Τα υπερμικρόβια ενδέχεται να προκαλέσουν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050, σύμφωνα με μοντέλα πρόβλεψης.
Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση δείχνει ότι χωρίς συντονισμένη δράση, τα αυξημένα ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά (AMR) μπορούν να οδηγήσουν σε παγκόσμιες ετήσιες απώλειες ΑΕΠ ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη 25ετία.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τη δεξαμενή σκέψης Center for Global Development, κατέδειξε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σοβαρά πληγέντων, εν μέρει λόγω των πρόσφατων δραστικών περικοπών στην εξωτερική αναπτυξιακή βοήθεια.
Την Πέμπτη (17/07), η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Fleming, το οποίο καταπολεμά την αντοχή στα αντιβιοτικά σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών στην αναπτυξιακή βοήθεια. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβεβαιώσει περικοπές 9 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης μειώσει τις δαπάνες τους σε βοήθεια σε άλλες χώρες.
«Όταν πραγματοποιήσαμε την έρευνά μας για τις οικονομικές επιπτώσεις της αντοχής στα αντιβιοτικά, είχαμε προβλέψει ότι τα ποσοστά αντοχής θα συνέχιζαν να ακολουθούν τις ιστορικές τάσεις» δήλωσε στον Guardian ο Άντονι ΜακΝτόνελ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης στο Center for Global Development.
«Ωστόσο, οι αιφνίδιες περικοπές στις δαπάνες αναπτυξιακής βοήθειας- με τις ΗΠΑ να μειώνουν τη συνεισφορά τους κατά περίπου 80%, το Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίζει τη βοήθεια από το 0,5% στο 0,3% του ΑΕΠ, καθώς και με σημαντικές μειώσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες- ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών αντοχής στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο της μελέτης μας», υπογράμμισε.
«Ακόμα και χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα ποσοστά AMR δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Αν τα προγράμματα αντιμετώπισης της AMR δεν προστατευθούν από τις περικοπές, τότε η αντοχή πιθανόν να αυξηθεί παγκοσμίως με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον των πιο πληττόμενων χωρών. Αυτό θα οδηγήσει σε εκατομμύρια περισσότερους θανάτους παγκοσμίως, ακόμη και στις χώρες της G7. Η επένδυση τώρα στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων θα σώσει ζωές και θα αποφέρει δισεκατομμύρια σε οικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.
Οικονομικές επιπτώσεις
Η μελέτη υπολόγισε το οικονομικό και υγειονομικό κόστος της αντοχής στα αντιβιοτικά για 122 χώρες και προέβλεψε ότι σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, οι παγκόσμιες ετήσιες απώλειες ΑΕΠ στην Κίνα μπορεί να φτάσουν τα 722 δισ. δολάρια, στις ΗΠΑ τα 295,7 δισεκατομμύρια, στην ΕΕ τα 187 δισεκατομμύρια, στην Ιαπωνία τα 65,7 δισεκατομμύρια και στο Ηνωμένο Βασίλειο τα 58,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME), οι θάνατοι από AMR αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2050, με 1,34 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και 184.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο να προβλέπεται ότι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις. Ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων από ανθεκτικά βακτήρια αναμένεται επίσης να αυξηθεί δραματικά.
Τα υπερμικρόβια αυξάνουν τον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και οδηγούν σε μεγαλύτερες και πιο εντατικές περιόδους νοσηλείες. Επιπλέον, οι ανθεκτικές λοιμώξεις απαιτούν ακριβές θεραπείες δεύτερης γραμμής και πιο περίπλοκη φροντίδα, γεγονός που τις καθιστά περίπου διπλάσιες σε κόστος σε σύγκριση με τις λοιμώξεις που ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.
Η μελέτη εκτιμά ότι το παγκόσμιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση της AMR μπορεί να αυξηθεί κατά σχεδόν 176 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί από 900 εκατ. σε 3,7 δισ. δολάρια και στις ΗΠΑ από 15,5 δισ. σε σχεδόν 57 δισ. δολάρια. Τα υψηλότερα ποσοστά ανθεκτικών μικροβίων θα συρρικνώσουν επίσης το εργατικό δυναμικό κατά 0,8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 0,6% στην ΕΕ και 0,4% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ωστόσο, αν οι χώρες επενδύσουν περισσότερο στην καταπολέμηση των υπερμικροβίων-εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε νέα αντιβιοτικά και ποιοτική θεραπεία- η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 156,2 δισ. δολάρια ετησίως και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050.
«Η απειλή της AMR αυξάνεται και χωρίς άμεση δράση από όλους τους εμπλεκόμενους, τα φάρμακα που έχουμε σήμερα μπορεί να πάψουν να είναι αποτελεσματικά, μετατρέποντας ακόμα και μια απλή λοίμωξη σε θανατηφόρα» τόνισε ο Δρ. Μόσεν Ναγκάβι, καθηγητής μετρήσεων υγείας στο IHME.
Αυτό, πρόσθεσε, απαιτεί αλλαγές πολιτικής από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ευρύτερη κατανόηση ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «Το δεκαετές μας σχέδιο για την υγεία αναγνωρίζει την AMR ως σοβαρή απειλή και δεσμεύεται να την αντιμετωπίσει επειγόντως, μεταξύ άλλων μέσω νέων εμβολίων. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο – μειώνοντας τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και εισάγοντας ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό μοντέλο συνδρομής για την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων θεραπειών. Συνεχίζουμε επίσης να συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς εταίρους για να επηρεάσουμε τις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης της AMR».
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
