• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος: Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη έχει βοηθήσει ομάδες και εταιρείες υψηλού εισοδήματος
Share

15/06/2025 15:45

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος: Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη έχει βοηθήσει ομάδες και εταιρείες υψηλού εισοδήματος

Last updated: 2025/06/11 at 1:00 ΜΜ
ADMINISTRATOR Published 11/06/2025
Share
4 Min Read
SHARE

Congress California Emission Rules

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση εμφανίζει μεγάλες ανισότητες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στις νότιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου η ανάπτυξη είναι πιο αργή σε σχέση με τις βόρειες. Αν και η ηλεκτροκίνηση έχει λίγα χρόνια που ξεκίνησε, εντούτοις εμφανίζονται κάποια δείγματα επιτάχυνσης σε αρκετά κράτη. Ενώ η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 17% και 14%, αντίστοιχα, των συνολικών πωλήσεων νέων οχημάτων το 2024.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να υστερούν στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, στην Πολωνία και τη Σλοβακία η διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται στο 3%, στην Ιταλία στο 4%, στην Τσεχία στο 5%, στην Ισπανία και στην Ελλάδα στο 6%.

Για να μπορέσει να αυξηθεί το ποσοστό των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει αυτά να γίνουν πιο προσιτά. Οι πωλήσεις και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ωφελήσει κυρίως ομάδες και εταιρείες υψηλού εισοδήματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Η αύξηση της μέσης διάρκειας ζωής των αυτοκινήτων έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μη σκέφτονται να τα αλλάξουν, εφόσον δεν τους δημιουργούν μηχανικά προβλήματα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται ο μέσος όρος της ηλικίας των ευρωπαϊκών στόλων. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των σημείων στάθμευσης είναι άνω των 15 ετών, με αποτέλεσμα να μην έχουν προβλεφθεί σημεία φόρτισης ή να μη μπορούν να δεχτούν την ανάλογη υποδομή. Στην Ισπανία το 47% του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων είναι άνω των 15 ετών.

(AP Photo/Matthias Schrader)

Το σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα παραμένουν ακριβά. Οι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2020, αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει σε επίπεδα μαζικής αγοράς. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται είναι ακριβά και πολυτελή, ενώ αγοράστηκαν από επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος. Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν βοηθούν να αποκτηθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από άτομα με χαμηλότερα εισόδημα.

Σήμερα ο μέσος όρος της τιμής ενός ηλεκτρικού οχήματος που πωλείται στην Ευρώπη είναι περίπου 40.000-45.000 ευρώ. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που εισήχθησαν σε αρκετές χώρες έχουν ωφελήσει κυρίως επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες με υψηλό εισόδημα, μη καλύπτοντας τις ανάγκες των ομάδων χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Από εφέτος, όμως, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλάζουν τα πλάνα τους και βγάζουν στην αγορά προσιτά μοντέλα, θέλοντας να προσεγγίσουν τα άτομα με χαμηλό εισόδημα. Στοχεύουν στους οδηγούς μεσαίου εισοδήματος που αγοράζουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η άφιξη νέων οικονομικά προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων στην πόλη, όπως το Renault 5, το ηλεκτρικό C3, το Grade Panda και το Hyundai Inster, σηματοδοτεί ένα επιπλέον βήμα προς την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών. Η εκ νέου μείωση των τιμών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυρίως λόγω της τιμής των μπαταριών και η εφαρμογή μέτρων κοινωνικής υποστήριξης, μαζί με τις απαραίτητες επιδοτήσεις, μπορούν να διασφαλίσουν ότι είναι εφικτή η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα.

Τέλος, οι εταιρικοί στόλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Τα επόμενα χρόνια που θα βγάλουν στην αγορά τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα τα έχουν με συμβόλαια στους πελάτες τους, θα δώσουν την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο Γάζα: Τουλάχιστον 31 νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά σε κέντρο διανομής βοήθειας
Επόμενο Γαλλία: Ενός λεπτού σιγή σε όλα τα σχολεία ως φόρο τιμής στη σχολική βοηθό που σκοτώθηκε από μαθητή

Δημοφιλέστερα

Ανταλλαγή πυροβολισμών και καταδίωξη στο Περιστέρι: 7 κάλυκες και ένα πιστόλι βρέθηκαν στο σημείο – Οι εμπλεκόμενοι είχαν και άλλα επεισόδια μεταξύ τους (Βίντεο)
15/06/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?