Παραγωγή πολιτικής μέσα από διάλογο, επιστροφή στην ιδεολογία, νέες πρακτικές και οργανωτικά σχήματα, διαφορετικά από εκείνα του 2019-23, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς Μαγνησίας με την συμμετοχή των κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτου και Δημ. Χριστόπουλου.
Για τη σύνθεση της πολιτικής ταυτότητας της Νέας Αριστεράς, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι “ο κόσμος τώρα μαθαίνει τη Νέα Αριστερά και σκοπός των στελεχών της είναι να συζητήσει μαζί του, να συζητήσει για την ταυτότητά της και τον πολιτικό της λόγο. Έχουμε μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει, όποτε θέλει, χωρίς συζήτηση, χωρίς ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Θεσσαλία, που θα μπορούσε να είναι ένα πρότυπο πως φέρνεις μαζί φορείς, επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση για να προγραμματίσει για τον αγροτικό τομέα, για υποδομές για νέες δραστηριότητες μεταποίησης. Δεν το κάνει αυτό, προτιμά ένας Υπουργός Οικονομικών να έχει όλο το πακέτο. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι δουλειές”.
Για το νέο πολιτικό εγχείρημα, ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι σε αντίθεση με το σχήμα των κ.κ. Λαφαζάνη και Βαρουφάκη παλιότερα, δεν χτίζουμε το καινούργιο πάνω σε έναν εμφύλιο με το παλιό. Θέλουμε να δούμε τι καινούργιο θα φέρουμε με τις αξίες της Αριστεράς, τις αναλύσεις μας και τα προγράμματα που χρειάζονται επικαιροποίηση, που σε κάποιους τομείς δεν έχει θέσεις η Αριστερά, όπως οι νέες τεχνολογίες. Εάν θα αλλάξει εργασιακές σχέσεις, εάν χαθούν θέσεις εργασίες, για όλα αυτά η Αριστερά πρέπει να μιλήσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένα τοξικό κλίμα που αποξένωσε τα στελέχη του από αυτό το κόμμα. Θυμάμαι παλιές διαφορές, μέσα ή έξω από το ευρώ που ήταν πολιτικές διαφωνίες, αλλά δεν υπήρχε αυτή η τοξικότητα. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε αυτή την τοξικότητα”.
Στη συνέλευση, την οποία προλόγισε ο Συντονιστής Μαγνησίας κ. Άκης Καλαμαράς, μίλησε και ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. “Είναι μία στιγμή που πρέπει να πούμε κάτι, να ορθώσουμε μία ατζέντα, να πούμε αυτά που μας διακρίνουν από μία κυρίαρχη αντίληψη που ηγεμονεύει στην Ελλάδα, που έχει αντίληψη τη συνολική κατεδάφιση οποιασδήποτε περιοχής κοινωνικής μέριμνας, είτε αφορά τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, του δημόσιου Πανεπιστημίου κ.α.
Είναι μια δύσκολο συγκυρία στην Ευρώπη καθώς το μείζον πολιτικό διακύβευμα είναι μεταξύ δεξιάς και άκρας δεξιάς. Το βλέπουμε στην Ιταλία, θα το δούμε στην Γαλλία, στη Γερμανία, το βλέπουμε και στην Ελλάδα.
Εκεί δηλαδή που είχαμε “καλομάθει” την κόντρα μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, τώρα η κόντρα μετατοπίστηκε μεταξύ Δεξιάς και άκρας Δεξιάς.
Χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και κυρίως αντοχή αλλά και να οπλιστούμε με επιχειρήματα, να δώσουμε στον πολιτικό μας λόγο περιεχόμενο, κάτι που είχε λείψει τα τελευταία χρόνια δυστυχώς από τον κόσμο της Αριστεράς.
Αντί να οπλίσουμε τον κόσμο με περιεχόμενο, κοιτάζαμε να σερνόμαστε πίσω από αυτά που ήταν δημοφιλή στις αντιλήψεις του κόσμου κι έτσι αποστεώσαμε τη δικιά μας μάχη, χάσαμε τις ιδεολογικές μάχες, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια συνθήκη ιδεολογικής υποταγής. Οι μάχες όταν δίνονται δεν σημαίνει ότι πρέπει να κερδίζονται, εάν δεν δοθούν όμως σίγουρα θα χαθούν”, ανέφερε.