Ο Σοροπτιμιστικός όμιλος Βόλου Θέτις με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου πραγματοποίησε στον κατάμεστο χώρο του ΚέντρουΠολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα ως φορέας του λαϊκού πολιτισμού». Η Πρόεδρος του ομίλου Θέτις Ελένη Μιχάλη-Παπαθανασίου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους κάνοντας μια αναδρομή στην αναγνώριση της αξίας της γυναικείας ύπαρξης από φιλοσόφους από αρχαιοτάτων χρόνων και κατέληξε ότι στο παρόν απομένει νααποδείξουν και οι γυναίκες την αρετή τους για να κερδίσουν ανάλογη φήμη. Ανέφερε την προτροπή της Caroline Demey, Προέδρου της ΣοροπτιμιστικήςΟμοσπονδίας της Ευρώπης (SIE) 2023-2024, σύμφωνα με την οποία «Πρέπει να είμαστε από ορατές,ασταμάτητες. Όμως η ορατότητα αρχίζει με το πως εσύ σαν άτομο και σαν σοροπτιμίστρια και γενικά ως γυναίκα αντιμετωπίζεις την ζωή. Με το πως εσύ μεταφέρεις το μήνυμα ότι οι γυναίκες υποστηρίζουν η μία την άλλη. Αυτή είναι η δύναμη που έχουμε όταν ορθώνουμε το ανάστημά μας μαζί και αυτό ας μας κάνει από ορατές σε ασταμάτητες. Και αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε σωστά είναι το μήνυμα της συμπόρευσης».
Στον χαιρετισμό της η Μίτση Πασιά, Διευθύντρια Προγραμμάτων της Σ.Ε.Ε. ανέφερε το σπουδαίο σοροπτιμιστικό έργο των ελληνίδων σοροπτιμιστριών που αφορά στη χρηματοδότηση ανέγερσης σχολικής αίθουσας σε σχολείο της Τανζανίας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η βασική εισηγήτρια Αντιγόνη – Άννα Ιωάννου, υποψήφια Διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ανέφερε ότι οι γυναίκες υπήρξαν πάντοτε ορατές και µε συνεχή παρουσία στο λαϊκό πολιτισµό, σε αντίθεση µε τον «άλλο», το λόγιο πολιτισµό, στον οποίο αν δεν υπήρξαν αόρατες, η παρουσία τους σ’ αυτόν ήταν ευκαιριακή και ασυνεχής.
Οι γυναίκες παρεμβαίνουν δραστήρια στη δημιουργία του λαϊκού πολιτισμού, επιδρούν σημαντικά στη διαμόρφωση του, τον πλουτίζουν και γίνονται εντέλει όχι µόνο φορείς του αλλά κι αυτές που τον μεταδίδουν — µε όσα αυτό συνεπάγεται — στις επόμενες γενιές.
Οι τομείς όπου οι γυναίκες σφραγίζουν µε τη δράση τους το λαϊκό πολιτισμό και στους οποίους εστίασε στην εισήγησή της, είναι:
α) ο τομέας της λαϊκής θεραπευτικής,
β) η λαϊκή τέχνη,
γ) ο προφορικός λόγος,
δ)η διαχείριση των μεταφυσικών δυνάμεων και σχέσεων.
Σ’ αυτούς επιβάλλεται να προστεθεί ο τομέας της κοινωνικοποίησης των παιδιών, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση μητέρας- κόρης, αφού αυτή αποτελεί και τον δίαυλο μεταφοράς των «κατά παράδοσιν» στις επόμενες γενιές. Έγινε αναφορά στην εντύπωση που αποκόμισαν οι ξένοι περιηγητές από την Ελληνίδα σχετικά με την εμφάνισή τους, τη συμπεριφορά τους, τα ρούχα τους κ.α.
Η γυναίκα παρήγαγε πολιτισμό συχνά αθόρυβα μέσα από μια καταπιεσμένη ζωή και ύπαρξη για αιώνες, κάτι δεδομένο αλλά όχι σημαντικά αναγνωρισμένο στον σκληρό κόσμο της πατριαρχίας. Τόσο ο λόγιος, όσο και ο λαϊκός πολιτισμός μαρτυρούν γυναικεία επιτεύγματα συνυφασμένα με τη ζωή και τους σημαντικότερους κύκλους της, καθώς η γυναίκα είναι η βασική μύστης στις τελετουργίες της ύπαρξης, εμπνεύστρια κι εμπνευσμένη.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις ιστορίες και παραμύθι από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας. Τα μέλη της καταξιωμένης ως κύτταρο Πολιτισμού της πόλης μας Λέσχης Αφήγησης Βόλου Αγγελική Θάνου -συγγραφέας, ποιήτρια,διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάρω Αισώπου -συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και Νίκος Βαραλής Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, συγγραφέας και ποιητής, αφηγητές γνωστοί για τις γνώσεις, την αφηγηματική τους τεχνική και μεταδοτικότητα καθήλωσαν το κοινό, που με προσήλωση κατέδειξε ότι αρέσκεται και ξέρει να ακούει αφηγήσεις.