Το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών και συνεπακόλουθα, στην ανθεκτικότητα σε αυτά επιβεβαιώθηκε ως συμπέρασμα, στην 1η υβριδική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε αναλυτική αναφορά από τους ομιλητές στο θέμα των εμβολίων, τα οποία – όπως τονίστηκε – αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της ιατρικής επιστήμης απέναντι στις λοιμώξεις, οι οποίες αποτελούν ανερχόμενη απειλή και το 2050 εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν η κ. Καλλιόπη Τανού, παιδίατρος, επιμελήτρια Α του Γ.Ν. Βολου, ο κ. Κώστας Καρόζης, λοιμωξιολόγος αρχίατρος του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, η κ. Μαγδαληνή Ντάλιου, παθολόγος, επιμελήτρια Α του Γ.Ν. Βόλου και ο κ. Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής του μικροβιολογικού εργαστηρίου και πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων στο Αττικό Νοσοκομείο.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα της 1ης υβριδικής ημερίδας του ΙΣΜ είναι τα εξής:
1. Το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών θα πρέπει να ακολουθείται απαρέγκλιτα.
2. Η ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι χωρίς ανοσία (επίνοσοι) και συνιστάται τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1970 να εμβολιστούν με δυο δόσεις.
3. Ο εποχικός εμβολισμός των ενηλίκων περιλαμβάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και το επικαιροποιημένo για τον Covid εμβόλιο κάθε 6-12 μήνες ή 3-6 μήνες μετά τη νόσηση, τονίζοντας τους 25-30 εβδομαδιαίους θανάτους από τη νόσο.
4. Τα άτομα άνω των 65 ετών πρέπει να εμβολιαστούν με το ειδικό ανοσοενισχυμένο εμβόλιο για τη γρίπη, το εμβόλιο για τον RSV, τον πνευμονιόκοκκο και τον έρπητα ζωστήρα.
Τα εμβόλια αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της Ιατρικής επιστήμης έναντι των λοιμώξεων. Οι λοιμώξεις είναι η ανερχόμενη απειλή για την υγεία μας και το 2050 θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου.
Τονίζεται ότι η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών και στην ανθεκτικότητα σε αυτά.
Επίσης μεγάλη σημασία για την ασφαλή και ταχεία διάγνωση των ασθενειών έχει η σωστή λήψη των δειγμάτων. Η καλύτερη και ασφαλέστερη λήψη δειγμάτων γίνεται από τους ειδικούς γιατρούς.
www.ertnews.gr