Την εγκατάσταση 3 έξυπνων δέντρων και 10 παγκακίων στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ – Υποέργο 1 – Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον» θα εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στην συνεδρίασή τoυ σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι.
Αναφέρει η σχετική εισήγηση:
Το έξυπνο παγκάκι, πέρα από την προφανή του χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών, διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ και προσφέρει δωρεάν φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και δωρεάν πρόσβαση στο internet μέσω Wi-Fi. Το έξυπνο δέντρο είναι ένα καινοτόμο, οικολογικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού με μοντέρνο σχεδιασμό. Είναι ταυτόχρονα ένας δημόσιος πάγκος ανάπαυσης για τουλάχιστον πέντε άτομα, προσφέρει την δυνατότητα φόρτισης με ενσωματωμένες θύρες φόρτισης USB για πρίζες και φορτιστές (για έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ) και διαθέτει παροχές ενέργειας 230V για ηλεκτρικά ποδήλατα και λάπτοπ. Παράλληλα, διαθέτει wifi access point για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος, ενισχύει τον φωτισμό μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε δέντρο. Το έξυπνο δέντρο καλύπτει ολοκληρωτικά τις ενεργειακές του ανάγκες από φωτοβολταϊκά πάνελ που διαθέτει.
Η τοποθέτησή τους γίνεται σε βάση από σκυρόδεμα και και δεν απαιτείται καμία ηλεκτρική, τηλεπικοινωνιακή ή άλλη σύνδεση. Είναι σημαντικό η τοποθέτησή τους να γίνει σε κατάλληλα σημεία όπου δεν υπάρχει σκίαση (από βλάστηση ή άλλα φυσικά ή τεχνικά εμπόδια) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην μειώνεται η απαιτούμενη παραγωγή ενέργειας.
Οι προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης των ηλιακών δέντρων είναι:
- Στον Αγ. Κωνσταντίνο, στον ελεύθερο χώρο, μεταξύ των δύο παιδικών χαρών
- Στο αθλητικό κέντρο στο Κάραγατς
- Μπροστά από το κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία
και εναλλακτικά
Στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου.
Τα έξυπνα παγκάκια προτείνεται να τοποθετηθούν στους εξής χώρους:
- Μπροστά από το κτίριο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Παιδικές χαρές Αγ. Κωνσταντίνου (αν δεν μπει ηλιακό δέντρο)
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, κοντά στην παιδική χαρά
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Ευαγγελίστριας
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Αναλήψεως, κοντά στην παιδική χαρά
- Περιβάλλοντας χώρος κτιρίου Σπίρερ και Κέντρου Κοινότητας
- Περιβάλλοντας χώρος Δημαρχείου (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου
- Αθλητικό κέντρο Κάραγατς (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Μπροστά από το κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Πάρκο Αν. Βαλαχής στη Ν. Ιωνία
- Πάρκο Skate στον Άναυρο
- Πλατεία Γερμανικών στη Ν. Ιωνία
- Πλατεία – Πάρκο Αγ. Παρασκευής
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός-ΝΟΚ), στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους επιτρέπονται κατασκευές για τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών. Η κατασκευή και εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού πραγματοποιείται ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι προτεινόμενες θέσεις είναι περισσότερες ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές στην περίπτωση που κάποιες από αυτές δεν εγκριθούν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ή κάποιον άλλον φορέα.