Η διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 με την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων στις 12 Φεβρουαρίου, εν όψει της λήξης της θητείας της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.
Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την απερχόμενη πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η επιλογή Τασούλα έχει όλα τα ενωτικά χαρακτηριστικά που επιτάσσει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική και επιμένει στις δικές της προτάσεις, ενώ η ανακοίνωση διαφορετικών υποψηφίων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πολιτική κόντρα.
Έχουμε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από τις εποχές των πράσινων και γαλάζιων καφενείων, δηλαδή ότι είναι επιλογή φοβική, δήλωσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κι επισημαίνει ότι «ούτε μισό πολιτικό επιχείρημα κατά της πρότασης του Πρωθυπουργού για τον Κ. Τασούλα δεν έχει ακουστεί».
Το σκεπτικό ΠΑΣΟΚ για την επιλογή Γιαννίτση – Ανταλλαγή πυρών με τη ΝΔ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι η όλη η διαχείριση που έγινε στο θέμα της προεδρικής εκλογής αποκαλύπτει αλαζονεία και αυτοκρατορική συμπεριφορά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι η επιλογή για τον Τ. Γιαννίτση έχει ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς πρόκειται για πανεπιστημιακό και οικονομολόγο που συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Κώστα Σημίτη, με θητεία στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας. Επισημαίνουν επίσης τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, αναφορικά με την επιλογή του Κ. Τασούλα ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επισήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN”: «Δείχνει εργαλειοποίηση κονταίνει τον θεσμό που θέλουμε να έχει κύρος. Τραυματίζεται και δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο (…) Τι θέλαμε με τον κ. Γιαννίτση; Να συμβολίσουμε που στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να στηριχτεί και η κεντροαριστερά και το κέντρο και η κεντροδεξιά».
Σωκράτης Φάμελλος: O Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασε τον θεσμικό κανόνα
O σκοπός του κυρίου Μητσοτάκη να κλείσει το μάτι στις ακροδεξιές φωνές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ και να καταθέσει μία υπερδεξιά υποψηφιότητα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς αναμένεται να κινηθούν τα κόμματα
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι «να είναι θεματοφύλακας των αντιλαϊκών αποφάσεων που παίρνει κάθε κυβέρνηση», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα (πηγή «Attica»).
Την καθαρή θέση του ΚΚΕ, «η οποία δεν χωράει παρερμηνειών», τόσο για το ζήτημα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όσο και για το ζήτημα του Πρόεδρου της Βουλής, εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. ( πηγή «Real»). «Ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί τον θεματοφύλακα της αντιλαϊκής πολιτικής, επικυρώνει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Ο δε πρόεδρος της Βουλής είναι καθαρά επιλογή της κυβέρνησης και εξυπηρετεί βεβαίως αυτές τις πολιτικές», όπως εξήγησε.
‘Αλλο πρόεδρος της Βουλής και άλλο, πρόεδρος της Δημοκρaτίας, επισημίνει από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.
«Τελειώνει μια μαύρη περίοδος για τη Βουλή υπό την προεδρία του κ. Τασούλα», δηλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
«Την ξέρουμε την κυρία Κατσέλη. Δεν είναι όλοι καλοί για κάθε ρόλο», σχολίασε ο Κώστας Τσουκαλάς. (πηγήOpen).
Aπό την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Γιαννούλης τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ότι «έγινε θεσμική προσπάθεια με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση».
«Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει μια επιλογή με κομματικό πρόσημο κοιτώντας το κόμμα του και τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η υποψηφιότητα Κατσέλη δεν είναι κομματική. Προτείνουμε μία υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να το ξανά σκεφτεί.», επισημαίνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Θεοδωράκης (Πηγή: Open).
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου Τύπου Νίκου Ρωμανού, επισημαίνει ότι «εργαλειοποιείται διαχρονικά από την Αριστερά το ζήτημα του ΠτΔ είτε για να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές είτε για εσωκομματικά παιχνίδια».
Όχι στην υποψηφιότητα Γιαννίτση από τη «Νέα Αριστερά», με το Νάσο Ηλιόπουλο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «το ΠΑΣΟΚ επιλέγει στο ανώτατο συμβολικό επίπεδο να υπερασπιστεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την παράδοση της δεξιάς στροφής της σοσιαλδημοκρατίας».
Διαβάστε επίσης:
- Δωδώνη Ιωαννίνων: Το ΕΡΤNews στο χωριό του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα
- Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής
- Κ. Μητσοτάκης: Ο ΠτΔ θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία – Θα το εισηγηθούμε στη Βουλή στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση
- Κωνσταντίνος Τασούλας: Ποιος είναι ο πολιτικός που πρότεινε ο πρωθυπουργός για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Κ. Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό
- Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην πρόταση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος για ΠτΔ ο Κ. Τασούλας
- K. Χατζηδάκης: Ο Κ. Τασούλας θα είναι πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Στενά κομματική επιλογή η πρόταση Κ. Τασούλα για ΠτΔ
- Οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ για τον Κ. Τασούλα – Χειροκροτήματα και πηγαδάκια στη Βουλή
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Μίλτος Σακελλάρης
www.ertnews.gr