Λίγο πριν τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, όπου οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στην Ευρώπη, εκτός από την μάχη σε εθνικό επίπεδο, οι ομάδες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ετοιμάζονται για την πολιτική αναμέτρηση, που ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των δυνάμεών τους και της επιρροής τους.
Σήμερα υπάρχουν επτά πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες δεν οργανώνονται με βάση την εθνικότητά τους αλλά με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση.
Συγκριμένα οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου είναι:
Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)
Ομάδα των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA)
Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών
Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID)
Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL
Για να σχηματιστεί μια πολιτική ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον 23 βουλευτές που πρέπει να εκπροσωπούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών μελών. Απαγορεύεται η ένταξη σε περισσότερες από μία πολιτικές ομάδες.
Ορισμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή ανήκουν στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ευρωβουλή, υπάρχουν 21 Έλληνες εκπρόσωποι, εκ των οποίων έξι ανήκουν στο ΕΛΚ, τέσσερις στην ομάδα της Αριστεράς, δύο στους Σοσιαλιστές, ένας στην Ομάδα Renew Europe, ένας στους Πράσινους, ένας στους Συντηρητικούς, ενώ έξι δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα.
Κάθε πολιτική ομάδα μεριμνά για την εσωτερική της οργάνωση ορίζοντας έναν/μια πρόεδρο (ή, σε ορισμένες ομάδες, δύο συμπροέδρους), ένα προεδρείο και μια γραμματεία.
Πριν από κάθε ψηφοφορία στην ολομέλεια, οι πολιτικές ομάδες εξετάζουν τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υποβάλλουν τροπολογίες.
Η θέση κάθε πολιτικής ομάδας αποφασίζεται μετά από συζήτηση στους κόλπους της ομάδας. Οι βουλευτές δε μπορούν να υποχρεωθούν να δώσουν συγκεκριμένη ψήφο.