Η 14η Νοεμβρίου έκαστου έτους έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη. Από το 1991 διοργανώνονται παγκοσμίως τη συγκεκριμένη ημέρα συντονισμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, ενημερώνοντας δισεκατομμύρια άτομα έως σήμερα για τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Το σύμβολο του μπλε κύκλου σηματοδοτεί την κοινή προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στην πρόκληση του Διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης ανήκει στα μεταβολικά νοσήματα που χαρακτηρίζεται από διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και του επιπέδου συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα. Στατιστικά δεδομένα αποδεικνύουν πως η νόσος λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στον παγκόσμιο πληθυσμό ώστε να αποτελεί παγκόσμια απειλή Δημόσιας Υγείας με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου επηρεάζοντας αρνητικά τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
Ο διαβήτης διακρίνεται σε δύο τύπους:
- Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός/παιδικός διαβήτης)
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτόμενος με έναρξη στην ενήλικη ζωή)
Το 95% των ατόμων με διαβήτη ανήκουν στην κατηγορία διαβήτη τύπου 2, ο οποίος μπορεί να προληφθεί. Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση ιδανικού βάρους σώματος, η τακτική άθληση και η αποφυγή του καπνίσματος, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη.
Ο συλλογικός και ατομικός τρόπος διαχείρισης της νόσου επηρεάζουν το βαθμό εμφάνισης επιπλοκών όπως νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, αμφιβληστροειδοπάθεια, τύφλωση, ακρωτηριασμός κάτω άκρων, κα.
Η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην υγεία, ενημερώνει τον πληθυσμό πως οι δομές υγείας της ΠΦΥ ( Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) παρέχουν στα άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία και συμβάλουν στην αυτοδιαχείριση της νόσου.
Επαγγελματίες υγείας των δομών υγείας της 5ης ΥΠΕ, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, διενεργούν δράσεις ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου στην κοινότητα, τονίζοντας πως σύμφωνα με τις επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές. ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο τακτικός έλεγχος συμβάλουν στη μείωση της τιμής της γλυκόζης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση του διαβήτη και των σημαντικών επιπλοκών του.
Πάνω από 280.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της Γης, πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη.
Στην Ελλάδα από διαβήτη υπολογίζεται ότι πάσχει περίπου το 12% του πληθυσμού. Ωστόσο τα τελευταία 30 χρόνια, έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση της επίπτωσης της νόσου σε όλο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, ανακάλυψε το 1921 την ινσουλίνη. Η νόσος αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατ. άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Χαρακτηριστικό του σακχαρώδη διαβήτη είναι ότι επηρεάζει δια βίου τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του με ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει την 6μηνη προληπτική εξέταση σε όλους τους ενήλικες, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και να αποφεύγονται οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία. Σε επίπεδο πρόληψης, η διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους, το καθημερινό περπάτημα και η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής βοηθούν μικρούς και μεγάλους να διατηρήσουν την καλή τους υγεία!
Αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνουν επίσης παιδιά και έφηβοι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παλαιότερα εμφάνιζαν μόνο διαβήτη τύπου 1 (νεανικός διαβήτης). Εξάλλου, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μέλλουσες μητέρες, καθώς ο διαβήτης κύησης αφορά συχνότερα γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ και μεγαλύτερη ηλικία κατά την κύηση.