• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Γ. Γεραπετρίτης: Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την αρχή των εχθροπραξιών
Share

24/05/2025 07:54

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την αρχή των εχθροπραξιών

Last updated: 2025/05/22 at 6:53 ΜΜ
Newsroom Published 22/05/2025
Share
13 Min Read
SHARE

Georgios Gerapetritis

Contents
«Η ανάγκη για την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αλλά και της Συνθήκης της Γενεύης είναι απαραίτητη» Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Δηλώσεις έκανε ο Υπ. Εξωτερικών Γίωργος Γεραπετρίτης, λίγο πριν από την είσοδό του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την προστασία των αμάχων», στην οποία θα προεδρεύσει.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Έχω την τιμή να εκφωνώ αυτή τη δήλωση εξ ονόματος 80 Αντιπροσωπειών που έχουν δεσμευθεί να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Όπως είπε σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), «η Γάζα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την IPC, και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Στο Σουδάν, οι άμαχοι φέρουν το κύριο βάρος της βίας, με εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Εκτεταμένα δεινά υποφέρουν οι άμαχοι και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Μυανμάρ, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και αλλού».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως, «η λογοδοσία για τη βία είναι απαραίτητη. Η οποιαδήποτε παράδοση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών δικαιώματων σε εμπόλεμες περιοχές πρέπει να λυθεί, να αντιμετωπιστεί συστηματικά, με σωστή και διαφανή πληροφόρηση» .

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Έχω την τιμή να εκφωνώ αυτή τη δήλωση εξ ονόματος 80 Αντιπροσωπειών που έχουν δεσμευθεί να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις.

Φέτος, οι άμαχοι σε ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να ζουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες συνεχούς κινδύνου, ανασφάλειας και πόνου. Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν τουλάχιστον 36.000 θανάτους αμάχων σε 14 ένοπλες συγκρούσεις το 2024. Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θύματα σε πολλές συγκρούσεις, ενώ οι νάρκες και τα κατάλοιπα πολεμικών εκρηκτικών συνέχισαν να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η Γάζα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την IPC, και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Στο Σουδάν, οι άμαχοι φέρουν το κύριο βάρος της βίας, με εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Εκτεταμένα δεινά υποφέρουν οι άμαχοι και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Μυανμάρ, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και αλλού.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Εν όψει της επιδείνωσης των ένοπλων συγκρούσεων και της περιφρόνησης της ζωής των αμάχων σε πολλές περιοχές, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε κάθε περίσταση, καθώς και όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη. Πρόκειται για το ελάχιστο – δεν είναι προσδοκία, αλλά δέσμευση – αποτελεί νομική υποχρέωση.

Άμαχοι, γυναίκες και άνδρες, παιδιά, ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, όλοι υποφέρουν. Υγειονομικό προσωπικό, αγρότες, δάσκαλοι σκοτώνονται, τραυματίζονται και αναγκάζονται σε φυγή. Οι άμαχοι γίνονται πολύ συχνά στόχος ή απλά εγκαταλείπονται ως παράπλευρες απώλειες του πολέμου. Η προστασία τους δεν πρέπει να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα – πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των στρατιωτικών σχεδιασμών και των πολιτικών αποφάσεων. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των αμάχων, και να μεταχειρίζονται με ανθρωπιά όλα τα άτομα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.

Επικροτούμε τον ζωτικό ρόλο των δρώντων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και καταδικάζουμε όλες τις πράξεις βίας και τις απειλές εναντίον τους. Το περασμένο έτος ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους που έχουν καταγραφεί για το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αφού περισσότεροι από 360 εργαζόμενοι σε αυτές σκοτώθηκαν σε 20 χώρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να λάβουμε μέτρα και να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων και να του επιτρέψουμε να ασκεί τις δραστηριότητές του και να εκτελεί την εντολή του σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού.

Καλούμε τα μέρη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις να επιτρέψουν και να διευκολύνουν, όπως απαιτείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η εργαλειοποίηση της βοήθειας για πολιτικούς, στρατιωτικούς ή στρατηγικούς στόχους ασφαλείας είναι απαράδεκτη.

Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο των δημοσιογράφων, των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και των συνεργατών τους και καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται την επαγγελματική τους ανεξαρτησία και τα δικαιώματά τους. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση και η λανθασμένη πληροφόρηση έχουν διευκολυνθεί και έχουν διαδοθεί ευρέως, τροφοδοτώντας συχνά τις συγκρούσεις, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τα επιτόπια ρεπορτάζ έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Επιβεβαιώνουμε ότι η λογοδοσία όσων προβαίνουν σε παραβιάσεις είναι απαραίτητη. Οι φερόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και οι φερόμενες παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένοπλες συγκρούσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται συστηματικά με αξιόπιστες έρευνες και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν. Η ατιμωρησία δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Η ατιμωρησία δεν είναι απλώς μια αποτυχία της δικαιοσύνης – συνιστά μια παραχώρηση άδειας για επανάληψη.

Με την «Εβδομάδα Προστασίας των Αμάχων» σε εξέλιξη και τη σημερινή ανοιχτή συζήτηση που επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας εκεί που αρμόζουν – στους αμάχους που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων – τονίζουμε ότι η προστασία δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση κρίσεων – αφορά και την πρόληψή τους. Χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πλήρη προστασία των αμάχων.

