Συνέδριο για τη γυναικεία κακοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή πολιτικών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, επιστημόνων, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση του κοινού για τις μορφές βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα και η υποστήριξη των γυναικών κάθε ηλικίας και καταγωγής, προωθώντας μια κουλτούρα αλληλεγγύης και σεβασμού με βάση την ισότητα των δύο φύλων.
«Η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά ενοχή» είναι το μήνυμα του συνεδρίου για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από το φλέγον ζήτημα της κακοποίησης γυναικών, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
Πολιτικοί, εκπρόσωποι της εκκλησίας, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα όσο πιο ηχηρά και πιο εμφατικά μπορούν.
«Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπινου προσώπου και η στηλίτευση κάθε μορφής βίας σε βάρος του αποτελεί μια κοινή αγωνία όλων των θρησκειών» τόνισε ο π. Αντώνης Καλιγέρης – Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεβύτερος.
Η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα ότι δεν αρέσκεται στα συνθήματα, δήλωσε κατά το χαιρετισμό του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε «είναι οι μαρτυρίες θυμάτων που εξιστόρησαν σαν μια κραυγή αγωνίας για βοήθεια λίγο πριν την επίθεση του δράστη, του θύτη που οδήγησε στο Panic button. Είναι ο φόβος της επιστροφής στο σπίτι που έκανε απόλυτη αναγκαιότητα τη δημιουργία των safe houses» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
«Παρά το νομοθετικό οπλοστάσιο που εμπλουτίζεται συνεχώς το σπίτι παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα» ανέφερε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.
Η βία είναι πάντα εκεί και αόρατη. 15.736 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει οποιασδήποτε μορφής βίας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο με το κατάλληλο προστατευτικό πλαίσιο, τα στόματα ανοίγουν.
«Πριν δέκα χρόνια, ο συνολικός αριθμός καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας ανερχόταν μόλις σε 2.896, ενώ το 2023 σκαρφάλωσε σχεδόν στις 12.000» είπε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα.
Στο νέο νόμο με τον οποίο αυστηροποιηθεί οι ποινές των δραστών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας. «Πλέον ποινικοποιούνται ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο καταναγκαστικός γάμος, η παρενοχλητική κυβερνοπαρακολούθηση, η κυβερνοπαρενόχληση και η διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» σημείωσε
«Έχουμε σχεδόν 5.000 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και η φροντίδα μας δεν είναι μόνο στα παιδιά θύτες είναι και τα παιδιά θύματα είναι» ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή.
Το συνέδριο παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Νίνα Κασσιμάτη και Γιώργος Κουβαράς.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φάκα
www.ertnews.gr