Την ανέγερση μνημείου στη μνήμη των εκτελεσθέντων και φονευθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον Άγιο Ιωάννη Κάτω Γατζέας, αποφάσισε κατά την τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Μιτζικός έκανε λόγο για μια πράξη “ιστορικής και ηθικής σημασίας”, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της συγκεκριμένης ματωμένης σελίδας της τοπικής ιστορίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο τόπος μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην Κατοχή και το αίμα αυτό δεν πρέπει να λησμονηθεί. Σκοπός ανέγερσης του Μνημείου είναι η διαρκής υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές της τραγικής αυτής απώλειας, υπενθυμίζοντας ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και η ενότητα δεν είναι αυτονόητες αξίες. Κατακτήθηκαν με θυσίες και οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε καθημερινά.”
Η απόφαση αφορά την ομαδική εκτέλεση 16 αθώων πολιτών από τις δυνάμεις του γερμανικού στρατού στις 20 Μαΐου 1944, ενώ άλλοι τρεις εκτελέστηκαν την επόμενη ημέρα, σε Μαλάκι και Άνω Λεχώνια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, “Το αιματηρό γεγονός έχει αποσιωπηθεί και σχεδόν αγνοηθεί από τους σύγχρονους ερευνητές της τοπικής μας ιστορίας αλλά αναφέρεται στο βιβλίο του Κώστα Λιάπη “Ο Μεγάλος Αϊ-Γιώργης του Πηλίου” (1994), που τεκμηριώνει την ιστορική του αξία”
Σύμφωνα με την καταγραφή, την ημέρα εκείνη φάλαγγα του γερμανικού στρατού επέστρεφε από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Νότιο Πήλιο, όταν άνδρες του ΕΛΑΣ είχαν στήσει ενέδρα στην τοποθεσία “Άι-Γιάννης”, μεταξύ Κάτω Γατζέας και Μαλακίου. Η επίθεση περιορίστηκε τελικά σε ριπές κατά ενός μοτοσικλετιστή της ουράς, ο οποίος διέφυγε και ειδοποίησε τις κατοχικές δυνάμεις.
Η αντίποινα ήρθαν λίγες ώρες αργότερα: μονάδα του γερμανικού στρατού προχώρησε σε τυφλές συλλήψεις αμάχων από Άνω Λεχώνια, Μαλάκι και γύρω οικισμούς, οδηγώντας 16 άτομα στην εκτέλεση. Μόνο δύο κατάφεραν να διαφύγουν. Την επομένη εκτελέστηκαν ακόμη τρεις πολίτες.
Τα ονόματα των εκτελεσθέντων
Οι εκτελεσθέντες, όπως καταγράφονται από τον συγγραφέα Κώστα Λιάπη, είναι οι εξής:
- Βαλωτής Αργύριος, 40 ετών – Βόλος
- Γιαννούλης Παναγιώτης, 25 ετών – Βόλος
- Καραγιάννης Βασίλειος, 43 ετών – Άγιος Βλάσιος
- Καραγιάννης Δημήτριος, 35 ετών – Άγιος Βλάσιος
- Νάσσιος Ευστάθιος, 29 ετών – Τρίκερι
- Ξυνογαλάς Απόστολος, 33 ετών – Πινακάτες
- Ξυνογαλάς Κωνσταντίνος, 75 ετών – Πινακάτες
- Πενθάκης Μανώλης – από Κρήτη
- Πιριέρος Σταύρος, 24 ετών – Βόλος
- Πολυχρονόπουλος Ηρακλής, 20 ετών – Βόλος
- Πούλιος Γεώργιος, 43 ετών – Καλά Νερά
- Σατεγιάν Μουράτ, 24 ετών – Πλατανίδια
- Χατζηνικολάου Αριστείδης, 65 ετών – Τρίκερι
- Άγνωστος
- Προίκα Ζωή, 36 ετών – Άγιος Γεώργιος
- Δημήτρης (επίθετο άγνωστο), 63 ετών – Άγιος Βλάσιος
- Ψοφάκης Κώστας – Μηλίνα
Το έργο θα αναδείξει μια σχεδόν λησμονημένη ιστορική στιγμή της περιοχής, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως σύγχρονο υπόμνημα των συνεπειών του φασισμού και της τυφλής βίας, όπως τόνισε ο Δήμαρχος.
www.ertnews.gr
Ακολουθήστε το myvolos.net στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
