Μέσα στους ασφυκτικούς κανόνες που έθεσε η διακομματική επιτροπή για το ντιμπέιτ, οι πολιτικοί αρχηγοί επιχείρησαν μέσα σε τρεις ώρες να παρουσιάσουν τις θέσεις στους στα πιο καίρια ζητήματα, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Απευθείας αντιπαράθεση δεν υπήρξε, ωστόσο σε θέματα όπως αυτό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, οι αρχηγοί έσπευσαν να «ξεκλέψουν» κάποια δευτερόλεπτα για να τοποθετηθούν.
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ποτέ δεν έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο παρακολούθησης. Είπε ακόμη πως οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί για την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν επαρκείς. Συμπλήρωσε ακόμη πως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αξιολογείται συνολικά.
«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μητσοτάκη για την υπόθεση.
Δείτε εδώ το liveblog του CNN Greece κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως όποιος έχει παρακολουθήσει την πολιτική του πορεία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν περίμενε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει πως δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και τη Δημοκρατία. Πρόσθεσε πως αποτελούσε κίνδυνο «για τη Νέα Δημοκρατία» και γι’ αυτό παρακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Το κάλεσμα Τσίπρα στα «προοδευτικά» κόμματα και το «όχι» Κουτσούμπα, Βαρουφάκη
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ξανά «μούφα» την προοδευτική συγκυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έκλεισε ξανά οποιοδήποτε παράθυρο για ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ.
Στην αντίπερα όχθη των «μνημονιακών» κομμάτων, τοποθέτησε το ΜέΡΑ25 Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως απευθύνεται σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και διαπίστωσε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, ωστόσο θα φανούν περισσότερο μετά τις εκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στην θέση του για κυβέρνηση χωρίς τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία, ενώ τόνισε πως δεν δέχθηκε ποτέ πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συναντηθούν.
Καρφιά Μητσοτάκη για το προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρας: Απόλυτα κοστολογημένο
Στην ενότητα για το περιβάλλον και την ενέργεια, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων, και διερωτήθηκε που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για τη μείωση του ΦΠA και του ειδικού φόρου κατανάλωσης που «στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως».
Νωρίτερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απόλυτα κοστολογημένο και ρεαλιστικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δις., σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς, να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στις συντάξεις των συνταξιούχων», είπε ο κ. Τσίπρας.
Οι τοποθετήσεις για την οικονομία
Στην ενότητα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του market pass και το β’ εξάμηνο του 2023, εάν χρειαστεί και εάν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη για αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και διεμήνυσε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «θα κοστίσει σε κάποιους, κυρίως αυτούς που έχουν υπερκέρδη». Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης από τη σκοπιά του λαού. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, είπε από την πλευρά του πως κάθε σοβαρή χώρα οφείλει να έχει ένα plan B σε σχέση με το νόμισμα, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι ποτέ δεν έκανε πρόταση για παράλληλο νόμισμα και προειδοποίησε πως η Ελλάδα βαδίζει στο ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες.
Τα εξοπλιστικά, τα ελληνοτουρκικά και ο φράχτης του Έβρου
Στην ενότητα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός κατά τις εκλογές στη γείτονα, χωρίς ωστόσο να έχει αυταπάτες, καθώς όπως είπε η Γαλάζια Πατρίδα βρίσκεται στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε για τα εξοπλιστικά και απάντησε πως θα τιμήσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αλλά θα διεκδικήσει και βελτίωσή τους. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι ενόψει των εκλογών στην Τουρκία η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ενιαία στρατηγική και πρόσθεσε πως για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει οικονομικά η ΕΕ. Ο κ. Κουτσούμπας είπε πως οι εξοπλισμοί οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες και πως η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων. Δεν μπορείς να πηγαίνεις «μονόπαντα» με τη Δύση, ανέφερε ο κ. Βελόπουλος. Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η αποτροπή είναι το παν και πως στο απευκταίο ενδεχόμενο τουρκικής απόβασης θα επικοινωνούσε με τους συμμάχους και θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων.
πηγή cnn.gr