«Σήμερα η Συρία έχει ιστορική ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο και ευημερία και να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Ιστορικά συνδεδεμένη με τον συριακό λαό, η Ελλάδα υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε στην παρέμβασή του του στον ΟΗΕ ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος προεδρεύει στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις τρεις ελληνικές θέσεις για το μέλλον της χώρας:
Πρώτον, επεσήμανε, «η Συρία θα ευδοκιμήσει μόλις ολοκληρωθεί μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με τις αρχές του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Ο πλούτος και το μεγαλείο της Συρίας έγκειται στην ποικιλομορφία του λαού της. Ένα μωσαϊκό διαφορετικών τμημάτων, όλα ικανά να ανθίσουν μαζί σε ειρήνη και αρμονία. Υπό αυτήν την έννοια, η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στην πορεία της πολιτικής συμμετοχικότητας και του ανοίγματος. Μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει την προστασία και την ενσωμάτωση όλων των συνιστωσών της συριακής κοινωνίας, είτε πρόκειται για Χριστιανούς, Αλαουίτες, Δρούζους ή Κούρδους, και που θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας ότι «ορισμένα θετικά σημάδια, όπως εκφράστηκαν νωρίτερα από τον Ειδικό Απεσταλμένο Πέντερσεν, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω», καθώς και ότι «υπάρχει πολύς χώρος για βελτίωση».
«Δεύτερον: αναμένουμε από τη μεταβατική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη λογοδοσία και να προωθήσει τη μεταβατική δικαιοσύνη», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση σε αυτό το έργο θα αποδειχθεί επιζήμια».
«Το Συμβούλιο αυτό καταδίκασε πολύ έντονα τη θρησκευτική βία, η οποία κορυφώθηκε με τον τραγικό θάνατο περίπου χιλιάδων αθώων πολιτών, κυρίως Αλαουιτών και Χριστιανών, στην παράκτια περιοχή τον Μάρτιο- και αναμένει ότι τα αποτελέσματα της συσταθείσας Ερευνητικής Επιτροπής θα δημοσιευθούν σύντομα. Οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία που ξέσπασε στο Νότο, με στόχο κυρίως τα μέλη της κοινότητας των Δρούζων, λέγοντας ότι «για να γυρίσει η Συρία σελίδα, δεν πρέπει να χαριστεί καμία προσπάθεια για τον τερματισμό της θρησκευτικής βίας».
«Είναι ζωτικής σημασίας οι μεταβατικές αρχές να διατηρήσουν την τάξη, να διασφαλίσουν τον έλεγχο των ένοπλων ομάδων, να προστατεύσουν όλους τους Σύρους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, και να θέσουν όλους τους δράστες ενώπιον των ευθυνών τους χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με τους κανόνες και τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα ζητεί να διεξαχθεί ταχεία, διαφανής, αξιόπιστη και αμερόληπτη έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή και να επιτραπεί στους αρμόδιους μηχανισμούς του ΟΗΕ να διερευνήσουν επίσης αυτά τα εγκλήματα. Ολοι οι Σύροι πρέπει να ζουν χωρίς φόβο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
