Δίκτυα αποχέτευσης απο τη Νέα Αγχίαλο μέχρι και το Μαλάκι, έχει προγραμματίσει η ΔΕΥΑΜΒ για τη θωράκιση του Παγασητικού από λύματα ενώ στον τομέα της ύδρευσης, προγραμματίζονται έργα υδρομάστευσης πηγών και παραγωγής 7 εκατ. κυβικών μέτρων πηγαίου νερού ετησίως ώστε το νερό του δικτύου να είναι μόνο πηγαίο.
Σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΥΑΜΒ, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχ. Μπέος ανέφερε ακόμη πως η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης έχει φτάσει στο 75% (100 χιλιόμετρα νέοι αγωγοί σε Βόλο και Νέα Ιωνία, υδροδοτούν ήδη 30.000 νοικοκυριά με εξοικονόμηση 1 εκατ. κυβικών ετησίως ήδη από διαρροές που είχε το παλιό δίκτυο.
Επίσης ανέφερε πως εξοφλήθηκαν 2,5 εκατ. που χρωστούσε από παλιά η ΔΕΥΑΜΒ στους εργαζόμενους και πως η επιχείριση έχει γυρίσει σελίδα.
Δεσμεύτηκε, τέλος, πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και θα μειωθούν τα τιμολόγια καθώς θα σταματλ΄΄ησουν λόγω των πηγαίων νερών να λειτουργούν οι ηλεκτροβόρες γεωτρήσεις.
Οι ανακοινώσεις
Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσω κάτι πολύ σημαντικό. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε η ΔΕΥΑΜΒ, είναι ο φορέας, με αντικείμενο την διαχείριση του δημόσιου αγαθού, του νερού, στο σύνολο του κύκλου του. Με δυο λόγια, η ΔΕΥΑΜΒ και το αντικείμενό της αφορά:
· στην παραγωγή του νερού από πηγές και γεωτρήσεις,
· στην υγειονομική προστασία των περιοχών παραγωγής νερού,
· στην μεταφορά και αποθήκευση στις δεξαμενές,
· στη διανομή του πόσιμου νερού στους πολίτες μετά από τον έλεγχό του και την απολύμανση
· και στη συνέχεια στην συλλογή και στη μεταφορά των λυμάτων στις Εγκαταστάσεις επεξεργασίας Λυμάτων. Η ΔΕΥΑΜΒ αναπτύσσει δράσεις, με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που πέραν από την εξυπηρέτηση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών έχουν σημαντική περιβαλλοντική διάσταση.
Σας ανακοινώνω λοιπόν σήμερα ότι ολοκληρώθηκε ήδη το έργο της αποχέτευσης της Νέας Αγχιάλου και η σύνδεσή του με τον Βιολογικό και έτσι από την Δευτέρα οι κάτοικοί της θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για να συνδεθούν με αυτό. Το τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή το καταλαβαίνετε νομίζω όλοι. Πρόκειται για μια μεγάλη ανακούφιση για τους πολίτες αφού καταργούνται οι βόθροι και η διάθεση των απόβλητων στο έδαφος. Παράλληλα το ίδιο και ίσως πιο σημαντικό είναι ότι εξαλείφεται κάθε κίνδυνος ρύπανσης του θαλάσσιου μετώπου της Νέας Αγχιάλου.
Οι επιπτώσεις είναι ευεργετικές όχι μόνο για τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και για τον τουρισμό, την ανάπτυξή του άρα και για την τοπική μας οικονομία. Και βέβαια δεν σταματούμε εδώ.
Παράλληλα με αυτό της Νέας Αγχιάλου κατασκευάζεται το δίκτυο αποχέτευσης των λυμάτων των Άνω και Κάτω Λεχωνίων, όπως επίσης και το έργο που θα μεταφέρει τα λύματα αυτά στον βιολογικό. Και λόγω της ετοιμότητας της ΔΕΥΑΜΒ σε μελέτες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των έργων δικτύων αποχέτευσης του συνόλου των παραλιακών οικισμών (Μάραθος. Κριθαριά, Μεγάλη Βελανιδιά κ.α) ΄Ετσι εξασφαλίζουμε ότι το συνολικό θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Βόλου, από το Μαλάκι μέχρι και τη Ν. Αγχίαλο, προστατεύεται αποτελεσματικά από τα λύματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού.
Στον τομέα της αποχέτευσης πάντα ,θα ήθελα να σας ενημερώσω και για τα εξής:
Ολοκληρώθηκε και ήδη λειτουργεί αποδοτικά το έργο της επέκτασης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων. Ο Βιολογικός του Βόλου, πλέον με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 215.000 ισοδύναμων κατοίκων, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και τέλος ότι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο αεριοποίησης της λάσπης του Βιολογικού, η οποία μέχρι σήμερα μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ.
