Στα εγκαίνια των έργων στο Κάστρο του νησιού του Παπαδιαμάντη, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας, παραβρέθηκε η βουλευτής Μαγνησίας και τ. Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ζέττα Μακρή, το Σάββατο 3 Μαΐου 2025. Τα εγκαίνια, τα οποία τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, αφορούσαν στα έργα της αποκατάστασης και στερέωσης βάθρων γέφυρας, της κατασκευής νέας γέφυρας, της αποκατάστασης πύλης, καθώς και της ανάπλασης του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο της Σκιάθου. Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Σκιάθου, συνέπραξαν ώστε το Κάστρο να σωθεί και να αναδειχθεί. Πρόκειται για σύνθετο έργο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020» με μελέτες του δήμου, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Περιφέρεια και με δημοπράτηση και εκτέλεση έργου εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο προχωράει τόσο τα έργα εντός του Κάστρου, όσο και στα βάθρα ολόγυρα.

Όπως δήλωσε η κ Ζ. Μακρή, «με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια των έργων του Μεσαιωνικού Κάστρου, ενός σπουδαίου έργου πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ιστορικό και θρησκευτικό πλούτο της Σκιάθου, ενός έργου πνοής για τους πολίτες και επισκέπτες του νησιού του Παπαδιαμάντη. Στο βορειότερο άκρο του νησιού, το Κάστρο δεσπόζει αγέρωχο μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν την δυνατότητα, μελετώντας την ιστορία του, να μελετούν ταυτόχρονα και την ιστορία της Σκιάθου».
Το Κάστρο της Σκιάθου ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους κατοίκους της αρχαίας και βυζαντινής Σκιάθου, που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη βραχώδη και απόκρημνη αυτή προεξοχή, στο βόρειο άκρο του νησιού, λόγω των πειρατικών επιδρομών. Η έκταση του οικισμού ήταν 25 στρέμματα και υπήρχαν περίπου 200 σπίτια. Το Κάστρο εκτείνεται σε παράκτιο απόκρημνο βραχώδες ύψωμα, το οποίο επικοινωνούσε με τη στεριά μέσω κινητής ξύλινης γέφυρας με λιθόκτιστα βάθρα. Από τον άλλοτε μεσαιωνικό οχυρωμένο οικισμό διατηρούνται σήμερα μόνο η πύλη και το βόρειο τείχος, ερείπια οικιών, που σύμφωνα με τον Αλ. Παπαδιαμάντη έφταναν σε αριθμό τις τριακόσιες, δύο υδατοδεξαμενές, οι εκκλησίες του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας Πρέκλας και της Παναγίας Μεγαλομάτας, το τζαμί και το κτίριο διοίκησης.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, διότι με τις ικανότητες και την επάρκειά της συντόνισε άριστα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να έχουμε σήμερα το εξαιρετικό αποτέλεσμα στα έργα του Κάστρου της Σκιάθου.

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
