Πρεσβευτές από την Ουκρανία και τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τρίτη (26/11) στις Βρυξέλλες μετά το χτύπημα της Ρωσίας στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο με νέο υπερηχητικό πύραυλο,που προκάλεσε νέες εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων και της Μόσχας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ρωσία έπληξε την Πέμπτη την Ουκρανία με έναν υπερσύγχρονο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς χωρίς πυρηνική κεφαλή και υποσχέθηκε να αυξήσει τέτοιες επιθέσεις εάν το Κίεβο συνεχίσει να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους για να χτυπήσει το έδαφός του.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε επίσης να χτυπήσει χώρες που προμηθεύουν τέτοια όπλα στους Ουκρανούς, λέγοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει λάβει «παγκόσμιο χαρακτήρα».
Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρών εντάσεων, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ένα όργανο που δημιουργήθηκε το 2023 για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ του Κιέβου και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, συνεδριάζει την Τρίτη, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.
Την επομένη της εκτόξευσης αυτού του νέου ρωσικού πειραματικού όπλου, η Ουκρανία ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν νέα, υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας, αν και η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι αυτοί οι πύραυλοι, που ονομάζονται «Oreşnik», είναι αδύνατο να αναχαιτιστούν. .
Η Ουκρανία περιμένει «συγκεκριμένες» αποφάσεις κατά της Ρωσίας, επέμεινε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπιγκά.
Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί «η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω τηλεδιάσκεψης», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Οι διπλωμάτες της Συμμαχίας ήταν ωστόσο επιφυλακτικοί σχετικά με τα αποτελέσματα που αναμένονταν από αυτή τη συνάντηση. Οι πρεσβευτές θα επαναβεβαίωναν ότι αυτό το νέο ρωσικό όπλο δεν θα τους εμποδίσει να «συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», σύμφωνα με έναν από αυτούς.
Αυτή η τεταμένη κατάσταση προκύπτει σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι φοβούνται ένα πιθανό τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας σε βάρος της Ουκρανίας.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψουν στον Πούτιν να βγει νικητής από αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: Agerpres.ro
www.ertnews.gr