Στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά στο ύψος των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. H στατιστική δημοσιεύεται σε μια συγκυρία που ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(ως ποσοστό του ΑΕΠ)
Ελλάδα ΕΕ
2023 2,2% 1,3%
2022 2,6% 1,3%
2021 2,7% 1,2%
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
(ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023)
Λετονία 3,1%
Εσθονία 2,7%
Λιθουανία 2,5%
Ελλάδα 2,2%
Πολωνία 2,1%
Προτελευταία στην κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσίευσε η Eurostat. 10 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 34% του πληθυσμού της ΕΕ, ξεπέρασαν το μέσο όρο της ΕΕ σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ), κυμαίνεται από 66% στη Βουλγαρία έως 241% στο Λουξεμβούργο. Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 70%, και επανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όμως εξακολουθεί να απέχει από τα προ κρίσης χρέους επίπεδα.
Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία έχουν τα υψηλότερα επίπεδα (141% και 111% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), ενώ το χαμηλότερο επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης καταγράφηκε στη Βουλγαρία, με 34% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ ενώ στην Ελλάδα είναι 30% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης
Μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη
Λουξεμβούργο: >141%* (241%)
Ιρλανδία: >111%*
Χαμηλότερη αγοραστική δύναμη
Ελλάδα: <30%* (70%)
Βουλγαρία: <34%* (66%)
*σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ
Πηγή: Eurostat
Το υψηλό ποσοστό του Λουξεμβούργου εξηγείται εν μέρει από τον μεγάλο αριθμό κατοίκων εξωτερικού που απασχολεί η χώρα και συνεπώς συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας ενώ το υψηλό επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ιρλανδία μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την παρουσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που κατέχουν πνευματική ιδιοκτησία.
Δύο νέα προγράμματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μικρά νησιά του Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Οι δράσεις αφορούν κυρίως καινοτόμες επενδύσεις, υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακά φιλικές προς το περιβάλλον.
ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ
- περιφέρειες Βορείου – Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης
- νησιά έως 3.100 κατοίκους
- υφιστάμενες, νέες, υπό σύσταση μικρές & πολύ μικρές επιχειρήσεις
- Δράση “Επιχειρώ Πράσινα” με επιδότηση έως 70%
- επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: 20.000€ – 150.000€
- επιλέξιμες δαπάνες: κτίρια, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα & παροχή υπηρεσιών
Στα ίδια επίπεδα για ακόμα ένα χρόνο θα διατηρηθούν τα επιτόκια των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, προσφέροντας «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους. Με τροπολογία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, παρατείνεται η ρύθμιση για τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο έτος. Ωστόσο, αυξημένα είναι τα επιτόκια για όσους έχουν χάσει προηγούμενη ρύθμιση και επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου σε καθεστώς διακανονισμού.
ΠΑΓΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΩΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2026
- 4,34% έως 12 δόσεις
- 5,84% για περισσότερες δόσεις
ΠΑΓΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
– 5,84%: έως 12 δόσεις
– 7,34%: για περισσότερες δόσεις
Τη Δευτέρα αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ ύψους 265 εκατ. Ευρώ, ενώ σε ισχύ τίθεται και το νέο σύστημα πληρωμών μέσω προπληρωμένων καρτών. Ωστόσο, εντοπίστηκαν ορισμένες περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει ακόμα προπληρωμένη κάρτα.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Καταβολή μέσω προπληρωμένων καρτών 31/3
· Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
· Επίδομα γέννησης
· Επίδομα αναδοχής
Παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
