Ο κίνδυνος αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την UNESCO και η εντεινόμενη ιδεολογική πόλωση στον Οργανισμό ενισχύουν την ανάγκη για ενεργό πολιτιστική διπλωματία, κάνοντάς την πιο επίκαιρη από ποτέ. Όπως ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, το ζήτημα της αποχώρησης των ΗΠΑ κυριαρχεί στους διαδρόμους του Οργανισμού και είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία αξιολόγησης για το αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν, κάτι που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και τη λειτουργία του Οργανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση του γλυπτού της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο καλλιτέχνης Νίκος Φλώρος, κατά την παρουσίαση του έργου του στην έδρα της UNESCO, σημείωσε: «Η Μαρία Κάλλας, με τη φωνή της, άγγιξε τις ψυχές όλων των ανθρώπων, ξεπερνώντας τα σύνορα των ειδικών και των μεγάλων θεάτρων». Το έργο του Φλώρου, το οποίο τοποθετήθηκε στο κεντρικό κτίριο της UNESCO, παρουσίασε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, ενώπιον πρέσβεων από 40 χώρες, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Αυτή η ενέργεια μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα: η Ελλάδα παραμένει ενεργή στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο και υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην εκπομπή UPDATE, χαρακτήρισε την παρουσίαση του γλυπτού ως «πράξη πολιτιστικής διπλωματίας με υψηλό συμβολισμό», επισημαίνοντας ότι η Μαρία Κάλλας αντιπροσωπεύει μια Ελλάδα που καινοτομεί και εμπνέει μέσα από την τέχνη. «Αυτό το γλυπτό βρήκε ακριβώς τη θέση του στην καρδιά της UNESCO, τη στιγμή που το Εκτελεστικό Συμβούλιο ήταν σε εξέλιξη», δήλωσε ο Κουμουτσάκος. Η χρονική συγκυρία ενισχύει τη σημασία της πρωτοβουλίας, καθώς οι διαβουλεύσεις εντός του Οργανισμού συνεχίζονται σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Αναφορικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε: «Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από την UNESCO είναι μια σοβαρή εξέλιξη. Όμως, αυτό δεν μας αποθαρρύνει. Η πολιτιστική διπλωματία συνεχίζεται και πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένας παγκόσμιος πλούτος, και η Ελλάδα, ως κοιτίδα του πολιτισμού, έχει το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα να διεκδικεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Η Ελλάδα συνεχίζει να προβάλλει το αίτημά της για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κοινή γνώμη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η διεθνής κοινότητα, δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη για την επιστροφή των Γλυπτών, με πολλές χώρες να επιστρέφουν πολιτιστικά θησαυρούς στις χώρες προέλευσής τους. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά, «και η UNESCO, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει καταστήσει σαφές ότι τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν».
Η UNESCO έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη αυτών των αιτημάτων, δημιουργώντας ένα ισχυρό διεθνές νομικό πλαίσιο. Η παρουσίαση του γλυπτού της Μαρίας Κάλλας, λοιπόν, ενσαρκώνει τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, την επιμονή στην επίλυση διεθνών ζητημάτων, και την ανάγκη για σεβασμό και αναγνώριση της ιστορικής αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
