Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης για τις μισές από τις γυναίκες που ζουν με τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη διατροφή και την ενδομητρίωση, στην οποία συμμετείχαν 2.599 άτομα, διαπίστωσε ότι το 45% όσων σταμάτησαν να καταναλώνουν γλουτένη και το 45% όσων έκοψαν τα γαλακτοκομικά, ανέφεραν βελτίωση στον πόνο τους. Το 43% των γυναικών που μείωσαν την κατανάλωση καφέ ή άλλων πηγών καφεΐνης ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο, ενώ το ίδιο δήλωσε και το 53% όσων περιόρισαν την κατανάλωση αλκοόλ.
«Νιώθουμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής ανακάλυψης για το πώς η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης. Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι οι ίδιες για να αντιμετωπίσουν τον πόνο – αυτό τους δίνει δύναμη» δήλωσε η Φίλιπα Σοντερς, κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια αναπαραγωγικών στεροειδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ωστόσο, η έρευνα για τα αίτια της ασθένειας ή για αποτελεσματικές θεραπείες είναι ελάχιστη – πέρα από τη χειρουργική επέμβαση, η οποία συχνά προσφέρει προσωρινή μόνο ανακούφιση, ή την καταστολή των συμπτωμάτων με ορμονικά αντισυλληπτικά, τα οποία πολλές γυναίκες αποφεύγουν λόγω των παρενεργειών που προκαλούν. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης της ενδομητρίωσης ανέρχεται σχεδόν στα επτά χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης.
Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open», ζήτησε από εθελόντριες να αναφέρουν αλλαγές στη διατροφή τους και τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι γυναίκες που σταμάτησαν να καταναλώνουν γλουτένη ή γαλακτοκομικά και ανέφεραν λιγότερο πόνο, πιθανόν να παρουσίασαν αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους.
Ο περιορισμός της καφεΐνης μπορεί να βοηθά επειδή επηρεάζει τον ύπνο, και ο πόνος επιδεινώνεται όταν κάποιος είναι κουρασμένος. Η μείωση του αλκοόλ θεωρείται επίσης σημαντική, καθώς θεωρείται επηρεάζει τα κύτταρα με τρόπο παρόμοιο με τα οιστρογόνα – την ορμόνη που τροφοδοτεί την ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση προκαλεί κυρίως πόνο στην περιοχή της λεκάνης, ο οποίος συνήθως επιδεινώνεται κατά την έμμηνο ρύση, όμως πολλές πάσχουσες αναφέρουν ισχιαλγία, πόνο στο στήθος ή αρθραλγίες παρόμοιες με γρίπη που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.
Ο ιστός τύπου μήτρας που δημιουργείται λόγω ενδομητρίωσης έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει νέα νευρικά κύτταρα – δηλαδή κύτταρα που μεταδίδουν τον πόνο – και να ενεργοποιεί τα υπάρχοντα. Τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο εντείνονται ακόμη περισσότερο από τη φλεγμονή – δηλαδή την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλαλγές.
Η περικοπή συγκεκριμένων τροφών ενδέχεται να περιορίσει τα βακτήρια του εντέρου που ενισχύουν τη φλεγμονή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε μείωση του πόνου μετά την αποφυγή επεξεργασμένων τροφών όπως έτοιμα γεύματα, παγωτά και γλυκά, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών δήλωσε ότι ο πόνος τους μειώθηκε όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδι, πιθανόν λόγω της ανακούφισης από το επώδυνο φούσκωμα που βιώνουν πολλές πάσχουσες.
Οι ειδικοί συνιστούν οι γυναίκες να συμβουλεύονται γιατρό πριν προχωρήσουν σε διατροφικές αλλαγές. Απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, με τυχαία κατανομή των συμμετεχουσών σε διαφορετικές διατροφές, ώστε να συγκεντρωθούν πιο πειστικά στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στην ενδομητρίωση, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων για τη φλεγμονή και τον πόνο.
Η μελέτη του Εδιμβούργου βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα επίπεδα πόνου και περιλάμβανε συμμετέχουσες από 51 χώρες, εκ των οποίων οι 1.115 ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον μελέτες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο και το ρόλο της διατροφής και της διατροφής στη διαχείριση της ενδομητρίωσης. Χρειάζονται περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, όμως έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις όπου οι διατροφικές αλλαγές οδήγησαν σε ανακούφιση από τον πόνο — αν και, δυστυχώς, σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρξε καμία βελτίωση» δήλωσε η Τζο Χάνλεϊ ειδική σύμβουλος του οργανισμού Endometriosis UK.
«Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματος. Τέτοια διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ρεβίθια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο, καθώς και λίγο ψάρι και κοτόπουλο» πρόσθεσε.
Αντίθετα, τροφές με επεξεργασμένα σάκχαρα, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ανθυγιεινά λίπη, γαλακτοκομικά, κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, συμπλήρωσε.
«Θα πρότεινα να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων, το οποίο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις τροφές που ίσως επιδεινώνουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα, τα οποία επιτείνουν τον πόνο» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
