Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στα οποία πρωταγωνιστούν ως δράστες ακόμη και ανήλικοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 141 περιστατικά, πραγματοποιήθηκαν 73 συλλήψεις, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να διαμείνουν σε δομή.
Στο μεταξύ, σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, που θα λειτουργεί σαν «πυξίδα» στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.
Ο νέος «οδηγός» της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου
Στα «χέρια» των αστυνομικών βρίσκεται ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, στο οποίο, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιγράφεται ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο για να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως αυτό της δολοφονίας της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο πλάνο αυτό είναι η διάθεση περιπολικού οχήματος για την ασφαλή μεταφορά ενός θύματος και η εξασφάλιση ασφαλούς χώρου διαμονής.
Αξιοποιούνται μεταξύ άλλων, υφιστάμενες πρόσφορες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνώντας παράλληλα και τη δυνατότητα εξασφάλισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή/και άλλες Δομές.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα εξασφάλισης ασφαλούς διαμονής, θα παρέχεται διαμονή σε ξενώνα ή ξενοδοχειακή μονάδα με οικονομική επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πώς θα καταγράφεται ένα περιστατικό
Στην κατάθεση του θύματος (κατά περίπτωση) και στη σχετική εγγραφή του περιστατικού στο ΒΑΣ, να αναφέρεται εγγράφως ότι:
- ενημερώθηκε το θύμα για τη δυνατότητα μεταφοράς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για εξέτασή του και (δεν) δέχτηκε,
- ενημερώθηκε το θύμα και δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αρωγής,
- ενημερώθηκε για τη δυνατότητα παροχής «Panic Button», όπου αυτό υφίσταται και βάσει των προϋποθέσεων λειτουργίας (π.χ. έξυπνη κινητή συσκευή),
- ενημερώθηκε το θύμα για τη δυνατότητα φύλαξης σε ασφαλή χώρο και (δεν) δέχτηκε.