Τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για τηναυτόματη αναγνώριση της ιατρικής εξειδίκευσης Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε στο ΕΡΤΝews ο Κωνσταντίνος Λινός, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογοανατομίας στην Νέα Υόρκη. «Είναι μία εξαιρετική κίνηση, σε πολύ θετική κατεύθυνση» σημείωσε ο Έλληνας επιστήμονας επισημαίνοντας ότι «όλοι είναι ενθουσιασμένοι που πέρασε αυτό το νομοθέτημα».
«Ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον το αμερικανικό κράτος δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος ή εξειδίκευσης σε έναν γιατρό, το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει την εκπαίδευση αυτή ως ισάξια και του επιτρέπει να εξασκήσει την ιατρική στην ειδικότητά του στην Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Όπως είπε στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Κατερίνα Δούκα και Κώστα Παπαχλιμίντζο, η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή Ελλήνων γιατρών που πήραν εξειδίκευση στις ΗΠΑ και αν και επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα έπρεπε να περάσουν από μια δαιδαλώδη και χρονοβόρα διαδικασία: «Η Ελλάδα δεν αναγνώριζε άμεσα την αμερικανική εκπαίδευση. Ζητούσε ένα σωρό δικαιολογητικά και απαιτούσε την επανεξέταση στην ειδικότητα. Η προσωπική μου εμπειρία ήταν απογοητευτική – έτρεχα στα υπουργεία για να καταλάβω ποια χαρτιά χρειάζονταν και τελικά έδωσα εξετάσεις επί τούτου για να αναγνωριστεί το δικαίωμα να εργαστώ στην Ελλάδα».
Αν και ο ίδιος έχει ήδη περάσει τη διαδικασία, επισημαίνει ότι ο νέος νόμος θα διευκολύνει πολλούς συναδέλφους του που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα. «Ξέρω αρκετούς συναδέλφους που επέστρεψαν και οι περισσότεροι είναι πολύ ευχαριστημένοι. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον ιατρικό κόσμο στην Αμερική για επιστροφή στην Ελλάδα».
Μιλώντας για το Brain Gain και το πώς θα βοηθήσει αυτό στην επιστροφή επιστημόνων στην πατρίδα ο κ. Λινός δήλωσε «ξέρω αρκετούς συναδέλφους που επέστρεψαν και οι περισσότεροι είναι πολύ ευχαριστημένοι και συνεχίζουν στην Ελλάδα την καριέρα τους».
Σχετικά με τα κίνητρα μιας πιθανής επιστροφής, ο ίδιος παραδέχεται πως οι οικονομικές απολαβές στις ΗΠΑ είναι σαφώς υψηλότερες, όμως δεν είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο: «Η απόφαση είναι πολυπαραγοντική. Η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι υψηλή και η δυνατότητα να κάνει κάποιος οικογένεια σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και με κάποιες απολαβές για να είναι βιώσιμη η επιστροφή του στην πατρίδα, πολλοί θα επέλεγαν να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής της Παθολογοανατομίας στο νοσοκομείο Memorial της Νέας Υόρκης που ζει στις ΗΠΑ από το 2003 αναφερόμενος στο αμερικανικό σύστημα υγείας τόνισε ότι είναι ένα υβριδικό μοντέλο που διαφέρει σημαντικά από το ευρωπαϊκό: «Η πλειοψηφία των νοσοκομείων είναι ιδιωτικά, αλλά υπάρχουν και πολιτειακά νοσοκομεία που επιχορηγούνται από το κράτος. Είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση με την Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της πρόσβασης ανασφάλιστων στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι «σε επείγοντα περιστατικά, όλοι γίνονται δεκτοί για περίθαλψη. Το πρόβλημα είναι στη συνέχεια της φροντίδας – εκεί όπου δεν υπάρχει κάλυψη, ο ασθενής έχει δυσκολία να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ωστόσο, υπάρχουν πολιτειακά νοσοκομεία που θα αναλάβουν τέτοια περιστατικά».
Σχετικές ειδήσεις:
- Κυρ. Μητσοτάκης σε Έλληνες γιατρούς στις ΗΠΑ: Φέρνουμε διάταξη που αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση
- Έρευνα του ΕΚΤ για το Brain Gain: Κίνητρο επαναπατρισμού η θετική πορεία της χώρας
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
