Πειραματόζωα των ιθυνόντων οι οποίοι δεν λογοδοτούν αρμοδίως για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε περιουσίες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θεωρούν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου, το οποίο είχε μετατραπεί σε λίμνη λόγω των νερών που κατέληγαν εκεί και εγκλωβίστηκαν από τον μαντρότοιχο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου.
Αν και ο συγκεκριμένος τσιμεντένιος φράχτης είχε επισημανθεί στην οδό Ελασσόνας (κάθετη προς το λιμάνι, δίπλα στο σχολείο) και στην οδό Βότση (τελευταία παράλληλος στη λιμενική ζώνη) ως εμπόδιο στην εκτόνωση χειμαρρικών υδάτων από τον Κραυσίδωνα προς τη θάλασσα, εντούτοις παρέμενε και στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, εγκλώβισε τεράστιες ποσότητες υδάτων και φερτών υλικών με στάθμη περίπου 1,5 μέτρο.
Ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου μετά την κατακραυγή του κόσμου για την αδιαφορία του να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, προχώρησε σε μερική απομάκρυνση του τσιμεντένιου τοίχου, ενώ για την τοποθέτηση νέας περίφραξης, ανύψωσε πάλι το επίπεδο μεταξύ δρόμου και της τσιμεντένιας επιφάνειας της λιμενικής ζώνης (πάνω από μισό μέτρο).
Κάτοικοι της περιοχής, δηλώνουν ότι τα νέα έργα, δεν θωρακίζουν την συνοικία τους και εξηγούν πως ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου, αφαίρεσε όλο τον μαντρότοιχο στην οδό Ελασσόνας ώστε εάν εισέλθουν νερά στην περιοχή από τον κόμβο Τελωνείου, δηλαδή η ροή των νερών του Κραυσίδωνα προς τη θάλασσα, αυτά τα νερά να μην διευθετηθούν με κανάλι στη θάλασσα αλλά να καταλήξουν μέσα στη συνοικία !!!
Είναι το μοναδικό σημείο του μαντρότοιχου το οποίο αφαιρέθηκε μέχρι το ύψος του πεζοδρομίου και στη θέση του έγινε περίφραξη με μεταλλικά στοιχεία και συρματόπλεγμα, χωρίς φυσικά να διατεθεί πεζοδρόμιο από την πλευρά του ΟΛΒ.
Αναφέρουν τέλος πως ο τσιμεντένιος μαντρότοιχος έπρεπε να απομακρυνθεί το σύνολό του και να σχηματιστούν τάφροι εκτόνωσης στη λιμενική ζώνη με κατάληξη την θαλάσσια περιοχή από το Σιλό και μέχρι την εκβολή του Κραυσίδωνα.
“Θέλουμε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και έργα, όχι τομές στον μαντρότοιχο. Σε όλη την έκταση της λιμενικής ζώνης από τον κόμβο του Τελωνείου, τα καταστήματα στις “καμάρες” μέχρι τον Κραυσίδωνα, δεν υπάρχει δίκτυο υδροσυλλογής και απορροής των υδάτων. Να παρέμβει η Περιφέρεια Θεσσαλία, το ΤΕΕ Μαγνησίας, γιατί θα πλημμυρίσουμε πάλι”, αναφέρουν αγανακτισμένοι κάτοικοι με τις προχειρότητες που βλέπουν στην περιοχή τους.
Το μεγαλύτερο τμήμα του τσιμεντένιου τείχους στην οδό Βότση, από Λαχανά μέχρι Σκρα, παραμένει όπως και οι κίνδυνοι σε νέα πλημμύρα.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών
Από την πρώτη μέρα που η γειτονιά μας πλημμύρισε, δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες επιχειρήσεις αναδείξαμε, επισημάναμε και διεκδικήσαμε μια σειρά από ζητήματα.
- Τον τοίχου στο λιμάνι που ήταν βασική αιτία για το μέγεθος της πλημμύρας, αφού λειτούργησε ως φράγμα, εμποδίζοντας τα νερά να διαφύγουν στην θάλασσα.
- Τον κόμβο στο ύψος του ΟΣΕ, που εξαιτίας του προβληματικού τρόπου κατασκευής του, ήταν η αιτία που μεγάλος όγκου νερού οδηγήθηκε και έπνιξε τη γειτονιά μας
- Η έλλειψη ουσιαστικού αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή και η αναγκαιότητα πραγματικής αποκατάστασης του δικτύου αγωγών αποχέτευσης και όμβριων.
Πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου προχώρησε στο γκρέμισμα του τοίχου και στην αντικατάστασή του με κάγκελα. Βέβαια απομένει να γίνει και ο καθαρισμός, μετά από 5 μήνες της λάσπης που υπάρχει στο εσωτερικό του λιμένα. Σε κάθε περίπτωση το γκρέμισμα του τοίχου μας γεμίζει ικανοποίηση, γιατί πλέον διαφαίνεται ότι παρά τις καθυστερήσεις, αρχίζουν και υλοποιούνται ορισμένα πράγματα που βελτιώνουν την κατάσταση στην περιοχή και τα οποία ως Σύλλογος είχαμε διεκδικήσει επανειλημμένως στις συναντήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει με τη διοίκηση του ΟΛΒ.
Την ακόμη μεγαλύτερή μας ικανοποίηση θα εκφράσουμε, όταν ο ΟΛΒ προχωρήσει και στην απομάκρυνση του σκραπ, που για πάρα πολλά χρόνια επιβαρύνει την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη την πόλη του Βόλου. Είναι άλλωστε η δεύτερη δέσμευση που πήραμε κατά τις συναντήσεις που κάναμε. Η απομάκρυνση του σκραπ εντός του 1ου τριμήνου του 2024, είναι μάλιστα κάτι για το οποίο ο ΟΛΒ έχει υπογράψει και υποχρεούται να το υλοποιήσει.
Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος Παλαιού Λιμεναρχείου – Παλαιών, θα συνεχίζουμε να ζητάμε κι από τους υπόλοιπου φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΛΒ και να υλοποιήσουν τα έργα για τα οποία είναι υπεύθυνοι ( Δήμος, ΔΕΥΑΜΒ, Περιφέρεια, ΟΣΕ).
Είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στις πλημμύρες και τις ανυπολόγιστες ζημιές και η περιοχή των Παλαιών και οι κάτοικοί της να αποκτήσει την ποιότητα διαβίωσης που της αντιστοιχεί. Το ίδιο και το σύνολο της πόλης μας.