«Δεν ζητούμε να σιτιστούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό,. Ζητούμε να αποκτήσουμε τα όπλα εκείνα, τα θεσμικά εργαλεία που μας αφαίρεσαν τα μνημόνια και καμία κυβέρνηση δεν τα επανέφερε για τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς ζητούμε να μας δοθούν πίσω οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γιατί αφαιρέθηκε από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή από τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις η δυνατότητα να προσδιορίζουν το ύψος του κατώτερου μισθού». Τα παραπάνω επισήμανε ο Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη γενική απεργία στην οποία προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
«Πρέπει να εκφραστεί αυτή η υπόκωφη κατάσταση, η βοή που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, που δεν έχει βρει έναν τρόπο έκφρασης για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο, το μείζον θέμα της ακρίβειας» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
«Έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια μεγάλη, έχουμε γυρίσει σε όλη την Ελλάδα, έχουμε θέσει το ζήτημα ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Διότι, ακούω ότι δώσαμε αύξηση στον κατώτερο μισθό. Απλά η κυβέρνηση λέει πόσο θα δοθεί, άλλος την πληρώνει την αύξηση. Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες την πληρώνουν την αύξηση. Εμείς δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι και είμαστε αυτοί που έχουμε υποστεί τα πάνδεινα, πάντα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας αναφέρομαι στους μισθωτούς. Τώρα το αποφασίζει ο πατερούλης κυβέρνηση μέχρι το 2027, μας λένε. Και μετά θα βάλουν έναν αλγόριθμο. Ωραία δουλεύουν για την υπερ-κερδοφορία των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζω ότι είμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη ως ποσοστό συμμετοχής στο Ακαθάριστο Εθνικό προϊόν των κερδών. Είμαστε πρώτοι τελευταίοι όμως όσον αφορά ως προς τη συμμετοχή των μισθών» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώνεται στο Εθνικό Δίκαιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που θα ισχύει από το 2028, ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε τα εξής.
«Η κυβέρνηση, ενώ η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα, έχει δύο σημεία, λέγεται οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς και για την κάλυψη του 80% των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις, δεν υπηρετείται κανένας από αυτούς τους δύο στόχους. Γιατί; Γιατί λέει μεν η οδηγία ότι μπορεί η κάθε κυβέρνηση να προσδιορίζει τον τρόπο που θα αυξάνεται ο κατώτερος μισθός. Η δική μας κυβέρνηση βρήκε τον χειρότερο ή μάλλον, τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό διάλογο και την διαπραγμάτευση. Θέλει να φτιάξει έναν αλγόριθμο μας λέει και θα τον συζητήσουμε, όπου βάζει μόνο ούτε καν τις προϋποθέσεις για αλγόριθμο που βάζει η κοινοτική οδηγία και τόσες πολλές εξαιρέσεις που μας βάζει σε πάρα πολλές αμφιβολίες. Και είναι προφανές γιατί το κάνει. Γιατί έχει δεσμευτεί ότι θα έχει φτάσει το κατώτερος μισθός στα 950 ευρώ το 2027. Γι’ αυτό λέει ότι η νέα μέθοδος θα είναι από το 2028. Ναι, αλλά αυτά που λέει, ήδη έχουν καταρριφθεί. Αν άκουγε την οδηγία, θα έπρεπε ήδη ο κατώτερος μισθός από την 1η Ιανουαρίου του 24 να ήταν να ήταν περίπου 930 ευρώ. Και μας λέει ότι το 2027 θα είναι 950; Μάλλον κοροϊδευόμαστε».
www.ertnews.gr