Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν ένα νέο, αποτελεσματικό αντιβιοτικό για τη θεραπεία της γονόρροιας, το οποίο ενδέχεται να είναι από τα πιο υποσχόμενα των τελευταίων δεκαετιών. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», το Gepotidacin μπορεί να θεραπεύσει και να εξαλείψει τη γονόρροια με την ίδια αποτελεσματικότητα με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Φαίνεται επίσης ότι καταπολεμά ορισμένα στελέχη του βακτηρίου της γονόρροιας που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα.
Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 εκτιμάται ότι υπήρχαν 82,4 εκατομμύρια νέες μολύνσεις μεταξύ ενηλίκων παγκοσμίως. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, αυξάνεται η ανησυχία για στελέχη του βακτηρίου που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμα.
Με την πάροδο του χρόνου, το βακτήριο της γονόρροιας έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στις περισσότερες κατηγορίες διαθέσιμων αντιβιοτικών και οι ειδικοί φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί να γίνει μη θεραπεύσιμη, εκτός αν αναπτυχθούν νέα φάρμακα. Η μη θεραπευόμενη γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα.
Τι έδειξε κλινική δοκιμή
Το gepotidacin δρα με διαφορετικό τρόπο από άλλα αντιβιοτικά, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του βακτηρίου μέσω της αναστολής δύο βασικών ενζύμων. Έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η κλινική δοκιμή, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID, περιλάμβανε 628 ασθενείς που κατανεμήθηκαν τυχαία ώστε να λάβουν είτε gepotidacin είτε υπάρχον αντιβιοτικό. Το νέο χάπι αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία της γονόρροιας και κατάφερε να καταπολεμήσει στελέχη του βακτηρίου που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε τρέχουσες θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως η κεφτριαξόνη. Αν και καταγράφηκαν πιο συχνές παρενέργειες με το gepotidacin, αυτές ήταν ήπιες — όπως ναυτία ή ελαφρά ενόχληση στο στομάχι.
Το gepotidacin δεν είναι το μόνο νέο αντιβιοτικό που εξετάζεται για τη γονόρροια. Ένα ακόμη, το zoliflodacin, έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές φάσης 3. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου για τη γονόρροια. Τον Νοέμβριο του 2023, η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) πρότεινε στοχευμένη χορήγηση του εμβολίου MenB, το οποίο προορίζεται κυρίως για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στα παιδιά, καθώς βρέθηκε ότι μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης της γονόρροιας.
Πώς μεταδίδεται η γονόρροια
Η γονόρροια μεταδίδεται μέσω της κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Η μετάδοση είναι επίσης δυνατή ακόμα και χωρίς πλήρη σεξουαλική επαφή, εφόσον υπάρχει άμεση επαφή με τις μολυσμένες περιοχές. Περίπου 1 στους 10 άνδρες και σχεδόν οι μισές γυναίκες που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό κατά τον τοκετό και να προκαλέσει ακόμη και μόνιμη τύφλωση. Ωστόσο, δεν μεταδίδεται με μη σεξουαλική επαφή (όπως αγκαλιά) ή μέσω αντικειμένων, όπως λεκάνες τουαλέτας, πετσέτες, ποτήρια ή πιάτα.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK, που παρασκευάζει το νέο αυτό χάπι.
ΠΗΓΗ: BBC
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
