Τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες αντιγριπικών εμβολίων διατίθενται, την εφετινή περίοδο, για τα όλα τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών, ενώ, παράλληλα, θεσπίστηκε ο δωρεάν εμβολιασμός των βρεφών, από 6 έως 18 μηνών, έναντι της μηνιγγίτιδας Β.
Σύνταξη: Σοφία Πατραμάνη
Πρόκειται για δύο σημαντικές μεταβολές, οι οποίες έγιναν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τους τελευταίους μήνες, οι οποίες αφορούν στην πρόσθετη θωράκιση βρεφών και νηπίων.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ κ. Βάνα Παπαεαγγέλου και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης μίλησαν στο Ενθετο Υγείας, του EΡΤNews, για τις ηλικιακές – και τις ειδικές- ομάδες για τις οποίες ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
«Από εφέτος, από τον Οκτώβριο του 2024, έχουμε τη νέα εισαγωγή στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου της γρίπης, οριζόντια, για όλα τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών, μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στη γρίπη. Είναι αυτά που θα κάνουν υψηλότερο πυρετό, που θα χρειαστούν αντιβίωση για ωτίτιδα ή για πνευμονία ή θα κάνουν κάνουν και εισαγωγή στο νοσοκομείο, για ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών».
Η κ. Παπαευαγγέλου εξηγεί ότι τα παιδιά, που εμβολιάζονται, πρώτη φορά, έναντι της γρίπης και είναι ηλικίας κάτω των 9 ετών, θα πρέπει να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου, με ένα μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει ότι εκτός από εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι, οι οποίοι συγχρωτίζονται, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί κ.α., θα πρέπει να εμβολιάζονται, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους.
«Στη χώρα μας, η έξαρση της γρίπης ξεκινάει περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου και για ένα μήνα, είναι πολύ έντονη. Μετά, σιγά, σιγά, απομειώνεται και φτάνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η αντισωματική απάντηση για το εμβόλιο της γρίπης είναι 4 με 6 εβδομάδες».
Γι’ αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Λουκίδης, όσοι πρέπει να θωρακιστούν έναντι της γρίπης και δεν έχουν, ακόμη, εμβολιαστεί, θα πρέπει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να το κάνουν.
«Θεωρώ ότι το ενισχυμένο εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε ανθρώπους τουλάχιστον πάνω από τα 65 – 70, που, συχνά, έχουν και νοσηρότητες, οι οποίες μειώνουν τη δραστικότητα, άρα μπορεί να βοηθήσει την ανοσία, στην περίπτωση αυτή».
Οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού έχουν αρχίσει από το Σεπτέμβριο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και για όποιο πολίτη επιθυμεί να εμβολιαστεί.
Ο κ. Λουκίδης αναφέρει ότι σήμερα, η νόσος δεν είναι αυτή που ήταν. «Είναι και λογικό να έχει αποδυναμωθεί, αλλά παραμένει παρούσα».
«Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει ένα μηχανισμό αντισωματικής απάντησης στον ίδιο τον ιό, ο οποίος δουλεύει σε ένα επίπεδο, έτσι ώστε να προστατεύει από τη σοβαρή νόσο», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
«Ξερουμε ότι ο κορωνοϊός έχει γίνει μία πολύ πιο ήπια νόσος, όμως συνεχίζουν να είναι υψηλού κινδύνου κάποιοι ασθενείς, που έχουν είτε ανοσοκατοστολή, είτε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα», επισημάνει η κ. Παπαευαγγέλου και διεκρινίζει: «Τα υγιή παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουν εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού».
Λοιμώξεις του αναπνευστικού, με θορυβώδη συμπτώματα, προκαλεί σε παιδιά, αλλά και σε ηλικιωμένους και ο συγκυτιακός ιός, ο RSV.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής εξηγεί ότι «δεν υπάρχει εμβόλιο για τα παιδιά έναντι του RSV. Το εμβόλιο, που κυκλοφόρησε, ήδη, στη χώρα μας, συνιστάται μόνο για τους ενήλικες, άνω των 65 ετών, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, γιατί για τα παιδιά υπάρχει μόνο η χορήγηση ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων. Πρόκειται για μια παθητική ανοσοπροφύλαξη, η οποία χορηγείται στα παιδιά υψηλού κινδύνου (πρόωρα, παιδιά με καρδιολογικά νοσήματα κ. ά.».
Ένα, ακόμη, εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών, είναι εκείνο για την προστασία πό τον πνευμονιόκοκκο. Πέραν των γνωστών ευπαθών ομάδων, απέναντι στον πνευμονιόκκοκο πρέπει να θωρακιστούν και οι καπνιστές, όπως επισημαίνει ο κ. Στέλιος Λουκίδης: «Μην ξεχνάμε ότι ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που “αγαπάει”, τους καπνιστές. Αρα, πρέπει, ανεξαρτήτως ηλικίας και οι καπνιστές να είναι μέσα στην εμβολιαστική κάλυψη του πνευμονιόκοκκου».
Παρουσίαση: Σμαράγδα Αγορογιάννη
www.ertnews.gr