Ευχαριστήρια ανακοίνωση για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του, εξέδωσε ο κ. Π. Σκοτινιώτης.
Αναφέρει:
Το ταξίδι που πριν από τρεις μήνες ξεκίνησε το βιβλίο μου «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας) μού έχει προσφέρει μέχρι τώρα πολλά και δυνατά συναισθήματα.
Χθες ήταν μια ανεπανάληπτη βραδιά.
Η επιτυχία της εκδήλωσης για την παρουσίασή του στον Βόλο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Συμπολίτες όλων των ηλικιών και όλου του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος κατέκλυσαν τον πάντα φιλόξενο χώρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο και παρακολούθησαν τους ομιλητές με μεγάλο και αμείωτο ενδιαφέρον.
Πριν από την έναρξη των ομιλιών, οι προσερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν PowerPoint, το οποίο επιμελήθηκε η Θάλεια Μακρή-Σκοτινιώτη, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φωτογραφιών και δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου της ιστορούμενης εποχής, που περιέχονται στο βιβλίο.
Με τον άψογο συντονισμό του καθηγητή Μιχάλη Ζουμπουλάκη, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση το πολιτικό, εκλογικό, οικονομικό και κοινωνικό πορτρέτο της Μαγνησίας σε μια μακρά και καυτή περίοδο, μέσα από τις μεταβολές της εθνικής ιστορίας.
Οι ομιλίες της Αννίτας Πρασσά και του Νίκου Μαραντζίδη ήταν μια πραγματική ακτινογραφία της μελέτης ‒ του καθενός από τη δική του επιστημονική γωνιά: Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, δρ Αννίτα Πρασσά, με τη διεισδυτική και αξιόπιστη ματιά της έγκριτης ιστορικού, που ταυτόχρονα καταπιάνεται συστηματικά με την τοπική ιστορία∙ και ο πάντα ανήσυχος, κοινωνικοπολιτικά και επιστημονικά, καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, με το έγκυρο και καλογυμνασμένο μάτι του διακεκριμένου πολιτικού επιστήμονα.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρ. Στρατηγόπουλος, η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθανου, και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Γιώργος Τσιγκλιφύσης, με τους μεστούς χαιρετισμούς τους είπαν τόσα σημαντικά πράγματα σε τόσο λίγο χρόνο. Τους ευχαριστώ όλους και όλες εκ βαθέων.
Όσο για τους συμπολίτες που έδωσαν αυτό το συγκλονιστικό «παρών», δεν υπάρχουν λόγια να τους ευχαριστήσω.
Ας μου επιτραπεί να σταθώ ιδιαίτερα στην παρουσία δύο εξ αυτών, οι οποίοι είναι δυστυχώς από τους ελάχιστους που βρίσκονται εν ζωή και που ο αναγνώστης συναντά στις σελίδες του βιβλίου: στον Τάσο Στρατηγόπουλο, ο οποίος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Βόλου στις δημοτικές εκλογές του 1959, και στον Βασίλη Κοντορίζο, που εκλέχτηκε πρόεδρος της Πορταριάς στις κοινοτικές εκλογές του 1964.
Να αναφερθώ, επίσης σε δύο από τα πιο σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής μας, στον Γιώργο Σούρλα και τον Δημήτρη Πιτσιώρη, καθώς και στον πρώτο πρόεδρο και πρώτο πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντελή Λαζαρίδη, που έδωσαν επίσης το «παρών», μαζί με νεώτερα πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και με εκπροσώπους επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Το πιο συγκινητικό και το πιο ελπιδοφόρο, αναμφισβήτητα, της χθεσινής βραδιάς ήταν η εντυπωσιακή συμμετοχή τόσων συμπολιτών, με τόσο διαφορετικές πολιτικές διαδρομές.
Αν η παρουσίαση του βιβλίου ήταν η αφορμή γι’ αυτό το υπέροχο αντάμωμα, η πραγματική αιτία φαίνεται πως ήταν η αγάπη για τον τόπο και – τολμώ να πω – ο κοινός πόθος να βγει επιτέλους από το τέλμα και την καθήλωση των τελευταίων χρόνων∙ αλλά και να μπει ένα τέλος στη χυδαία παραχάραξη της τοπικής ιστορίας και στη συστηματική και εκτεταμένη διάβρωση της τοπικής κοινωνίας από ένα λούμπεν, ακραία ιδιοτελές και καθεστωτικό σύστημα εξουσίας.
Μπορεί η δύναμη της απουσίας του αείμνηστου Ηλία Νικολακόπουλου να είναι εκκωφαντική, ωστόσο ο κορυφαίος αυτός πολιτικός επιστήμονας και αγαπημένος φίλος ήταν «εκεί». Χωρίς άλλωστε τη στήριξή του, είναι βέβαιο πως ουδέποτε θα είχα αποτολμήσει ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων.
Το βιβλίο αυτό το έχω αφιερώσει στους γονείς μου και στη γενιά τους. Το αντιλαμβάνομαι ως έναν φόρο τιμής σε μια γενιά που πραγματικά τέμνεται με την Ιστορία, η οποία έχει φύγει πια από τη ζωή.
Για μένα, αυτό το βιβλίο είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Προσπάθησα να δώσω περισσότερα κι απ’ αυτά που μπορώ. Γιατί ο Βόλος και η Μαγνησία είναι ο τόπος για τον οποίο ουδέποτε θα πάψω να αισθάνομαι το χρέος της οφειλής. Η μεγαλύτερη, ίσως, δικαίωση θα είναι αν η μελέτη αυτή προσφέρει τα επιστημονικά ερεθίσματα που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης για νέους ερευνητές.
Τελειώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας για την εξαιρετική διοργάνωση, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Να ευχαριστήω, επίσης, τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή και παρουσίαση της εκδήλωσης.