Ας επαναλάβουμε τη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των πιο ευάλωτων, την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την προτεραιότητα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των αμάχων και ας διασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα και οι φωνές τους – που συχνά μένουν αθέατα και σιωπηρά πίσω από τις στατιστικές – παραμένουν στο επίκεντρο των δράσεών μας.

Ας δεσμευτούμε εκ νέου όχι μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα βήματα – προς την προστασία, προς τη λογοδοσία και, τελικά, προς την ειρήνη.

Σας ευχαριστώ.

«Η ανάγκη για την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αλλά και της Συνθήκης της Γενεύης είναι απαραίτητη»

Στην ομιλία του στη Σ.Α. του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε μεταξύ άλλωνν πως:

«Ο αρχαίος Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης έγραψε ότι ο πόλεμος είναι ένας βίαιος δάσκαλος. Αυτά τα λόγια ισχύουν ακόμα και σήμερα, 80 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόμαστε σε μια από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις της νεότερης ιστορίας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει φτάσει σε ένα καταστροφικό σημείο. Δεν επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας εδώ και δυο μήνες στη Γάζα, πάνω από πενήντα χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί και όλοι οι υπόλοιποι συνεχίζουν να υποφέρουν.

Η ανάγκη για την εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου αλλά και της Συνθήκης της Γενεύης είναι απαραίτητη.

Η συμμόρφωση είναι βασική για όλους.

Στην Ευρώπη η εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία το 2022 είχε άμεσες επιδράσεις φυσικά στους πολίτες.

Από τότε, έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο οι θάνατοι πολιτών και παγκοσμίως υπάρχουν συνθήκες που καταστρέφουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αναγκάζουν τον κόσμο να μετακινηθεί, να ζει στα όρια της φτώχειας, όπως συμβαίνει στο Σουδάν, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Μιανμάρ, στην Αϊτή και σε άλλα φυσικά μέρη.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα και την τελευταία αναφορά, το 2024 μετρά το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε υπαλλήλους ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφων. 15 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο λόγω του πολέμου.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι, ανθρώπινες ζωές και τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών.

Η πραγματικότητα στο εμπόλεμο έδαφος, είναι ακόμα χειρότερη από αυτά που βλέπουμε. Είναι τεράστια βία και καταστροφή αυτή η βία. Αυτή η βία διαγράφεται στα πρόσωπα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με προβλήματα υγείας, γυναικών, κοριτσιών.

Το ανθρωπιστικό, το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων προσπαθεί να προσφέρει βοήθεια και οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αναφέρουν την αλήθεια που συμβαίνει εκεί.

Όσον αφορά την προστασία του διπλωματικού προσωπικού που εργάζεται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι φυσικά μεγάλης σημασίας να σεβαστούμε τη Σύμβαση της Βιέννης σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις.

Επιθέσεις, απειλές ενάντια σε αυτά τα μέλη είναι απαράδεκτες και σήμερα ακούσαμε για τους πυροβολισμούς στη Ουάσινγκτον, που σκότωσαν δυο μέλη της πρεσβείας. Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας και καλούμε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται να λογοδοτήσουν. Έχοντας αυτά στο μυαλό μου, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω το πρώτη, πιο ευάλωτη ομάδα που πιστεύω ότι πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα μας τα παιδιά.

Τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες πεθαίνουν. Είναι ηθική μας υποχρέωση να σταματήσουμε οποιαδήποτε βία ενάντια στα παιδιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την UNICEF για την δουλειά της, αλλά και τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για την βία κατά των παιδιών.

Η δέσμευσή τους συνεχίζεται και βοηθά αυτές τις οργανώσεις να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τα παιδιά που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Όπως είπε η πρόεδρος, τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Σ αυτές τις προσπάθειές τους για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους, οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών κοριτσιών, συνήθως βιώνουν σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.

Ο αριθμός των υπαλλήλων Ανθρωπιστικών οργανώσεων που σκοτώθηκαν τα τελευταία τους τελευταίους μήνες είναι πολύ υψηλός. Οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στη Γάζα. Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας, αυτές οι πληροφορίες πολλές φορές είναι λανθασμένες. Είναι εσφαλμένες. Επίτηδες, για να μειώσουν το προσωπικό, για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Παρόλα αυτά όμως, συνεχίζουμε να ελπίζουμε όταν εργαζόμαστε μαζί. Σε αυτή τη νέα συμφωνία, τα κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ένοπλες συρράξεις, βοηθώντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να δώσουν βοήθεια, προστατεύοντας τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους, προωθώντας τη λογοδοσία(…).

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Στο Ηράκλειο ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα ανησυχίας»
Επόμενο Πρωτοβουλίες Σ. Φάμελλου για τη Γάζα: Συνάντηση με τον ΠτΔ και πρόταση για ομιλία Μαχμούντ Αμπάς στη Βουλή

Δημοφιλέστερα

Βόλος: Η “Φάρμα των Ζώων” στη Σκηνή της Παλιάς Ηλεκτρικής – Όταν το Θέατρο συναντά την επαγρύπνηση
24/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?