Την ώρα που η τιμή του Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει ομάδα εργασίας. Θα αναλάβει να διαμορφώσει το πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Επενδυτικοί και φορολογικοί κανόνες έρχονται στα κρυπτονομίσματα και σε άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η απουσία θεσμικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες αποδόσεις αυτών των προϊόντων, επιτρέπει την αφορολόγητη αποκόμιση μεγάλων κερδών και μάλιστα χωρίς έλεγχο προέλευσης των αρχικών κεφαλαίων.
Πέρυσι τέτοια μέρα το Βitcoin είχε 36.659 δολάρια και μέσα σε ένα χρόνο εκτοξεύτηκε κοντά στις 82.000 δολάρια με αύξηση 120%.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε: «Είναι μια επένδυση και πρέπει να αντιμετωπιστεί», ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει: «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει περίπτωση για ιδιωτικό ψηφιακό νόμισμα. Θα οδηγούσε υπερπληθωρισμό».
Με στόχο τη διαμόρφωση ξεκάθαρου πλαισίου που θα φέρει στην επιφάνεια κάθε επενδυτική δραστηριότητα με ψηφιακά νομίσματα, το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί νέα Ομάδα Εργασίας. Ένα από τα σενάρια πάνω στο τραπέζι, είναι η επιβολή οριζόντιου φόρου 15% στην υπεραξία από την αγοραπωλησία ψηφιακών επενδυτικών προϊόντων και η επέκταση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προέλευση των κεφαλαίων και την πιθανή νομιμοποίηση κερδών από παράνομες δραστηριότητες.
«Μεγαλύτερη πρόκληση για τα υπουργεία Οικονομικών είναι η φοροαποφυγή», επισημαίνει ο πρόεδρος της alpha bank Βασίλης Ραπανός.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, τόνισε πως: «έχουμε έτοιμο μαζί με το υπουργείο Οικονομικών ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον έλεγχο αυτής της αγοράς».
Η ΑΑΔΕ ξεκίνησε ήδη επαφές με αντίστοιχες φορολογικές αρχές εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να υπάρξει συγχρονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών και ανταλλαγή πληροφοριών για κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Σ. Χριστοφιλέα), ο επικεφαλής του www.ertnews.gr, Τάσος Οικονόμου, δήλωσε: «Είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση για πάρα πολύ κόσμο, ακόμα και για το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Ας πούμε μια μικρή λεπτομέρεια.
Εάν αποφασίσουμε να φορολογήσουμε τα Bitcoin υπό τη μορφή επένδυσης, ότι υπάρχει μια μορφή επένδυσης για εξαγορά
Bitcoin είναι μια πρώτη αποδοχή τους και μια ακόμη επίσημη εισδοχή τους στο σύστημα.
Μέχρι τώρα, το οικονομικό πιστωτικό σύστημα κρατάει τις αποστάσεις του, όπως ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά».
Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν
Για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά του παρελθόντος με τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, απάντησε πως: «Είναι πολύ μεγάλη αυτή η πιθανότητα, γιατί δεν είναι μόνο το Bitcoin, Είναι πάρα πολλά τα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Θυμίζουμε ότι έχει κάνει τρία τρενάκια του τρόμου, το Bitcoin.
Το τελευταίο ήταν πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Όμως, μετά τις αμερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ανεβαίνει.
Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί και δεν μπορεί σίγουρα κανένας ούτε να τα θεωρήσει ασφαλή επένδυση, ούτε να θεωρήσει ότι θα βάλω τα χρήματά μου εκεί, για το Bitcoin να πούμε ότι στο ύψος που βρίσκεται είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βγάλει χρήματα τώρα, όταν έχει φτάσει ήδη τα 80.000 στο 1.
Σίγουρα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα με το Bitcoin, οι πρώτοι αγοραστές, αυτοί είναι που επωφελούνται από όλη αυτή τη διαδικασία και αυτοί εξοικονομούν χρήμα, το οποίο ούτε το έχουν δουλέψει, ούτε έχουν κάνει προσπάθεια να το αποκτήσουν, ούτε τίποτα.
Και αυτό προσελκύει τώρα και κάποιους, οι οποίοι επίσης δεν γνωρίζουν ούτε τους όρους ούτε την αγορά.
Και σου λέει πολύ εύκολα μπορεί και εγώ να βγάλω χρήμα. Δεν είναι όμως έτσι. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Ίσα-ίσα που είναι πολύ εύκολο να χάσουν τα χρήματά τους μέσα σε αυτή τη διαδικασία».
Το άυλο χρήμα
Ως προς τους ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών, πιο θεσμικά, ανέφερε πως: «Νομίζω ότι θα είναι μια δύσκολη και μακρόπνοη διαδικασία. Ήδη από ότι έχω διαβάσει εξετάζουν το σύνολο των καλύτερων διεθνών πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Θα έλεγα ότι και εκεί βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο.
Αυτό που αξίζει να πούμε είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να δώσει μια δική της απάντηση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Και αυτό είναι το ψηφιακό ευρώ, το οποίο είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουμε και να εκλογικεύσουμε την ψηφιακή αγορά νομισμάτων. Το άυλο χρήμα που ήδη είναι στις συναλλαγές μας μάλιστα θα έλεγα ότι πλέον είναι πλειοψηφία στις συναλλαγές μας με άυλο χρήμα. Τα μετρητά μας ψάχνουν, οι καταστηματάρχες έχεις μετρητά;
Όχι, δεν έχω ρε παιδιά το κινητό μου. Κανένας πια. Στις 20 Γενάρη το Eurogroup θα εξετάσει το ζήτημα του ψηφιακού ευρώ, στον απόηχο και της εκλογής και των αποφάσεων Τραμπ και νομίζω ότι θα μπούμε σε αυτή την ατραπό από εδώ και πέρα.
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
www.ertnews.gr