«Η πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμό της πρόσβασης στα social media από τους 15χρονους είναι μια σωστή κατεύθυνση», υποστήριξε στο ΕΡΤΝews ο ψυχίατρος Γιώργος Καραμπουτάκης, επισημαίνοντας τη σημασία του ελέγχου του περιεχομένου που προβάλλεται στα παιδιά. «Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και συχνά εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως σκληρή βία και μπούλινγκ. Αυτό δημιουργεί πρότυπα προς μίμηση που είναι επιβλαβή» δήλωσε ο ειδικός
Όπως είπε στους δημοσιογράφους της εκπομπής “Newsroom”, Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, «στην εφηβική ηλικία μεταξύ 13 και 17,5 το να απαγορεύσεις τη χρήση του κινητού θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις». Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Καραμπουτάκης η απαγόρευση πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει στα παιδιά θυμό και γι’ αυτό «θα πρέπει και ο γονέας να γνωρίζει πώς πρέπει να διαχειριστεί ένα παιδί που είναι ουσιαστικά εθισμένο ή εξαρτημένο από τη χρήση του κινητού». Γι’ αυτό η προσέγγιση πρέπει να είναι σταδιακή, με ενημέρωση τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.
Τα λάθος πρότυπα
«Η χρήση των κινητών έχει γίνει καθημερινότητα. Τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους συνεχώς με κινητό στο χέρι, οπότε όταν τους λέμε “μην το χρησιμοποιείτε”, τους μπερδεύουμε», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τους κινδύνους από την πολύωρη χρήση των κινητών τόνισε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους και βλέπουν πράγματα που δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτά.
Σύμφωνα με τον ειδικό, «πρέπει να μπουν ειδικοί στα σχολεία» γιατί «οποιαδήποτε κίνηση απαγόρευσης είναι προς τη θετική πλευρά, όμως ουσιαστικά πρέπει να εξηγηθεί στο παιδί γιατί φτάνουμε σε αυτό το σημείο».
Θέλοντας να επισημάνει τέλος τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των social media δήλωσε: «Με το ατομικό του κινητό ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του. Έχει το δικό του κόσμο και επικοινωνεί χωρίς να έρχεται σε συναναστροφή δια ζώσης με τους υπόλοιπους». Και όπως είπε, «η πληροφόρηση που μεταδίδεται μέσω του κινητού είναι αφιλτράριστη».
www.ertnews.gr