Στο διπλωματικό επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή στη Βεγγάζη που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, αναφέρθηκε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ακόμη, διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει δεξαμενή παράτυπων μεταναστών και μάλιστα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε και υπογράμμισε ότι πρόκειται η Ελλάδα να μεριμνήσει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Ήδη έχει κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δύο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη με τον πρωθυπουργό Μπεϊμπά, στη συνέχεια υπήρξε η μετάβαση στην ανατολική Λιβύη. Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων, υπήρξε δηλαδη στην πραγματικότητα μία αδυναμία του Ευρωπαίου Επιτρόπου και της αντιπροσωπείας του να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο της ευρωπαϊκής επιτροπής».
Ταυτόχρονα, ερωτηθείς αν ενόχλησε τον Χαφτάρ που η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτα την Τρίπολη απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά είναι μια απόπειρα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και συνέχισε
Και συνέχισε τονίζοντας: «Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στη Λιβύη σήμερα επικρατεί μια κατάσταση, η οποία δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνη. Τούτο διότι έχουμε στην πραγματικότητα δυο εξουσίες που ασκούνται. Έχουμε τη χώρα να περιβάλλεται από πολέμους, αρκεί κάποιος να δει τι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι μια χώρα η Λιβύη, ας μη το ξεχνάμε αυτό, με τεράστια χερσαία και θαλάσσια σύνορα , είναι περίπου 5.000 χιλιόμετρα τα χερσαία σύνορα της, που σημαίνει σε ευθεία γραμμή από εδώ μέχρι το Νέο Δελχί. Η θαλάσσια ακτογραμμή της είναι περίπου 1.800 χιλιόμετρα, δηλαδή σαν να λέμε από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια δυσκολία φύλαξης».
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο ότι η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε ποτέ ποτέ τη Λιβύη και ότι κρατά ισόρροπη σχέση και με τις δύο πλευρές: «Η Λιβύη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια ισόρροπη στάση απέναντι στη Λιβύη σε ένα κράτος που αυτήν τη στιγμή δεν έχει ενιαία εξουσία. Εγώ όπως γνωρίζετε πριν από λίγες μέρες ταξίδεψα και είχα μια παραγωγική συζήτηση με τον Χαφτάρ και τους γιους του. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη και θα το θέσω το ζήτημα αυτό στη συνέχεια».
Παράλληλα, σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές διεμήνυσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά. Το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές»
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
