• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά και την πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη – Μέτσολα στην Εθνική Πινακοθήκη
Share

28/11/2025 19:58

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά και την πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη – Μέτσολα στην Εθνική Πινακοθήκη

Last updated: 2025/11/28 at 6:53 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 28/11/2025
Share
6 Min Read
SHARE

mhtsotakhs-metsola-pinakothiki-2025-11-28-13-34-13-frame-46530

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και τη Δόμνα Μιχαηλίδου συζήτησαν με νέες και νέους στην Εθνική Πινακοθήκη.

Τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν ήταν η ενασχόληση των νέων με τα κοινά και την πολιτική, οι προοπτικές απασχόλησης, θέματα εκπαίδευσης, για τη σχέση Ελλάδας-Ευρώπης καθώς και για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και των κοινωνικών δικτύων.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου και αρχικά έγινε κουβέντα για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία και τόνισε πως η ενεργή συμμετοχή στα κοινά ξεκινά από μια συνειδητή απόφαση «να μην αφήνεις άλλους να αποφασίζουν για σένα». Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να πιστεύουν στην αξία τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τους κρατήσει πίσω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πόσο ουσιαστικό είναι για εκείνον να συνομιλεί με νέους και τόνισε πως η συμμετοχή στα κοινά είναι αναγκαία. «Το μέλλον διαμορφώνεται μόνο μέσα από τη συλλογική συμμετοχή. αν δεν το κάνετε εσείς, να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουν κάποιοι άλλοι», τόνισε ενώ μεταξύ άλλων εστίασε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση κάνοντας λόγο για «γενιά που είδε το μέλλον της να της κλέβεται». Παράλληλα όμως διαπίστωσε ότι οι σημερινοί νέοι βρίσκονται σε μια καλύτερη αφετηρία, καθώς η χώρα πλέον αναπτύσσεται.

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Επ’ αυτού υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε έξι χρόνια και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που πλέον νέοι οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιστρέφουν σε καλά αμειβόμενες θέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των νέων εργαζόμενων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κάθε νέα και νέος των 25 ετών, από 1.1.2026 θα έχει μηδενικό φόρο εισοδήματος ενώ για την ηλικιακή κατηγορία 25-30 ο φόρος πέφτει στο 9% αντί για 22%.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, αλλά και την ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης. Τόνισε την ανάγκη οι νέοι να μάθουν να προσαρμόζονται στις ραγδαίες αλλαγές και να αποδέχονται ότι τα επαγγελματικά τους μονοπάτια δεν θα είναι προβλέψιμα.

Μίλησε επίσης για την προσπάθεια «να ανοίξει το πολιτικό σύστημα σε νέες φωνές», εξηγώντας πως μέσα στη δεκαετία της ηγεσίας του στο κόμμα επιδίωξε να ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό και να φέρει περισσότερους νέους σε υπουργικές θέσεις.

Σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική, η Ρομπέρτα Μέτσολα, ως, μόλις τρίτη γυναίκα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώτη από τον Νότο, τόνισε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα μεσολαβήσουν άλλα είκοσι χρόνια μέχρι να εκλεγεί ξανά γυναίκα. Υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδίως οι μητέρες στην πολιτική, μιλώντας για τα σχόλια, την έκθεση και τις απαιτήσεις του δημόσιου βίου. Επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ευκολότερο για τις νέες γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά.

Για το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική καθημερινότητα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται γιατί η Ευρώπη είναι σημαντική για την Ελλάδα, αυτό είναι πρωτίστως δική μας ευθύνη».

Υπενθύμισε ότι η προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνοδεύτηκε από παραχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων, αλλά σε αντάλλαγμα η Ελλάδα απέκτησε σημαντικά οφέλη όπως χρηματοδοτήσεις σε υποδομές, στήριξη σε περίοδο κρίσεων και γεωπολιτική ασφάλεια. Ανέφερε ως παράδειγμα τη χρηματοδότηση σχολείων, νοσοκομείων, ηλεκτρικών λεωφορείων – όλα με ευρωπαϊκά κονδύλια. Παράλληλα όμως τόνισε πως η χώρα πρέπει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για την τεχνητή νοημοσύνη και τη σχέση της με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, την κουλτούρα και τις δεξιότητες των νέων ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρέπει να είναι υποκατάστατο της ανθρώπινης σχέσης. Πρέπει να είναι εργαλείο που μας κάνει καλύτερους». Εξήγησε πως η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, αλλά ταυτόχρονα «μας στερεί κρίσιμες δεξιότητες», αν χρησιμοποιείται παθητικά, π.χ. για να παραχθεί μια εργασία αντί να βοηθήσει στη σκέψη. Τόνισε την ανάγκη να «κρατάμε την ανθρωπιά μας» και να περιορίζουμε την ψηφιακή εξάρτηση.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ρύθμισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά σε σχέση με τη χρήση τους από ανηλίκους. Επ’ αυτού ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή συζήτηση για τον περιορισμό της πρόσβασης και για μια έξυπνη ρύθμιση ώστε να προστατευτεί η ψυχική υγεία των νέων. Είπε επίσης πως υπάρχει «τεράστια δυσκολία να αντικρούσεις ένα ψέμα, όταν αυτό διαδίδεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από στρατιές ψηφιακών bots» και είπε ότι «τα γεγονότα είναι γεγονότα και οι απόψεις είναι απόψεις».

Η κ. Μέτσολα συμπλήρωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη έχει υιοθετήσει πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη και εξετάζει μέτρα όπως η ηλικιακή επαλήθευση και ακόμη και ο περιορισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Στη συζήτηση διατυπώθηκαν και ερωτήσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα νέων, όπως το Erasmus+, με την κ. Μέτσολα να το χαρακτηρίζει εμπειρία-σταθμό που ενισχύει την κατανόηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τον κ. Μητσοτάκη να συνδέει αυτά τα προγράμματα με την προοπτική εργασιακής κινητικότητας και την αύξηση ευκαιριών για τους νέους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Η εορτή του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου
Επόμενο Έργα αποκατάστασης σε περιοχές που «βούλιαξαν» από την κακοκαιρία

Δημοφιλέστερα

Ανοίγει τις πύλες του το 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους
28/11/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

MYVOLOS.NET | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • IΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ 1, 38333, ΒΟΛΟΣ
  • ΑΦΜ: 997274138
  • ΔΟΥ: ΒΟΛΟΥ
  • ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945439629
  • email: info@myvolos.net
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ – NOMIMΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
  • ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ MYVOLOS.NET
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?