Με αυτό το έργο προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ, αντί των 6.000 τόνων λάσπης που μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ κατ’ έτος, θα μεταφέρονται μόλις 300 τόνοι στάχτης, αποδίδοντας βάθος χρόνου ζωής στο ΧΥΤΑ, ενώ θα αξιοποιείται η θερμογόνος δύναμη της λάσπης για παραγωγή ενέργειας.
Στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω το αρνητικό, κάποτε και εχθρικό, και πάντως δύσκολο περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλέψαμε για να επιτύχουμε όλα αυτά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περιπέτεια του προκλητικού σκανδάλου της ΕΡΓΗΛ που τελικά καταφέραμε να κλείσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους συμπολίτες μας. Αναφέρομαι και στο άλλο μεγάλο φέσι που μας κληροδότησαν οι «σκοτινοί» πολιτικοί παπατζήδες, οι νεκροθάφτες της πόλης, που ακόμα και σήμερα έχουν το θράσος να βγάζουν γλώσσα
Το χρέος των 2,5 εκατομμυρίων στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, που και αυτό το διευθετήσαμε, αποπληρώνοντας μέχρι το τελευταίο ευρώ που οφείλονταν στους εργαζόμενους.
Ας δούμε όμως με την ευκαιρία που βρισκόμαστε και στο θέμα του πόσιμου νερού:
· Έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες, για την περαιτέρω αξιοποίηση των νερών του ορεινού όγκου με στόχο την επιπλέον μεταφορά 7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Τα έργα αυτά πέραν του προφανούς σκοπού τους, που είναι η υδροδότηση της πόλης αποκλειστικά με πηγαίο νερό, συνοδεύονται από έργα και υποδομές υγειονομικής προστασίας των περιοχών όπου βρίσκονται οι πηγές και οδηγούν στο κλείσιμο γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Επιπλέον οι αγωγοί μεταφοράς των πηγαίων νερών είναι σχεδιασμένοι ώστε να εξασφαλίζουν την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υποβοηθώντας την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΜΒ, προχωρεί στην αντικατάσταση του παλιού δικτύου ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Μέχρι και σήμερα (Μάϊος 2023), έχουν αντικατασταθεί 100 χιλιόμετρα παλιού δικτύου, που αφορούν στην υδροδότηση 30.000 νοικοκυριών, εξασφαλίζοντας ποιοτική και 100% ασφαλή υδροδότηση. Και συνεχίζουμε. Πέραν αυτού του στόχου όμως, η αντικατάσταση του παλιού δικτύου, θα εξαφανίσει το φαινόμενο των σημειακών αφανών διαρροών του δικτύου ύδρευσης, συντελώντας στην μείωση των αναγκών παραγωγής νερού κατά 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, οδηγώντας σε νέα μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι παραπάνω βασικές δράσεις συνεισφέρουν στην ύδρευση 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, τα οποία σήμερα αντλούνται από γεωτρήσεις.
Η παύση των αντλήσεων και επομένως η αναγέννηση του υπόγειου υδροφορέα, με αποτέλεσμα την ανάσχεση του φαινομένου της υφαλμύρωσης, είναι ίσως το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των έργων, καθώς συνιστά πραγματική επιστροφή φυσικού πόρου.
Τέλος σε ό,τι αφορά την επαφή με τον Πολίτη και την κοινωνική εταιρική ευθύνη της επιχείρησης: Η ΔΕΥΑΜΒ, ενίσχυσε αποτελεσματικά τις υπηρεσίες υποδοχής των αιτημάτων των πολιτών, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και επίλυση των όποιων προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο το 2022, έγινε δυνατή η υποδοχή 7.000 αιτημάτων που αφορούσαν σε προβλήματα υδροδότησης και αποχέτευσης και περισσότερων από 10.000 αιτημάτων που αφορούσαν θέματα σχετιζόμενα με τους λογαριασμούς. Εγκαινίασε από το 2023 την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών, ώστε να υπάρχει αμεσότητα στη σχέση με τον πολίτη και άμεση αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος, ενώ προχωρεί με εκκίνηση τον Ιούνιο του 2023, σε μετρήσεις με φωτογραφική λήψη της ένδειξης, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της υπηρεσίας και του καταναλωτή. Από όλα αυτά προκύπτει αβίαστα ότι η ΔΕΥΑΜΒ σήμερα, διαθέτει ένα στιβαρό σχεδιασμό. Ήδη εξελίσσει πολλαπλές δράσεις, που πέραν του ότι οδηγούν σε καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης και κάλυψης των αναγκών των πολιτών, καθορίζονται από την περιβαλλοντική διάσταση, ώστε το κάθε έργο που κατασκευάζεται, το κάθε ευρώ που δαπανάται, να δημιουργεί ουσιαστικό βάθος στη ζωή της πόλης από κάθε άποψη.