποκαλυφθεί αρχικά από το Bloomberg. «Η διασφάλιση αξιόπιστης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας για τους Αμερικανούς πολίτες αποτελεί βασική προτεραιότητα του προέδρου Τραμπ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τέιλορ Ρότζερς.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, ο οποίος φέρεται να έθεσε ως όρο για τη στήριξή του την παράταση του πλαφόν στις αυξήσεις των χονδρικών τιμών ρεύματος, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές. Η παρουσία του Δημοκρατικού κυβερνήτη προσέδωσε διακομματικό χαρακτήρα στην πρωτοβουλία.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος ο διαχειριστής του δικτύου δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση, με εκπρόσωπο της PJM να δηλώνει ότι ο οργανισμός δεν συμμετείχε επειδή δεν είχε λάβει πρόσκληση.

Πολιτικός πονοκέφαλος

Το ζήτημα της ενέργειας εξελίσσεται σε πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και τις πολιτειακές αρχές, καθώς καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ανάγκες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν ότι οι πολίτες επιβαρύνονται ήδη με δισεκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη της ζήτησης των data centers, χωρίς όμως να κατασκευάζονται οι νέες μονάδες παραγωγής που θα εξασφάλιζαν επάρκεια ισχύος. Σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, τα data centers συνδέονται στο δίκτυο ταχύτερα απ’ ό,τι οι νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είχε ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των περσινών εκλογών σε πολιτείες όπως το Νιου Τζέρσεϊ και η Βιρτζίνια, όπου η ανάπτυξη data centers είναι ιδιαίτερα έντονη, αλλά και στην Τζόρτζια, όπου οι Δημοκρατικοί κέρδισαν δύο έδρες στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Σε πολιτείες όπως το Νιου Τζέρσεϊ, τη Βιρτζίνια, την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν την οικονομία και το κόστος ζωής ως το κυρίαρχο ζήτημα, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη ελέγχου του Κογκρέσου, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας καταναλωτών PowerLines, εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ζήτησαν ή πέτυχαν αυξήσεις τιμολογίων άνω των 34 δισ. δολαρίων στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2025, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Ποιες είναι οι πράσινες καινοτομίες που αλλάζουν τα δεδομένα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής
Επόμενο Τριμερής Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος

Δημοφιλέστερα

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Μοσχάτο και μήνυμα από το 112 – «Καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας, κλείστε πόρτες και παράθυρα»
26/06/2024
Αλλαγή καριέρας μετά από απόλυση: Τέσσερις τρόποι για να προχωρήσετε μπροστά
08/01/2026
Αγροτικές κινητοποιήσεις: 48ωρος αποκλεισμός εθνικών οδών και παρακαμπτηρίων – Εισαγγελική παρέμβαση και διάλογος υπό όρους
08/01/2026
Ν. Ευαγγελινός: Η παράνομη στάθμευση το βασικό πρόβλημα – Το Αστικό ΚΤΕΛ κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών
09/01/2026
Αγρoτικές κινητοποιήσεις: Διαβουλεύσεις για την συνάντηση της Τρίτης – Πού συνεχίζονται οι αποκλεισμοί, ποιοι δρόμοι ανοίγουν
09/01/2026

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2018/334

  • Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση MYVOLOS.NET δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?