Παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλ. Σδούκου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας για την ενημέρωση της αυτοδιοίκησης γύρω από το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί το Υπουργείο.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για τον πρόγραμμα «Απόλλων» γίνεται στη Θεσσαλία και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μιας περιοχής που δοκιμάστηκε σκληρά από τη θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου θα γνωρίσουν τη δυνατότητα της παραγωγής ενέργειας μέσα από τη συμμετοχή τους στις ενεργειακές κοινότητες και έτσι να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας, αλλά και τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε την κ. Σδούκου για την επιλογή της Θεσσαλίας στην πρώτη ημερίδα, τόνισε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» είναι ένα πρόγραμμα που προωθεί τη συνένωση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω σχημάτων της αυτοδιοίκησης και με τον τρόπο αυτό την ένταξη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού στη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής ενέργειας.
Ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κων. Καραγεωργίου
Για την κυβερνητική πρωτοβουλία να ξεκινήσει από τη Θεσσαλία η εφαρμογή της μεγάλης τομής στα ενεργειακά πράγματα της χώρας, του προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κων. Καραγεωργίου, σχολίασε σχετικά:
Υποδεχόμαστε με ζωηρό ενδιαφέρον το πρόγραμμα «Απόλλων», του θεού του φωτός, του αειγενέτη, εκείνου που γεννιέται ασταμάτητα όπως ακριβώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έρχονται με ένα νέο μοντέλο να μας οδηγήσουν στην Ενεργειακή Μετάβαση και μάλιστα με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας.
Το νέο πρόγραμμα «Απόλλων» έρχεται να ενισχύσει την περιφερειακή συνείδηση, να φέρει 25 Δήμους πιο κοντά μεταξύ τους καθώς και με την ΠΕΔ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχηματίζοντας μια ενιαία ενεργειακή κοινότητα πολιτών με οφέλη για τους ΟΤΑ, για τους κατοίκους τους, για το περιβάλλον, την οικονομία, την απασχόληση, την ανάπτυξη.
Ένα μεγάλο στοίχημα για όλους τους Δήμους, μια πρόκληση των καιρών για όλους όσοι βιώσαμε την σκληρότητα της κλιματικής αλλαγής στην τραυματισμένη Θεσσαλία, στη Μαγνησία, στο Πήλιο.
Καλούνται οι Δήμοι μέσα από το νέο πρόγραμμα, να αναπτύξουν ρόλο στην ενεργειακή δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Ναι, να εμπλακούμε, ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός και να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη μετάβαση, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στην Ελλάδα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, δεν θα ενισχύσει άμεσα μόνο τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.
Θα υποστηρίξει έμμεσα, οριζόντια όλους τους δημότες μας καθώς η μείωση κατά 50% του ενεργειακού κόστους κάθε Δήμου ή ΔΕΥΑ, θα εξοικονομήσει πόρους για σημαντικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής κ.α.
Η Περιβαλλοντική
Το Σάββατο 18/5/24 παρουσιάστηκε στα Καλά Νερά του δήμου Νοτίου Πηλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ,το σχέδιο ενεργειακής εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το κωδικό όνομα ΑΠΟΛΛΩΝ.
Αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας με στόχο να μειωθούν τα έξοδα που καταβάλουν για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους (φωτισμός και κλιματισμός κτιρίων , λειτουργία δημοτικού νυχτερινού φωτισμού, Δημοτικές Επιχειρήσεις πχ ΔΕΥΑΜΒ αλλά και ενεργειακή βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημοτών).
Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο (με Φ/Β πάρκα),τον άνεμο (με ανεμογεννήτριες), την εκμετάλλευση υδατοπτωσεων αλλά και από την βιομάζα με καύση του παραγόμενου βιοαερίου (μεθάνιο )
Οι επενδύσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους δήμους που θα ενταχθούν στο σχεδιασμό , θα έχουν χαρακτήρα παραγωγής μεγάλης ισχύος με πρόβλεψη αποθήκευσης της ηλ.ενεργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια σε κάθε χρονική περίοδο .
Η ΠΠΜ παρακολούθησε την παρουσίαση και με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ζητήθηκε να ληφθεί υπόψη του σχεδιασμού η ειδική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία μετά τις θεομηνίες του Σεπτεμβριου .2023.
Συγκεκριμένα προτάθηκε να υλοποιηθεί πρόγραμμα αντλιοταμιευσης σε επιλεγμένες τοποθεσίες με την δημιουργία διδυμων ταμιευτήρων -φραγμάτων σε διαφορετική υψομετρική στάθμη και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους ώστε η περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από την προεπιλεγμένη ΑΠΕ, να κινεί αντλίες που θα μεταφέρουν νερό από τον ταμιευτήρα χαμηλής στάθμης στον ταμιευτήρα της ανωτερης.
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει περίσσεια νερού για υδατοπτωση προς τον κάτω ταμιευτήρα με παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υδροστροβιλων.
Τέτοια έργα μπορούν να υλοποιηθούν τώρα που σχεδιάζεται η νέα αντιπλημμυρικη προστασία της Θεσσαλίας με φράγματα και ταμιευτήρες .
Οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων με τη λίμνη Πλαστήρα (άνω ταμιευτήρας) σε συνδιασμό με τα σχεδιαζόμενα φράγματα Πύλης και Μουζακίου (κάτω ταμιευτήρες) προσφέρονται ως μια πρώτη περίπτωση.
Το ίδιο μπορεί να σχεδιαστεί για το Πήλιο με το φράγμα Παναγιωτικο ως άνω ταμιευτήρα ,ενώ υπάρχουν οι φυσικοί σχηματισμοί για την κατασκευή δύο τουλάχιστον κάτω ταμιευτήρων στις θέσεις Λοζινικο (στην ροή του ρέματος Καλιακούδας) αλλά και μεταξύ Σταγιατων και Κουκουράβας (στον άνω του του Κραυσιδωνα)
Εναλλακτικά ,ως άνω ταμιευτήρας του έργου αυτού, μπορεί να δημιουργηθεί σε περιοχή της Μακρινίτσας ,όπως είχε στο παρελθόν σχεδιαστεί από την ΔΕΥΑΜΒ,χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί .
Τα σπουδαία αυτά έργα : α ) θα έχουν τον κυρίαρχο και αναγκαίο αντιπλημμυρικο χαρακτήρα β ) θα παράγουν ανεξοδα άφθονη ενέργεια με την βοήθεια των προεπιλεγμένων ΑΠΕ που θα εξασφαλίζουν το αρχικό ρεύμα για την κίνηση την αντλιών, οι οποίες θα συνδέουν τους δίδυμους ( ακόμη και τρίδυμους) ταμιευτήρες.
γ ) θα έχουν ισόβια λειτουργία ,όπως όλα τα υδροηλεκτρικά έργα
δ ) δεν θα έχουν ανάγκη μπαταριών,οι οποίες θα είναι και μεγάλες και δαπανηρές.
Η ΠΠΜ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ καταθέτουν την πρόταση αυτή στην νέα ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ελπίδα ότι θα εξετασθεί με προσοχή ώστε να γίνει πράξη.