Απόφαση καταδίκης της Ελλάδας για μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτικές απρέπειες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα –με πρωταγωνίστρια την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη– εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου).
Η υπόθεση αφορά δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη κατά της τότε γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποπέμψει κακήν κακώς το 2015, επειδή είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατηγορία για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά τελικά αθωώθηκε και δικαιώθηκε και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ είναι μεν συμβολική (πρόστιμο 6.000 ευρώ), αλλά όπως σημειώνει η «Καθημερινή», η απαξία που προκύπτει από την απόφαση μεγάλη, καθώς περιγράφεται ότι στη χώρα μας το τεκμήριο της αθωότητας δεν γίνεται σεβαστό από αυτούς που θα έπρεπε να το σέβονται πρώτοι, τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας.
Η υπόθεση έχει να κάνει με δηλώσεις της κυρίας Γεροβασίλη, τότε κυβερνητικής πορτ παρόλ, η οποία είχε επιτεθεί κατά της κυρίας Σαββαΐδου λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο που την είχε αποπέμψει.
Για όσους δεν θυμούνται, η κυρία Σαββαΐδου είχε εγκαταλείψει τον ιδιωτικό τομέα για να αναλάβει, με πενταετή θητεία, τη ΓΓΔΕ, η οποία είχε αναλάβει τις αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ ως αρχή ανεξάρτητη από την κυβέρνηση (ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας).
Ομως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτούσαν η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία να ελέγχεται από τον Πρωθυπουργό –ουσιαστικά ήθελαν τον δικό τους άνθρωπο να ελέγχουν τα έσοδα και (στοχευμένα) τη φοροδιαφυγή.
Η ίδια η κυρία Σαββαΐδου, στη σκιά δήθεν αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων εναντίον της, είχε επισημάνει το εξής: «Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του γενικού γραμματέα».
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Τσίπρα με την κυρία Σαββαΐδου έληξε με την αποχώρησή της, καθώς είχε βρεθεί μια «βολική» κατηγορία εναντίον της και η άσκηση δίωξης.
Τότε, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, χωρίς να σεβαστεί το τεκμήριο αθωότητας, ενώ η κυρία Σαββαΐδου κρινόταν από τη δικαιοσύνη, προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις σε βάρος της, τέτοιες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δικαστική της μεταχείριση και να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι εναντίον της.
«Ενώ εκκρεμούσαν ποινικές διώξεις σε βάρος της προσφεύγουσας» -αναφέρεται στην απόφαση- «ο τρόπος της διατύπωσής των δηλώσεων αυτών, ήτοι χωρίς καμία επιφύλαξη, δημιούργησαν την εντύπωση ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη σε πράξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον και ότι είχε σχέσεις με τη διαφθορά, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».
«Δεν μπορεί», είχε δηλώσει τότε η κυρία Γεροβασίλη, «να γίνει δεκτό ότι οι δημόσιοι λειτουργοί ενεργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ορισμένων επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτέλεσαν τον πυρήνα της διαφθοράς (…) ».
Ο συνήγορος της κυρίας Σαββαΐδου, δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με δήλωση του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Με τη χθεσινή απόφασή του το ΕΔΔΑ αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία σε βάρος της εντολέως μου, αποκαθιστώντας το τεκμήριο της αθωότητάς της που επλήγη από δημόσιες δηλώσεις της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου.
Η απόφαση είναι και μια προτροπή στους Έλληνες αξιωματούχους και πολιτικούς να σέβονται τους κατηγορουμένους και το τεκμήριο της αθωότητας. Δεν είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωση».
Πηγή: Protagon.gr