Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφει ο αριθμός των αγοραπωλησιών στα ακίνητα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να αποτυπώνουν νέο ρεκόρ 10ετίας.
Τα στοιχεία για τις εργασίες που ολοκληρώνονται μέσω συμβολαιογράφων, δείχνουν ότι ο αριθμός των αγοραπωλησιών αυξήθηκε το 2023 στις 122.123. Είναι η 3η διαδοχική χρονιά κατά την οποία ο αριθμός των αγοραπωλησίων ξεπερνά τις 100.000. Ειδικότερα, το 2022 καταγράφηκαν περίπου 112.000 συναλλαγές και το 2021 περίπου 105.000.
Αν τα στοιχεία αυτά, συνδυαστούν με τα αντίστοιχα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων προκύπτει ότι η μέση αξία του κάθε συμβολαίου διαμορφώνεται στην περιοχή των 100-110.000 ευρώ. Έτσι, η συνολική αξία των ακινήτων που αλλάζουν χέρια σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται πλέον στα 13-14 δισ. Ευρώ.
Όσον αφορά στις γονικές παροχές, το 2023 παρουσίασαν σημαντική μείωση στις 30.843 έναντι περίπου 46.000 το 2022 και 49.500 το 2021, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι πλέον έχει «αφομοιωθεί» από την αγορά ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές είναι μέτρο μόνιμου χαρακτήρα.
Συνολικά, οι συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ανήλθαν στις 837.726 έναντι περίπου 804.000 το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,2%. Ωστόσο, σε επίπεδο δεκαετίας παρατηρείται άνοδος των εργασιών κατά 67,2%.
Αυστηρότερο γίνεται από τις αρχές του χρόνου το πλαίσιο ελέγχου των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία εσόδων και δαπανών στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς, θα είναι κλειδωμένα και θα αναγνωρίζονται μόνο τα έσοδα και οι δαπάνες που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Mydata. Η ανάλυση είναι του επικεφαλής του Οικονομικού ρεπορτάζ Θάνου Τσίρου.
Σημάδια ανθεκτικότητας εμφανίζουν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ την τελευταία 15ετία, καθώς παρά τις απανωτές κρίσεις, ο τζίρος τους ενισχύθηκε σημαντικά. Για την τρέχουσα χρονιά, έρευνες αγοράς δείχνουν ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί και η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην ενίσχυση της κατανάλωσης και όχι στον πληθωρισμό, όπως συνέβη πέρυσι.
Γυναίκες θα πρέπει να είναι το 33% των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών αλλά και Οργανισμών του Δημοσίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που εγκρίθηκε στο τελευταίο Υπουργικο Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει κοινοτική οδηγία ενώ σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ορκωτων, ΑΡ-ΕΣ-ΕΜ (RSM) Ελλαδος, αν και έχει σημειωθεί βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο απαιτούνται ακόμη πολλά και ουσιαστικά βήματα. Το ρεπορτάζ είναι της Δήμητρας Κυριαζή.
Μέχρι και διπλάσιο όφελος μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες που θα ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν ενεργειακά το κλειστό τους ακίνητο για να το ρίξουν στην αγορά. Το υψηλό κόστος για τις εργασίες ωστόσο μπορεί να μειωθεί, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από επιδοτούμενα προγράμματα που θα τρέξουν από το νέο έτος. Το ρεπορτάζ είναι της Βαλέριας Δολαψάκη.
Δείτε ακόμα στο Ένθετο Οικονομία:
- “Κλειδώνουν” οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των επιχειρήσεων – Αναγνώριση μόνο των επαγγελματικών δαπανών που θα εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία της εφορίας – Τα σχέδια για την αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 28% την τελευταία 15ετία παρά τη μείωση του όγκου πωλήσεων- Οι συνέπειες από τις ανατιμήσεις- Σταθεροποίηση των τιμών και αύξηση της κατανάλωσης το 2024 δείχνουν έρευνες αγοράς- Τα σενάρια για την πορεία των τιμών το 2025
www.ertnews.gr