Επίσημο δείπνο παρέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό ομόλογό της Φρανκ Στάινμάϊερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Έκανε αναφορά στην εισβολή στην Ουκρανία και στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η σημερινή συγκυρία με τις γεωπολιτικές κρίσεις που προκύπτουν, αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργειακής και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διεύρυνσή της.
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεκίνησε την αντιφώνησή του, με Οδυσσέα Ελύτη, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Έλληνα ποιητή κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979, όταν είχε δηλώσει «Το μόνο κεφάλαιο στα χέρια μου μερικές λέξεις ελληνικές. Είναι ταπεινές αλλά ζωντανές, αφού βρίσκονται στα χείλη ενός ολόκληρου λαού. Είναι ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων αλλά δροσερές σαν μόλις να τις ανέσυρες από την θάλασσα (…) Είναι η λέξη ουρανός, είναι η λέξη θάλασσα, είναι η λέξη ήλιος και είναι και η λέξη ελευθερία».
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, υποστήριξε ότι νοητά και συναισθηματικά η χώρα του, η Γερμανία, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα απ ότι γεωγραφικά.
Εμφανώς συγκινημένος ο Σταϊνμάγερ σε μια προσωπική ομιλία αναφέρθηκε και στη χθεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, την πόλη της Προέδρου της Δημοκρατίας, και στην επίσκεψη που έκαναν στο υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μετά από μια περίοδο κρίσεων στην Ευρώπη, κάποιες από τις οποίες επιβάρυναν και τις σχέσεις των δύο χωρών μας, τασσόμαστε με απόλυτη πεποίθηση υπέρ της στενότερης συνεργασίας.
Έκλεισε με τέσσερις λέξεις τις οποίες ο ίδιος συνδέει συναισθηματικά και προσωπικά με την Ελλάδα: φιλοξενία, ζεστασιά, εμπιστοσύνη και φιλία.
Αναλυτικά η προσφώνηση της ΠτΔ προς τον Φρανκ Στάινμάϊερ:
«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι εσάς και τη σύζυγό σας στην Αθήνα, σε ανταπόδοση της επίσκεψής μου στο Βερολίνο, πριν από δύο χρόνια, από την οποία διατηρώ άριστες αναμνήσεις. Η επίσκεψή σας αποτελεί επιστέγασμα των στενών δεσμών φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, καθώς και της εποικοδομητικής συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς.
Ο ελληνικός και ο γερμανικός πολιτισμός συνομιλούν γόνιμα επί αιώνες, με εξαίσια αποτελέσματα στις τέχνες, στα γράμματα, στη φιλοσοφία, στις επιστήμες. Ο Γκαίτε, ο Χέγκελ, ο Νίτσε, ο Μαν και τόσοι άλλοι Γερμανοί διανοητές επηρεάστηκαν καθοριστικά από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα διαχρονικά αριστουργήματα. Ακόμα και το Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελεί ένα υπόδειγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνογερμανικής ώσμωσης, εμπνευσμένο από τον μεγάλο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.
Η φετινή εξάλλου παρουσία της Γερμανίας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αντανακλά την κοινή μας βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, ενώ η συνεργασία μας στον εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό τομέα ενδυναμώνει τις επαφές μεταξύ των λαών μας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπως και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, κατέστησαν σαφές, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, πως η ειρήνη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα χωρών στην αυτοάμυνα, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Την ίδια ώρα, σύγχρονες προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη ακρίβεια κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και ενισχύουν ανησυχητικά φαινόμενα, όπως την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού, ακόμα και στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Η σημερινή συγκυρία με τις γεωπολιτικές κρίσεις που ανακύπτουν αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργειακής και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και της διεύρυνσής της. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει ενεργά, με ενιαία φωνή, στις διεθνείς υποθέσεις και να υπερασπίζεται, με δικά της μέσα, την ίδια την υπόστασή της.
Η Ελλάδα αποτελεί εγγυητή ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, συμμερίζεται τις κοινές αξίες που ενσαρκώνει η Ευρώπη και αγωνίζεται για την προώθηση και εμβάθυνσή τους. Χωρίς να απεμπολεί τα εθνικά της δίκαια, πρεσβεύει την αξία των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών, μέσω του διαλόγου, που προϋποθέτει τον απαρέγκλιτο σεβασμό, από όλα τα κράτη της περιοχής, των αρχών του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει υπό την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Ευελπιστώ πως η σημερινή παρουσία σας στην Αθήνα θα επιβεβαιώσει το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και θα συμβάλει στην επέκταση της συνεργασίας μας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Με τις ευχές αυτές, υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι σε εσάς και στον φίλο λαό της Γερμανίας υγεία, ειρήνη και ευημερία.
www.ertnews.gr