• ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • PLUS
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • ADVERTORIAL
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ
    • MY ΑΛΕΠΟΥ
Reading: Eurostat: Αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019
Share

23/05/2025 04:35

Αναζήτηση
VOLOS WEATHER
Myvolos

FIND US!

Facebook Youtube Instagram
MyvolosMyvolos
Aa
Αναζήτηση
Have an existing account? Sign In
Follow US
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019

Last updated: 2025/05/21 at 2:53 ΜΜ
Newsroom Published 21/05/2025
Share
3 Min Read
SHARE

money χρήματα ευρώ euro (24)

Contents
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις. Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Στη 16η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ η Ελλάδα, ξεπερνώντας την Πορτογαλία και την ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Πολωνίας.

Κατά περίπου 24% έχει αυξηθεί το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων την τελευταία πενταετία, παρά την βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, με τη χώρα μας μάλιστα να κατατάσσεται σταθερά στα μεσαία κλιμάκια ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, το 2024 το μέσο εισόδημα ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου, μετά την καταβολή φόρων και την κράτηση ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώθηκε στα 18.709 ευρώ, τη στιγμή που το 2019 είχε μετρηθεί στα 15.112 ευρώ, που ισοδυναμεί με αύξηση 3.596 ευρώ (23,8%).

Ακόμα καλύτερη είναι η εξέλιξη του εισοδήματος για τα ζευγάρια με δύο παιδιά. Πέρυσι, οι γονείς σε ένα τετραμελές νοικοκυριό κέρδισαν 41.142 ευρώ, έναντι 33.015 ευρώ προ πέντε ετών, που συνιστά αύξηση της τάξης των 8.127 ευρώ (24,6%).

Παράγοντες της ιδιωτικής αγοράς, στην οποία έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη τόνωση των αποδοχών, ανέφεραν ότι η αύξηση στο καθαρό εισόδημα οφείλεται αφενός στις μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και αφετέρου αποδίδεται στη μείωση της ανεργίας και την ανοδική πορεία των μισθών. Σημειώνεται ότι τις μέρες του τρίτου Μνημονίου, το 2016, 2017 και 2018, το καθαρό εισόδημα για τον άγαμο χωρίς παιδιά είχε πέσει κάτι από τις 15.000 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας.

Οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τη σωρευτική άνοδο των τιμών το ίδιο διάστημα, την οποία προκάλεσε η παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις δεν έχουν βελτιώσει μόνο την ονομαστική αξία των εισοδημάτων, αλλά και την πραγματική, δηλαδή τα χρήματα που μένουν στο πορτοφόλι των πολιτών αφού υπολογιστεί η επίδραση των ανατιμήσεων.

Με αυτά τα καθαρά εισοδήματα η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υστερώντας των πλουσιότερων χωρών του βορρά αλλά ξεπερνώντας όλες τις χώρες των Βαλκανίων, την πληθυσμιακά όμοια Πορτογαλία και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, στα οποία περιλαμβάνεται η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Πολωνία.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ ουραγοί είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η κατάταξη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις μετρήσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, πάνω από τη Βουλγαρία, κι έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, στα οικονομικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συνήθως χρησιμοποιείται ως μέτρο παραγωγικότητας, κι όχι για την αξιολόγηση του εισοδήματος, που σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα αποτελούν σαφώς καταλληλότερο στοιχείο σε αυτό το μέτωπο.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Google News

Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Youtube

Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι του Myvolos.net στο Youtube

Share This Article
Facebook Twitter Email Copy Link Print
Προηγούμενο ΓΣΕΕ: Δημοψήφισμα για Ιταλούς πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα
Επόμενο Στη Βαρσοβία o N. Παπαθανάσης για συναντήσεις στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ και της Πολωνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Δημοφιλέστερα

Με 17 αθλητές και 7 πληρώματα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Εφήβων-Νεανίδων
23/05/2025
Χρειάζονται εκπαίδευση και οι πολίτες
02/01/2015
Ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν
02/01/2015
Ο εκνευρισμός του Αχιλλέα Μπέου
02/01/2015
To σκαρπέλο δεν κάνει για κατσαβίδι
03/01/2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kατηγορίες
  • ADVERTORIAL
  • MY ΑΛΕΠΟΥ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΥ ΖΗΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • Τεχνολογια
  • Τηλεοραση
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • Χωρίς κατηγορία
  • ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΑΔΕ ΕΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ADVERTORIAL
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • MY ΑΛΕΠΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Φαρμακεία
  • Καύσιμα
  • Βόλος Καιρός
  • Κίνηση στους δρόμους του Βόλου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

NEWSROOM MYVOLOS.NET

  • Ειδησεογραφικό Τμήμα:info@myvolos.net
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6948833100
  • Ηλεκτρονική αποστολή σχολίων, αγγελιών και φωτογραφιών: info@myvolos.net

ADVERTISING MYVOLOS.NET

  • Διαφημιστικό Τμήμα: myvolos.net@gmail.com
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948833100
Εορτολόγιο  

FIND US:

Facebook-f Instagram Youtube
Myvolos

Μέλος του:

Developed by DoitForMe | Powered by Friktoria.com
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?