Σε μια σημαντική στιγμή για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η UNICEF υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό την ίδρυση του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στον Βόλο. Στόχος της UNICEF είναι να ιδρυθούν κέντρα για τα δικαιώματα του παιδιού και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, στα 23 Πανεπιστήμια της Ελλάδος.
Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία (κτίριο Παπαστράτος) από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή Χαράλαμπο Μπιλλίνη, και τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, παρουσία του Αναπληρωτή Καθηγητή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου, Κώστα Μάγου, και της Αντιπρυτάνεως Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρυσής Λασπίδου.
Η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης του Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Πεδίο Άρεως. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης Χ. Μπιλλίνης, ο εκπρόσωπος της UNICEF Dr. Khalil, η Αντιπρύτανις Χ. Λασπίδου, ο Αντιπρύτανης Π. Πλαγεράς και ο καθηγητής Κ. Μάγος, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το νέο Κέντρο στην προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης γύρω από τα δικαιώματα των παιδιών. Η εκδήλωση συγκέντρωσε καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές, επίσημους προσκεκλημένους και συνεργάτες του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας τις βάσεις για έναν παραγωγικό διάλογο και ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας.
«Είναι μία σπουδαία ημέρα για το πανεπιστήμιο, που ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF για τη δημιουργία αυτού του κέντρου, αναδεικνύοντας τον ανθρωποκεντρικό του προσανατολισμό, την επιμονή του στην εξωστρέφεια και τη σταθερή τη βούλησή μας να συνδέσουμε στην πράξη το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Τα παιδιά μας θέλουμε να ζουν σε περιβάλλον ειρήνης, απαλλαγμένο από ανισότητα, ανελευθερία και διακρίσεις» είπε ο κ. Μπιλλίνης.
«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για εμάς σήμερα να βρισκόμαστε εδώ στα εγκαίνια του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο ΠΘ, είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι. Ευχαριστούμε πολύ τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις, τους Καθηγητές και τα μέλη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής που έχουν βοηθήσει για την ίδρυση του Κέντρου. Ανυπομονούμε να δούμε τις δράσεις και επιτυχίες του που θα προωθήσουν τα δικαιώματα των παιδιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» δήλωσε ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Dr Khalil.
«Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία με σπουδαίες προοπτικές που έρχεται ως αποτέλεσμα και συνέχεια της γόνιμης συνεργασίας που έχουμε με τη UNICEF. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του παιδιού και να διασφαλίζουμε ότι κάθε παιδί θα έχει την ποιότητα ζωής που του αξίζει», σημείωσε ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Κώστας Μάγος.
Η Αντιπρύτανις Χρυσή Λασπίδου ανέφερε ότι η ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο ιδρύματος είναι ένας βασικός στρατηγικός πυλώνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επίτευξη των 17 στόχων επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που εγγυάται το σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού, και που δίνει ένα βιώσιμο μέλλον στα παιδιά για να μπορούν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν στον κόσμο του αύριο.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τους Δρ. Μαρία Παπαθανασίου, (Διδάσκουσα ΠΤΠΕ ΠΘ), Δρ. Χριστίνα Ρούμπου (Διδάσκουσα ΠΤΠΕ ΠΘ), Κώστα Μπόγια (Φοιτητής ΠΤΠΕ ΠΘ) και τον Κ. Μάγο σχετικά με τις εμπειρίες τους στα σχολεία, τις ανισότητες του συστήματος στα παιδιά μεταναστών και Ρομά, τις δράσεις τους και τις ελλείψεις του συστήματος παιδείας.
Το Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στοχεύει να αποτελέσει έναν πυλώνα γνώσης, εκπαίδευσης και δράσης για την υποστήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών στην Ελλάδα. Μέσω του Κέντρου, το ΠΘ θα συλλέγει δεδομένα για τα παιδιά της Περιφέρειας Θεσσαλίας τα οποία φιλοδοξούμε να χρησιμοποιούνται από τα αρμόδια Υπουργεία ή και άλλους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς που πιθανά εισηγούνται νομοθεσίες ή άλλες ρυθμίσεις που αφορούν στα παιδιά. Το όραμά μας είναι αυτά τα Κέντρα που ιδρύονται ανά την Ελλάδα να είναι η βασική πηγή πληροφόρησης και παροχής δεδομένων σε όλα τα σχετικά θέματα παιδιών ή κοινωνικών υπηρεσιών. Μέσα στο 2025, η UNICEF θα διοργανώσει σεμινάρια κατάρτισης όλων των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου θα τεθούν οι πρώτες βάσεις για τις δράσεις του Κέντρου με την εμπλοκή όλων των ειδικοτήτων σε αυτό. Θα προσφερθεί επίσης και εξάμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών του ΠΘ που θα πιστοποιούνται από τη UNICEF ως experts σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού.